Lapsen oikeudet
- Uutiset
5.4.2022 14.19
Vinkkejä ja ohjeistusta lasten oikeuksien EU-rahoitushakuunKansalaisuus, tasa-arvo, perusoikeudet ja arvot (CERV) on rahoitusohjelma, jonka tarkoituksena on suojella ja edistää EU:n yhteisiä arvoja ja oikeuksia. Ohjelman oikeusministeriössä toimiva kansallinen yhteyspiste järjestää tiistaina 12. huhtikuuta hakuklinikan, jonka aiheena on lasten oikeuksien EU-rahoitushaku. - Uutiset
30.3.2022 10.50
Lapsen oikeuksien kansallinen viestintästrategia vuosille 2022–2026Lapsen oikeuksien tehokasta toteutumista vaikeuttaa se, ettei lapsen oikeuksien sopimusta ja sen velvoitteita tunneta Suomessa riittävästi. Eri lapsiryhmien välillä on isoja eroja oikeuksien toteutumisessa. Samalla jatkuvasti muuttuva mediamaisema ja toimintaympäristö asettavat lapsen oikeuksien toteutumiselle uusia haasteita. Kansallinen viestintästrategia tarjoaa työkaluja esimerkiksi kunnille ja hyvinvointialueille, valtionhallinnolle, puolueille, järjestöille, ammattilaisille, perheille ja medialle lapsen oikeuksien viestintään ja lapsen oikeuksien huomioimiseen viestinnässä.
- Uutiset
3.2.2022 13.35
Oikeuskansleri: Terveysturvallisuusohjeiden noudattaminen ja seuranta kouluissa koronavirusepidemian aikana lapsen oikeuksien näkökulmastaOikeuskansleri on antanut ratkaisunsa siihen, ovatko opetuksen ja koulutuksen järjestäjille annetut terveysturvallisuusohjeet riittäviä ja ajantasaisia, ja miten niiden toteuttamista valvotaan käytännössä. Oikeuskansleri otti asian tutkittavaksi omana aloitteenaan, kun asiassa nousi esille huolia alkusyksyllä 2021 tehdyissä kanteluissa ja kansalaiskirjoituksissa.
- Uutiset
26.1.2022 11.20
Apulaisoikeusasiamies antoi Helsingin sosiaali- ja terveystoimialalle huomautuksen kantelijan ja hänen perheessään asuvan lapsen oikeuksien loukkaamisestaKantelija arvosteli Helsingin sosiaalitoimen lastensuojelua. Kirjoituksen mukaan hän ei ole saanut perheessään asuvalle lapselle mitään palveluja ja tukea, vaikka hänen ja lapsen olosuhteet ovat olleet koko ajan lastensuojelun tiedossa.
- Uutiset
30.12.2021 12.00
Valvira: Lastensuojelun suunnitelmallista valvontaa toteutettu valvontaohjelman mukaisestiLastensuojelun suunnitelmallista valvontaa on vuoden 2021 aikana kohdennettu sijaishuollossa olevien lasten oikeuksien toteutumiseen sosiaali- ja terveydenhuollon valvontaohjelman mukaisesti. Eri puolille Suomea tehtyjen ohjaus- ja arviointikäyntien lisäksi valvontaviranomaiset ovat yhteisissä Lasten oikeuksien puolustaja -webinaareissa tavanneet aiheen tiimoilta useita satoja kuntien lastensuojelun asiantuntijoita. Taustatietoja ja tilannekuvaa sijaishuollon toiminnan ohjauksen tarpeista sekä suunnitelmallisen valvonnan painopisteistä koottiin myös lapsen asioista vastaaville sosiaalityöntekijöille suunnatulla kyselyillä sekä yksityisten lastensuojelulaitosten toimintakertomuksista.
- Uutiset
1.12.2021 6.05
Ensi- ja turvakotien liitolta käsikirja ammattilaisten tueksi vaativiin erotilanteisiinEnsi- ja turvakotien liiton tuore Vaativan erotyön käsikirja auttaa vahvistamaan ammattilaisten kykyä arvioida riskejä ja tunnistaa korkean konfliktin ja riskin erotilanteet. Käsikirja käsittelee vaativia ero-, huolto- ja tapaamisriitoja ja niiden parissa työskentelyä. Käsikirja perustuu asiakastyön kokemuksiin, kehittämistyöhön ja tutkimustietoon.
- Uutiset
1.11.2021 10.33
Lapsi ei saanut riittävästi ravintoa äitinsä ja tämän avopuolison huollossa - vastaajat tuomittiin heitteillepanosta ehdollisiin vankeusrangaistuksiin ja vahingonkorvauksiinSelvitys kaikkiaan ei KO:n käsityksen mukaan tukenut sitä vastaajien väitettä, että lapsen (s. 2014) painonlasku ja pituuden taittuminen olisi johtunut psykososiaalisesta deprivaatiosta tai geeniperimästä. Asiassa kerrottu huomioiden KO oli katsonut sen sijaan tulleen näytetyksi, että lapsen painon laskemisen ja pituuskasvun taittumisen syynä oli ollut vastaajien laiminlyönti huolehtia lapsen riittävästä ravinnonsaannista. Tekoaika oli pitkä, runsas 7 kuukautta. Asianomistaja oli ollut tekohetkellä iältään 1 vuotta 8 kuukautta – 2 vuotta 3 kuukautta eli sellaisessa iässä, että lapsi on ollut avuttomana kokonaan huoltajiensa huolenpidon varassa. (Vailla lainvoimaa 1.11.2021)
- Uutiset
8.10.2021 7.17
Lapsistrategian ensimmäisessä toimeenpanosuunnitelmassa on 30 uutta toimenpidettä lasten oikeuksien turvaamiseksiHallitus on saanut valmiiksi kansallisen lapsistrategian toimeenpanosuunnitelman. Suunnitelmassa on yhteensä 30 uutta toimenpidettä, joilla turvataan lasten ja nuorten hyvinvointia sekä vahvistetaan heidän oikeuksiaan. Toimenpiteet täydentävät jo käynnissä olevaa laajaa työtä sekä vahvistavat rakenteita ja tietopohjaa pitkäjänteiselle ja suunnitelmalliselle lapsi- ja perhepolitiikalle.
- Uutiset
17.9.2021 9.11
Lapsilla on oikeus osallistua myös lainvalmisteluun – Lapsistrategia julkaisi lasten kuulemisen käsikirjan lainvalmistelijoilleKansallisen lapsistrategian keskeisenä linjauksena on lisätä lasten osallisuutta Suomessa. Osana lapsistrategian toimeenpanoa on tehty lasten kuulemisen käsikirja lainvalmistelijoille. ”Kansallisen lapsistrategian valmistelussa on koko ajan ollut lapsen oikeus osallisuuteen keskeisenä johtotähtenä. Lapsen oikeus osallisuuteen on myös yksi YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen keskeisistä oikeuksista. Tämä käsikirja vie tätä asiaa eteenpäin lasten kuulemisen osalta”, toteaa kansallisen lapsistrategian pääsihteeri Johanna Laisaari.
- Uutiset
30.7.2021 11.00
Apulaisoikeusasiamies: Nuorisokodin menettely lapsen kiinnipidossa, oikeusasiamiehen tiedonsaantioikeus ja viittaus tuomioistuinmaksulakiinKantelija arvosteli sijaishuoltopaikassa nuorisokodissa tehtyä kiinnipitoa. Kirjoituksen mukaan hänelle syntyi kiinnipidosta vammoja. Apulaisoikeusasiamies käsitteli ratkaisussaan yleisesti kiinnipidon edellytyksiä, kiinnipidosta mahdollisten syntyneiden vammojen tutkimista, kiinnipidosta tehdyn päätöksen kirjaamista ja perustelemista sekä rajoitustoimenpiteestä keskustelemista lapsen kanssa jälkikäteen. Apulaisoikeusasiamies piti asiassa myös aiheellisena korostaa oikeusasiamiehen tietojensaantioikeutta ja sen merkitystä kantelujen tutkimisessa. Apulaisoikeusasiamies kiinnitti lisäksi huomiota nuorisokodissa tehtyjen rajoituspäätösten valitusosoituksiin. Siltä osin kuin rajoituspäätöksistä oli voinut valittaa HAO:een, sisältyi päätöksiin liittyviin valitusosoituksiin seuraava maininta: ”Hallinto-oikeuden perimistä oikeudenkäyntimaksuista säädetään tuomioistuinmaksulaissa (1455/2015)”. Apulaisoikeusasiamiehen mielestä valitusosoituksia tulisi pikaisesti täydentää siten, että siitä ilmenee myös tuomioistuinmaksulain mukainen valituksen maksuttomuus.
- Uutiset
9.6.2021 13.35
Apulaisoikeusasiamies: Lastensuojelun jälkihuollossa meneteltiin lainvastaisestiAOA esitti harkittavaksi, miten kantelijalle voitaisiin hyvittää tapahtuneet oikeudenloukkaukset.
- Uutiset
9.6.2021 10.00
Tulehdussairauden takia hoitoon lähetetty liikuntakyvytön 13-vuotias lapsi joutui odottamaan 6 tuntia sairaalan päivystystiloissa - apulaisoikeusasiamieheltä huomautus lainvastaisesta menettelystäAOA totesi, että lapsen kohdalla 6 tunnin odotusaika päivystyksessä oli viivästyksen syistä riippumatta kohtuuttoman pitkä. Näin pitkä odotusaika ei ole potilaslain 3 §:ssä säädetyn laadultaan hyvän terveyden- ja sairaanhoidon mukaista eikä hallintolain 7 §:ssä säädetyn palveluperiaatteen mukaista. Kohtuuttoman pitkästä odotusajasta johtui, että myös lapsen oikeus PL 19 §:n 1 momentissa turvattuun välttämättömään huolenpitoon ja PL 19 §:n 3 momentissa turvattuihin riittäviin terveyspalveluihin viivästyivät. AOA antoi HUS:lle ja Porvoon sairaanhoitoalueelle huomautuksen vastaisen varalle asiassa (kohdassa 3.3) selostetusta lainvastaisesta menettelystä.
- Uutiset
2.6.2021 11.45
Vierashuoneessa professori Lasse Lehtonen ja asianajaja Klaus Nyblin: Lasten ja nuorten rokottaminen voi olla välttämätöntä koronaepidemian tukahduttamiseksiSuomessa selvitetään koronarokotusohjelman ulottamista 12–15-vuotiaisiin. Euroopan lääkevirasto on arvioinut BioNTech-Pfizerin rokotteen tehokkaaksi ja turvalliseksi myös tässä ikäryhmässä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ei ole tarpeen tehdä uutta yksilötason hyöty-riskisuhteen arviointia, vaan sen tulee punnita asiaa erityisesti tartuntatautilain yleisen tarkoituksen kannalta. Käytettävissä oleva tieto puoltaa myös 12–15-vuotiaiden rokottamista. Päinvastainen linjaus vaikeuttaisi merkittävästi epidemian tukahduttamista Suomessa. Myös lasten ja nuorten rokottaminen perustuu silti vapaaehtoisuuteen.Avoin uutinen
- Uutiset
31.3.2021 13.39
Lapsiasiavaltuutetun vuosikertomus 2020Lapsiasiavaltuutettu luovutti keskiviikkona (31.3.) valtioneuvostolle kertomuksen poikkeuksellisesta vuodesta 2020. Vuosikertomuksessa julkaistaan lapsiasiavaltuutetun kannanotot lasten oikeudesta vaikuttaa sekä tarpeesta tunnistaa ja torjua lasten välinen väkivalta. Vuosikertomuksessa arvioidaan lasten oikeuksien toteutumista sekä lasten hyvinvoinnin ja elinolojen kehitystä vuonna 2020.
- Uutiset
4.3.2021 9.16
KKO: Lapsen asuinpaikaksi välittömästi ennen palauttamatta jättämistä oli vakiintunut Suomi, joten edellytyksiä määrätä lapsi palautettavaksi Belgiaan ei ollutLapsi oli syntynyt joulukuussa 2019 Belgiassa, jossa hänen vanhempansa asuivat erillään. Äiti ja hänen kanssaan asunut lapsi olivat matkustaneet äidin sukulaisten luokse Suomeen helmikuussa 2020. Belgiassa he olivat olleet vajaan kahden viikon ajan heinäkuussa 2020 ennen kuin olivat matkustaneet takaisin Suomeen.
Korkein oikeus katsoi ratkaisusta ilmenevin perustein, että lapsen asuinpaikaksi välittömästi ennen palauttamatta jättämistä elo–syyskuussa oli vakiintunut Suomi. Asiassa ei siten ollut edellytyksiä määrätä lasta palautettavaksi Belgiaan. - Uutiset
9.2.2021 12.43
YK:n lapsen oikeuksien komitealta Suomea koskeva ratkaisu lapsen edun ensisijaisuuden merkityksestä turvapaikka-asiassa – Suomen valtion on hyvitettävä loukkausYK:n lapsen oikeuksien komitea antoi 4. helmikuuta 2021 ratkaisunsa lapsen edun ensisijaisuudesta turvapaikka-asiassa. Ratkaisussa todettiin tapauksessa loukatun YK:n lapsen oikeuksien yleissopimuksen 3 (lapsen edun ensisijaisuus), 19 (lapsen suojeleminen väkivallalta) ja 22 (lapsen oikeus suojeluun ja humanitaariseen apuun, pakolaiset ja turvapaikanhakijat) artikloja. - Uutiset
7.12.2020 11.42
HTM Elisa Silvennoisen väitöstilaisuus 11.12.: Lapsen oikeuksia saatetaan rajoittaa esitutkinnassa ilman selkeää lakiin perustuvaa sääntelyäLapseen kohdistuvien rikosten esitutkinnassa lapsen oikeuksia ei ole huomioitu kokonaisvaltaisesti eikä niiden merkitystä ole tunnistettu, osoittaa Itä-Suomen yliopistossa tarkastettava hallintotieteiden maisteri Elisa Silvennoisen väitöstutkimus. Siinä havaittiin, ettei esitutkintalainsäädännössä ole huomioitu lapsen asemaa tavalla, joka huomioisi lapsen aseman itsenäisenä oikeuksien haltijana ja tarjoaisi lapselle suojelua rikoksen uhrina ja prosessin osapuolena.
– Tutkimus osoittaa, ettei lapsen asemaa käsitetä oikeuksien haltijana, vaan lapsen oikeuksia saatetaan rajoittaa ilman selkeää lakiin perustuvaa sääntelyä, Silvennoinen sanoo.
Silvennoinen tarkastelee väitöskirjassaan alle 15-vuotiaan rikosepäilyn uhriksi joutuneen lapsen oikeuksia ja roolia poliisin suorittamassa esitutkinnassa. - Uutiset
3.12.2020 7.46
Urheilun eettisten asioiden neuvottelukunta: eettisten asioiden koordinointia vahvistettava – ensimmäisen vuosiseminaarin teemana oli lasten oikeudet urheilussaUrheilun eettisten asioiden neuvottelukunta antoi kannanoton urheilun eettisten asioiden hoitamisen selkeyttämisestä ja tehostamisesta. Neuvottelukunta painottaa kaikkien liikunnan ja urheilun toimijoiden vastuuta terveellisestä, turvallisesta ja reilusta toimintakulttuurista. Eettisyys ja urheilun integriteetin suojelu ovat välttämättömiä myös menestyksekkäälle huippu-urheilulle. Neuvottelukunnan puheenjohtajan, professori Antti Aineen mielestä on hyvä, että suomalaisen liikunnan ja urheilun eettisistä kysymyksistä on käyty viime aikoina vilkasta keskustelua. Havaittuihin ongelmiin on lähdetty puuttumaan määrätietoisesti. Käytännön toimintamallit ja palvelut eivät kuitenkaan tutkimustulosten perusteella ole riittävän hyvin urheilijoiden, valmentajien ja seuratoimijoiden tiedossa.
- Uutiset
30.7.2020 8.12
UM: Yleissopimus lasten suojelemisesta seksuaalista riistoa ja seksuaalista hyväksikäyttöä vastaan (2007)Lasten suojelemisesta seksuaalista riistoa ja seksuaalista hyväksikäyttöä vastaan tehdyn Euroopan neuvoston yleissopimuksen (Lanzaroten sopimus) tavoitteena on lapsiin kohdistuvan seksuaalisen riiston ja seksuaalisen hyväksikäytön ehkäiseminen ja torjuminen, seksuaalisen riiston ja seksuaalisen hyväksikäytön kohteeksi joutuneiden lapsiuhrien oikeuksien suojeleminen sekä kansallisen ja kansainvälisen yhteistoiminnan edistäminen lasten seksuaalista riistoa ja seksuaalista hyväksikäyttöä vastaan. Sopimuksessa lapsella tarkoitetaan jokaista alle 18-vuotiasta henkilöä. Yleissopimuksen toimeenpanoa valvoo sopijapuolten edustajista koostuva komitea (Lanzarote-komitea).Avoin uutinen - Uutiset
27.7.2020 9.00
Apulaisoikeusasiamies arvioi sosiaalitoimen menettelyä lapsen sijaishuoltoon liittyvissä asioissaApulaisoikeusasiamies kiinnitti kunnan sosiaali- ja terveystoimen huomiota asiaan osallisten kuulemisesta ja siihen liittyvien kirjausmerkintöjen tekemisestä sanottuun, yhteydenottoihin vastaamisesta, lapsen asiakirjojen ylläpitämisestä ja lapsen oikeudesta sosiaalityöntekijään todettuun sekä päätöksentekovelvollisuudesta sanottuun.