Lapsen oikeudet
- Uutiset
12.10.2018 14.00
Hallinto-oikeus: Lapsen mielipide olisi tullut selvittää yhteydenpidon rajoittamista koskevassa asiassaLapsi oli päätöksentekohetkellä ollut melkein 7-vuotias, joten hänen mielipidettänsä ei ollut voitu jättää selvittämättä hänen ikänsä vuoksi ja ottaen huomioon myös lapsen mielipiteen selvittämisen tapaa koskeva lastensuojelulain 20 §:n 1 momentin oikeusohje. Asiakirjaselvityksestä ei myöskään ilmennyt, että lapsen mielipiteen selvittäminen hänen ikä- ja kehitystasoaan vastaavalla tavalla olisi vaarantanut hänen terveyttään ja kehitystään. Tämän vuoksi ja ottaen huomioon yhteydenpidon rajoittamisen sisältö ja kesto sekä asiassa esitetyt vaatimukset, lapsen mielipiteen selvittämistä ei voitu myöskään pitää ilmeisen tarpeettomana.
- Uutiset
3.10.2018 10.59
KHO:n ratkaisu lastensuojelulain 75 §:ssä tarkoitetun jälkihuolto-oikeuden alkamisajankohdastaKHO totesi, että huostassapidon aikana sosiaalihuollosta vastaava kunnan toimielin päättää viime kädessä lapsen huollon ja hoidon sisällöstä myös lastensuojelulain 49 §:n 3 momentissa tarkoitetussa tilanteessa. Lapsi on siten sijaishuollossa myös sinä aikana, jolloin hän on huostaanotettuna sijoitettuna kotiin mainitun säännöksen mukaisesti. Tähän nähden lapsen oikeus jälkihuoltoon alkoi huostassapidon päättymisajankohdasta eikä siitä ajankohdasta, jolloin lastensuojelulain 49 §:n 3 momentin mukainen väliaikainen sijoitus kotiin alkoi.
- Uutiset
3.10.2018 8.00
Apulaisoikeusasiamies: Sosiaalityöntekijöiden kohtuuton työtaakka vaarantaa sijaishuollon valvonnan ja kodin ulkopuolelle sijoitetun lapsen oikeuksien toteutumisenAOA Maija Sakslinin määräyksestä tehtiin Pohjolakotiin 17.-18.4.2018 ennalta ilmoittamaton tarkastus. Tarkastuksella havaittiin lasten kohtelussa ja rajoitusten käytössä useita merkittäviä puutteita. Valvovilla viranomaisilla, aluehallintovirastolla ja lapsia Pohjolakotiin sijoittaneilla kunnilla ei ollut tietoa Pohjolakodin lainvastaisista ja lapsia alistavasta menettelystä.
- Uutiset
17.8.2018 13.18
Lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistuksiin ehdotetaan kiristyksiä – ehdotus lausunnoilla 21. syyskuuta saakkaRikoslakiin ehdotetaan uutta säännöstä törkeästä lapsenraiskauksesta. Lisäksi lapsen seksuaalisen hyväksikäytön enimmäisrangaistusta korotettaisiin. Esitys on osa oikeusministeri Antti Häkkäsen pakettia rangaistuspolitiikan kiristämiseksi. Luonnos hallituksen esitykseksi on lähetetty lausunnolle. Esitysluonnoksesta voi antaa lausunnon lausuntopalvelu.fi:ssä 21. syyskuuta 2018 saakka.
- Uutiset
5.6.2018 11.15
Apulaisoikeusasiamies: Maahanmuuttoviraston käytäntö ulkomaalaisasioissa ei turvaa lapsen oikeuksiaApulaisoikeusasiamies Maija Sakslin katsoi, että Maahanmuuttoviraston käytäntö ulkomaalaisasioissa ei turvaa lapsen oikeuksia. Sakslin tutki omana aloitteenaan Maahanmuuttoviraston käytäntöä olla tekemättä omaa päätöstä lapselle, joka on syntynyt perheen saaman käännytyspäätöksen jälkeen.
– Lapsen käännyttäminen edellyttää lapselle tehtyä perusteltua käännyttämispäätöstä. Lasta koskevissa päätöksissä lapsen etu on arvioitava laaja-alaisesti ja yksilöllisesti, toteaa Sakslin. - Uutiset
28.2.2018 14.37
Äitiyslaki hyväksyttiin selvällä enemmistöllä - uusi laki parantaa lapsen oikeusturvaaEduskunta hyväksyi keskiviikkona (28.2.) kansalaisaloitteen äitiyslaista äänin 122 - 42. Poissa oli 34 kansanedustajaa. Tämä oli toinen kerta Suomen historiassa, kun uutta lainsäädäntöä säädetään kansalaisaloitteen pohjalta. Nyt säädetty äitiyslaki parantaa lapsen oikeusturvaa, kun lapsi on syntynyt naisparin perheeseen hedelmöityshoidoilla. Lapsen oikeudellisen aseman selkeytyminen tukee myös vanhemmuutta, ja sitä kautta tukee lapsen kehitystä ja kasvua.
- Uutiset
2.2.2018 12.25
KHO:n ratkaisu lymfaattista malformaatiota sairastavalle alle vuoden ikäiselle lapselle myönnettävästä omaishoidon tuestaKHO:ssa oli ratkaistavana, oliko X:n sosiaali- ja terveyslautakunnan sosiaalijaosto voinut harkintavaltansa rajoissa hylätä oikaisuvaatimuksen, joka koski alle vuoden ikäiselle lapselle haettua omaishoidon tukea, kun lapsi oli ollut hoidettavana terveydenhuollon toimintayksikössä, mutta viettänyt tosiasiassa merkittävästi aikaa myös kotioloissa omien vanhempiensa hoidettavana. A ja B alaikäisen C:n huoltajina olivat valittaneet sosiaali- ja terveyslautakunnan päätöksestä HAO:een ja muun ohella vaatineet, että päätös kumotaan ja lapselle myönnetään omaishoidon tuki 9.9.2015 lukien. HAO oli valituksenalaisella päätöksellään, siltä osin kuin nyt oli kysymys, hylännyt valituksen X:n sosiaali- ja terveyslautakunnan sosiaalijaoston päätöksestä. KHO tutki valitusluvan ja tutki asian. HAO:n päätöksen lopputuloksen muuttamiseen ei ollut perusteita.
- Uutiset
24.1.2018 12.45
Ensimmäinen versio Lapsiystävällinen maakunta -ohjeistuksesta julkaistiinKeskiviikkona (24.1.) julkistettiin ensimmäinen versio Lapsiystävällinen maakunta -ohjeistuksesta, joka auttaa tulevia maakuntia varmistamaan omassa toiminnassaan YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen toteutumisen ja lasten hyvän elämän.
- Uutiset
5.9.2017 9.52
Hovioikeus pohti tuomarin esteellisyyttäMyöskään se, että tuomari ei ollut pyytänyt yksilöimään oikeudenkäyntikuluvaatimusta, ei osoittanut esteellisyyttä. Asiassa ei myöskään esitetty muutakaan sellaista seikkaa, joka antaisi perustellun aiheen epäillä tuomarin puolueettomuutta asiassa. (Vailla lainvoimaa 5.9.2017)
- Uutiset
15.6.2017 12.20
KHO:n lastensuojelua koskeva vuosikirjaratkaisu – sosiaalihuollon viranhaltijalla ei ollut toimivaltaa päättää yhteydenpidon rajoittamisesta, kun kyseessä ei ollut kiireellinen tilanneAlaikäisen lapsen ja tämän isoäidin yhteydenpitoa oli rajoitettu 17.4.–30.11.2015 perusturvakuntayhtymän sosiaalihuollon viranhaltijan päätöksellä. Päätöksen tehnyt sosiaalihuollon viranhaltija E ei ollut lastensuojelulain 13 §:n 2 momentin mukainen sosiaalihuollon johtava viranhaltija. Korkein hallinto-oikeus katsoi, ettei yhteydenpidon rajoittamista koskeva asia yksinomaan luonteensa vuoksi ole joka tilanteessa kiireellinen lastensuojelulain 63 §:n 2 momentissa tarkoitetulla tavalla. Nyt kysymyksessä olevissa olosuhteissa asiassa ei ollut kyse sellaisesta kiireellisestä tilanteesta, että sosiaalihuollon viranhaltija E:llä olisi ollut toimivalta päättää yhteydenpidon rajoittamisesta lastensuojelulain 63 §:n 2 momentin ja 13 §:n 1 momentin nojalla. Myöskään asiassa esitetty kiireellisiä tilanteita koskeva delegointipäätös ei antanut viranhaltijalle toimivaltaa päättää yhteydenpidon rajoittamisesta muissa kuin kiireellisissä tilanteissa. Koska kysymys ei ollut kiireellisestä tilanteesta eikä perusturvakuntayhtymän sosiaalihuollon viranhaltija E:llä siten ollut toimivaltaa päättää yhteydenpidon rajoittamisesta, viranhaltijan ja hallinto-oikeuden päätökset yhteydenpidon rajoittamisesta oli kumottava.
- Uutiset
15.2.2016 7.08
Suomi sitoutui lapsen oikeuksien sopimuksen valitusmenettelyyn - pöytäkirja tuli Suomen osalta voimaan 12. helmikuuta 2016Valitusmenettelyä koskevalla valinnaisella pöytäkirjalla on perustettu yksilövalitusmenettely, jossa lapsen oikeuksien komitealle annetaan toimivalta käsitellä yksityisten henkilöiden tekemiä valituksia lapsen oikeuksien sopimuksen sekä sen kahden asiasisältöisen valinnaisten pöytäkirjan sisältämien oikeuksien väitetyistä loukkauksista. Komitea antaa yksilövalituksen johdosta kannanottonsa ja suosituksena.
- Uutiset
23.1.2016 7.00
Väitös: Kuritusväkivaltaepäilyihin liittyvissä viranomaiskäytännöissä suurta vaihteluaSuomessa lapsiin kohdistuva kuritusväkivalta määrittyy rikokseksi poliisin ja lastensuojelun käytännöissä teon vakavuuden, väkivallan jatkuvuuden, lapselle aiheutuneen vahingon ja viranomaisten omien kuritusväkivaltakäsitysten perusteella, selviää Anna Heinosen lauantaina 23. tammikuuta tarkstettavasta väitöstutkimuksesta.
- Uutiset
13.1.2016 8.23
Lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelma käyntiin - hankesuunnitelmaan voi ottaa kantaa 5. helmikuuta 2016 saakkaLapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelman hankesuunnitelman luonnos on valmistunut. Lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelma on yksi Juha Sipilän hallituksen kärkihankkeista. Nykyinen hajanainen palvelujärjestelmä uudistetaan siten, että kaikki lasten, nuorten ja perheiden palvelut sovitetaan yhdeksi palvelujen kokonaisuudeksi. STM on avannut hankesuunnitelmasta kaikille avoimen keskustelun.
- Uutiset
17.11.2015 13.21
OTL Virve de Godzinsky: Kohti lapsiystävällisempää oikeudenkäyttöäOTL, VT, tohtorikoulutettava Virve de Godzinskyn Lakimies-lehden kirjoituksessa tarkastellaan, mitä vaatimuksia lapsiystävällinen oikeudenkäyttö asettaa tuomioistuimille erityisesti lastensuojeluasioiden käsittelyssä. Aihetta lähestytään kansallisen ja kansainvälisen sääntelyn näkökulmasta, minkä lisäksi tarkastelussa hyödynnytetään lapsiasiavaltuutetun toimiston keväällä 2015 hallinto-oikeuksille tekemää kyselyä.
- Uutiset
13.11.2014 13.30
Työryhmä antoi mietinnön äitiyslain säätämisestä – Laissa olisi säännökset äitiyden vahvistamisesta silloin, kun naispari on hankkinut lapsen yhteisesti hedelmöityshoitojen avullaOikeusministeriön asettama työryhmä on antanut mietintönsä äitiyslain säätämisestä. Laissa olisi säännökset äitiyden vahvistamisesta silloin, kun naispari on hankkinut lapsen yhteisesti hedelmöityshoitojen avulla. Työryhmä ehdottaa, että hedelmöityshoitolakia muutettaisiin siten, että jatkossa naisparien on mahdollista saada hedelmöityshoitoja yhdessä. Nainen, joka yhdessä lapsen synnyttäneen naisen kanssa antoi suostumuksensa hedelmöityshoitoon, voitaisiin vahvistaa äidiksi lapsen synnyttäneen äidin ohella.
- Uutiset
3.11.2014 13.05
Väitös: Lapsen osallistuminen on lapsioikeuden keskeinen oikeusperiaateLasten oikeus osallistua on ollut paljon esillä viimeaikaisessa yhteiskunnallisessa keskustelussa. OTK, VT Henna Pajulammin väitöstyö on ensimmäinen tutkimus, jossa aihe on otettu tarkempaan oikeustieteelliseen tarkasteluun. Pajulammi esittää väitöstutkimuksessaan, että lapsen oikeus osallistua on suomalaisen lapsioikeuden keskeinen oikeusperiaate ja lapsen edun määritelmän osatekijä.
- Uutiset
16.9.2014 9.35
Optula: Lapsen asema huostaanottoasioiden hallinto-oikeuskäsittelyssä kaipaa kehittämistäMuodollisella tasolla yli 12-vuotiaiden lasten oikeus osallistua toteutuu hallinto-oikeuksissa hyvin. Sen sijaan nuorempien lasten osallisuus, samoin kuin lasten osallisuus sosiaalitoimessa näyttäytyvät ongelmallisena. Tutkijan mukaan lapsen oikeudellisen aseman vahvistuminen edellyttää perustavaa asennemuutosta.
- Uutiset
19.5.2014 14.32
Lastensuojelulaki on käännetty venäjäksiLastensuojelun Keskusliitto on käännättänyt lastensuojelulain venäjäksi STM:n toimeksiannosta. Tietoa lastensuojelusta on saatavilla myös muilla kielillä.
- Uutiset
20.3.2014 13.46
Lapsiin kohdistuvan väkivallan ehkäisyssä paljon työtä Euroopassa – Suomessa lainsäädäntö toimii mutta seuranta ja valvonta ontuvatUseissa Euroopan maissa on puutteita lasten väkivallan ja itsensä vahingoittamisen ehkäisyn lainsäädännössä, sen toimeenpanossa tai valvonnassa. Suomi saa kiitosta muun muassa johtajuudesta ja lainsäädännöstä. Puutteita löytyy toimeenpanon säännöllisessä seurannassa ja valvonnassa. Tiedot käyvät ilmi European Child Safety Alliancen 29:ssä EU-jäsenmaassa tehdystä selvityksestä.
- Uutiset
15.1.2014 14.11
Lasten oikeuksien rikkomuksille tarkoitettu valitusmekanismi voimaan YK:ssaValitusmekanismin avulla voidaan ilmoittaa lasten oikeuksiin kohdistuvista loukkauksista. Menettely otetaan virallisesti käyttöön, kun kymmenes YK:n jäsenvaltio ratifioi Lapsen oikeuksien sopimuksen lisäpöytäkirjan tiistaina 14. tammikuuta. Suomessa ratifiointiprosessi on vielä kesken.