Lapsi
- Uutiset
20.1.2023 15.35
Nuoret ja rikollisuus -sivusto tarjoaa erityisesti lapsille ja nuorille hyödyllistä tietoa rikoksistaMiten tunnistan tilanteen, jossa on tapahtunut rikos? Mistä saan apua, jos olen kohdannut rikoksen? Onko rikosilmoituksen tekeminen vaikeaa? Erityisesti lapsille ja nuorille suunnattu uusi verkkosivusto tarjoaa erilaisten interaktiivisten ja toiminnallisten sisältöjen muodossa vastauksia muun muassa näihin kysymyksiin.
- Uutiset
19.1.2023 14.30
Vakavalle koronataudille alttiita pikkulapsia on jatkossa mahdollista rokottaaKoronarokotuksia voidaan jatkossa tarjota 6 kuukautta täyttäneille ja sitä vanhemmille lapsille. Valtioneuvosto hyväksyi asetusmuutoksen torstaina 19.1. Tähän asti koronarokotteiden alaikäraja on ollut viisi vuotta. Asetus tulee voimaan 20. tammikuuta 2023. - Uutiset
10.1.2023 12.10
”Suomi ei vielä ole lapsen oikeuksien mallimaa” – Lapsiasiavaltuutettu raportoi YK:n lapsen oikeuksien komitealle Suomen tilanteestaLapsiasiavaltuutettu on antanut YK:n lapsen oikeuksien komitealle arvionsa lapsen oikeuksien toteutumisesta Suomessa ja ollut komitean kuultavana. Lapsiasiavaltuutettu painotti komitealle lapsen edun ja oikeuksien toteutumisen varmistamista sekä lasten hyvinvoinnin ja haavoittuvassa asemassa olevien lasten aseman turvaamista. YK:n lapsen oikeuksien komitea käsittelee parhaillaan Suomen valtion määräaikaisraporttia. Komitea valvoo lapsen oikeuksien sopimuksen noudattamista, ja Suomen valtion tulee raportoida komitealle toiminnastaan. Osana prosessia lapsiasiavaltuutettu on luovuttanut oman raporttinsa ja osallistunut komitean kuulemiseen. Suomen valtio vastaa komitean esittämiin kysymyksiin kevään kuluessa, ja komitean loppupäätelmiä lapsen oikeuksien tilanteesta Suomessa odotetaan vuoden 2023 aikana.
- Uutiset
2.1.2023 15.40
Lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistäminen ja rikosten ennaltaehkäiseminen: Ankkuritoiminnan käsikirjaAnkkuritoiminnalla tarkoitetaan moniammatillista yhteistyötä, joka kohdistuu lasten ja nuorten (alle 18-vuotiaiden) hyvinvoinnin edistämiseen ja rikosten ennaltaehkäisemiseen. Lisäksi ankkuritoiminnassa pyritään ehkäisemään väkivaltaista radikalisoitumista ja ekstremismiä. Ankkuritoimintaa toteutetaan moniammatillisessa tiimissä, johon kuuluvat asiantuntijat poliisista, sosiaalitoimesta, terveystoimesta ja nuorisotoimesta. Ankkuritoiminnan tehtävänä on tarjota nuorelle ja perheelle yksilöllistä ja kokonaisvaltaista tukea varhaisessa vaiheessa ja tarvittaessa ohjata hoidon, palveluiden ja tuen piiriin muille asiantuntijoille.
- Uutiset
13.12.2022 11.30
Hovioikeus ei muuttanut rukoilemasta kieltäytynyttä 12-vuotiasta tytärtään mopinvarrella vartaloon ja käteen lyöneelle isälle tuomittua korvausta henkisestä kärsimyksestäTeko oli tapahtunut aamuyöllä asianomistajan kieltäydyttyä rukoilemasta vastaajan edellyttämällä tavalla. Teossa oli siten havaittavissa myös piirteitä, jotka olivat luonteeltaan asianomistajan ihmisarvoa ja uskonnonvapautta loukkaavia. Kaikki asiassa mainitut seikat huomioon ottaen henkilökohtaisen koskemattomuuden loukkausta oli tässä tapauksessa pidettävä laissa tarkoitetuin tavoin vakavana siitä huolimatta, että kyse oli ollut yksittäisestä pahoinpitelyteosta. HO katsoi, että vastaajan asianomistajalle aiheuttama henkinen kärsimys ei tullut asianmukaisesti hyvitetyksi kivusta ja särystä maksettavaksi tuomitulla (600 €) korvauksella. (Vailla lainvoimaa 13.12.2022)
- Uutiset
8.12.2022 7.00
Tasa-arvopaketti: Komissio ehdottaa uusia sääntöjä vanhemmuuden tunnustamiseksi EU-maiden välilläEuroopan komissio hyväksyi keskiviikkona 7.12. ehdotuksen asetukseksi, jonka tarkoituksena on yhdenmukaistaa vanhemmuuteen liittyvät kansainvälisen yksityisoikeuden säännöt EU:n tasolla.
- Uutiset
5.12.2022 11.05
Oikeusasiamies antoi Kelalle huomautuksen lainvastaisesta menettelystä 6-vuotiaan lapsen kuntoutushakemuksen käsittelyssäKantelijan lapsen hakemuksen käsittely Kelassa kesti 13 viikkoa (92 päivää), mikä ylitti 8 viikolla sanotuille asioille asetetun tavoiteajan (5 viikkoa) ja keskimääräisen käsittelyajan.
- Uutiset
28.11.2022 12.12
Tietosuojavaltuutetun toimisto: Uusi hanke edistää lasten ja nuorten tietosuojaa harrastustoiminnassaTietosuojavaltuutetun toimiston ja TIEKE Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry:n uusi GDPR4CHLDRN-hanke tarjoaa tietoa henkilötietojen käsittelystä lasten harrastustoimintaa järjestäville yhdistyksille, lapsille ja nuorille sekä heidän vanhemmilleen. Hankkeessa laaditaan työkaluja tietosuojalainsäädännön soveltamisen tueksi harrastusseuroille sekä lisätään lasten ja nuorten sekä heidän vanhempiensa ymmärrystä tietosuojasta.
- Uutiset
23.11.2022 14.41
Rainer Hiltusen ja Matti Jutilan blogikirjoitus: Katsomuksiin liittyvässä kasvatuksessa on huolehdittava lasten yhdenvertaisuudestaUskonnot, vakaumukset ja maailmankatsomukset ovat merkittävä osa yhteiskuntaa ja yhteisöjä, joihin lapset kasvavat. Varhaiskasvatuksella on oma roolinsa lasten tukemisessa siinä, että lapset ymmärtävät katsomusten merkitykset ja moninaisuuden. Kuten kaikessa varhaiskasvatuksessa, myös katsomuksiin liittyvässä kasvatuksessa on huolehdittava lasten yhdenvertaisuudesta, kirjoittavat yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston toimistopäällikkö Rainer Hiltunen ja ylitarkastaja Matti Jutila.
- Uutiset
23.11.2022 14.00
STM: Turvataitoja tarvitaan lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan torjumiseksiViime vuosien aikana on kehitetty useita seksuaaliväkivaltaa ehkäiseviä ja korjaavia toimintamalleja. Näille on tarvetta, sillä esimerkiksi tuoreen lapsiuhritutkimuksen mukaan nuorten kokema seksuaaliväkivalta on lisääntynyt. Lasten suojelu väkivallalta vaatii laajaa tukea yhteiskunnalta.
- Uutiset
11.11.2022 13.20
Lapsen epäasiallinen käytös rajoittamisen perusteena - AOA:lta huomautus Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Nuorisopsykiatrian linjalle lainvastaisesta menettelystäAOA saattoi myös asiassa (kohdissa 3.6.3, 3.7, 3.9 sekä 3.10) esittämänsä käsitykset menettelyyn liittyvistä puutteista Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin tietoon. Näissä tarkoituksissa AOA lähetti HUSille päätöksensä. Samalla AOA kiinnitti Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin huomiota velvollisuuteen huolehtia siitä, että virheelliset menettelytavat eivät toistu muiden alaikäisten potilaiden asioissa.
- Uutiset
7.11.2022 12.10
Väkivaltaisen materiaalin kuvaaminen lisääntyy – lapsiasiavaltuutettu esittää tiukennuksia rikoslakiinVerkossa ja älylaitteilla leviää entistä enemmän materiaalia, jossa lapseen kohdistetaan väkivaltaa. Tällaisen materiaalin hallussapitoa ei ole kielletty, ja vain raakaa väkivaltaa sisältävän materiaalin levittäminen on rangaistavaa. Lapsiasiavaltuutettu pyytää oikeusministeriötä arvioimaan lapsiin kohdistuvaa vakavaa väkivaltaa kuvaavan materiaalin hallussapidon rangaistavuutta.
- Uutiset
25.10.2022 11.39
2-vuotias lapsi jäi ajoneuvon takarenkaan alle Kuopiossa ja kuoli - hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiotaVastaajan syyksi luettiin liikenneturvallisuuden vaarantaminen ja kuolemantuottamus. Vastaaja tuomittiin yhteiseen 70 päiväsakon rangaistukseen. (Vailla lainvoimaa 25.10.2022) - Uutiset
28.9.2022 11.04
Ravisteliko seurustelukumppaninsa noin 8 kuukauden ikäistä lasta - toisin kuin käräjäoikeus hovioikeus hylkäsi äänestäen syytteen törkeästä pahoinpitelystä, kun vaihtoehtoinen tapahtumainkulku toisesta tekijästä oli mahdollinenHO hyväksyi KO:n tuomion perustelut siltä osin kuin se oli katsonut A:lla todettujen aivoverenvuodon ja vasemman silmän silmänpohjaverenvuodon aiheutuneen ravistelun seurauksena. Asiassa oli sen jälkeen kysymys vammojen syntyajankohdasta sekä siitä, kuka sanotut vammat oli A:lle aiheuttanut. KO oli tuominnut vastaajan törkeästä pahoinpitelystä 1 vuoden 2 kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. HO puolestaan katsoi, että vastaajan esittämä vaihtoehtoinen tapahtumainkulku toisesta tekijästä oli siinä määrin mahdollinen, että hänen syyllisyydestään törkeään pahoinpitelyyn jäi varteenotettava epäily. Näin ollen syyte oli hylättävä. Eri mieltä ollut hovioikeudenneuvos katsoi, ettei KO:n ratkaisun muuttamiseen ollut aihetta. (Vailla lainvoimaa 28.9.2022)
- Uutiset
20.9.2022 14.00
Uusi kansainvälisiä perheasioita koskeva EU-asetus (”uusi Bryssel IIa -asetus” eli ”Bryssel IIb -asetus”) suojaa paremmin lapsen etuaAvioeroa, vanhempainvastuuta sekä kansainvälistä lapsikaappausta koskevaa uutta EU-asetusta on alettu soveltaa elokuun alusta. Asetuksessa säädetään siitä, minkä jäsenvaltion tuomioistuin on näissä asioissa toimivaltainen ja miten päätökset tunnustetaan ja pannaan täytäntöön toisessa EU-valtiossa.
- Uutiset
16.9.2022 14.14
Vaikeasti kehitysvammainen henkilö lähetettiin yksin ambulanssilla sairaalaan ilman perussairauden taustatietoja ja henkilökohtaisia lääkkeitä, pelkässä paidassa ja vaipassa - apulaisoikeusasiamies piti asiassa tehtyjä virheitä vakavinaKantelija arvosteli kotisairaalan ja palvelukodin menettelyä lapsensa hoidossa ja kohtelussa sairaalaan toimittamisen yhteydessä. AOA saattoi (kohdassa 3.4) esittämänsä käsityksen menettelyn lainvastaisuudesta ja virheellisyydestä Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän alueellisen kotisairaalan ja Attendon palvelukodin tietoon. Samalla AOA kiinnitti huomiota siihen, että kaikissa Keski-Uudenmaan sote-kuntayhtymän palvelukodeissa ja terveyspalveluissa on huolehdittava siitä, etteivät vastaavat tiedonkulkuun ja vammaisten henkilöiden itsemääräämisoikeuden toteutumiseen ja terveyspalvelujen laatuun liittyvät ongelmat toistu.
- Uutiset
16.9.2022 12.18
Valtioneuvoston U-kirjelmä: Komissiolta uusia ehdotuksia toimenpiteiksi lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan ehkäisyyn ja torjuntaanEuroopan komissio ehdottaa useita toimenpiteitä, joilla EU-maat voisivat ennaltaehkäistä ja torjua lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa. Valtioneuvosto informoi eduskuntaa Euroopan komission asetusehdotuksesta U-kirjelmällä 15.9.2022. Lapsiin kohdistuvan seksuaaliväkivallan torjunta kuuluu komission ensisijaisiin tavoitteisiin. Ehdotuksen tavoitteena on muodostaa selkeä ja sitova oikeudellinen kehys, jonka avulla voitaisiin torjua ja ennaltaehkäistä lapsiin kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa.
- Uutiset
15.9.2022 11.35
Alle 16-vuotiaita lapsia uimahallin pukuhuoneessa kuvannut nainen tuomittiin yli sadasta lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä - hovioikeus äänesti millä tavalla lievempien tekojen yksikkörangaistukset vaikuttivat yhteiseen rangaistukseenEnemmistö katsoi, että vastaajan (s. 1994) rangaistuksen määräämisen lähtökohdaksi oli otettava kohdan 5 (Törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö) teosta tuomittava rangaistus. Enemmistön mukaan pelkästään tästä rikoksesta tuomittava rangaistus oli 2 v 8 kk vankeutta. Eri mieltä ollut hovioikeudenneuvos oli tältä osin samaa mieltä. Keskeinen kysymys oli tämän jälkeen se, millä tavalla lievempien tekojen yksikkörangaistukset vaikuttivat yhteiseen rangaistukseen. HO:n enemmistö alensi vastaajalle tuomitun 5 vuoden rangaistuksen 4 vuoteen. Eri mieltä ollut hovioikeudenneuvos puolestaan katsoi, ettei rangaistusta ollut syytä alentaa. (Vailla lainvoimaa 15.9.2022)
- Uutiset
31.8.2022 16.00
Hovioikeus: Suomalainen tuomioistuin ei ollut toimivaltainen tutkimaan lapsen tapaamisoikeutta koskevaa asiaaRatkaistavana oli kysymys siitä, oliko suomalaisella tuomioistuimella toimivalta tutkia asia ja oliko lasta C:tä kuultava toimivallan perustavien seikkojen selvittämiseksi. Toimivaltaan vaikuttavina riitaisina perusteina oli ratkaistava C:n asuinpaikka sekä se, oliko suomalaisella tuomioistuimella paremmat edellytykset kuin norjalaisella tuomioistuimella turvata lapsen etu. Lopuksi ratkaistavana oli äidin oikeudenkäyntikuluvaatimus. (Vailla lainvoimaa 31.8.2022)
- Uutiset
31.8.2022 15.00
Väitöskirjatutkija Merike Helander: Keinokohtuhoidon kehittyminen vaatii eettistä ja oikeudellista arviointiaPikkukeskosina syntyvien lasten hoito kehittyy. Kehitteillä oleva keinokohtuteknologia saattaa tulevaisuudessa korvata nykyisiä pikkukeskosten tehohoitoyksiköitä. Teknologian kehittyminen vaatii oikeudellista ja arvokeskustelua jo etukäteen.
– Ei ole syytä kyseenalaistaa tehokkaamman ja turvallisemman keskosten hoidon tavoitteita. Samalla on tärkeää tunnistaa, että puhutaan tilanteista, joihin liittyy jo nykyään kiistanalaisia kysymyksiä, tutkimuksen tekijä, lapsiasiavaltuutetun toimiston lakimies ja väitöskirjatutkija Merike Helander toteaa.