-
- Kunta
Kunta
- Uutiset
13.11.2017 15.05
SYKEn raportti: Kunnilla haasteita kestävien hankintojen tekemisessäSuomessa noin puolet kunnista huomioi kestävyystavoitteet hankintastrategiassa tai muussa hankintoja koskevassa ohjeistuksessa. Kuntien kestävyystavoitteet on kuitenkin asetettu melko yleisellä tasolla, todetaan Suomen ympäristökeskuksen uudessa raportissa. Kestävien julkisten hankintojen tekemisen suurimmat esteet ovat riittämätön strateginen tuki ja siitä johtuva vähäinen resursointi hankintatoimeen. Suomen ympäristökeskus on arvioinut julkisten hankintojen nykytilaa ympäristöministeriön toimeksiannosta.
- Uutiset
18.10.2017 9.00
VATT: Kuntaliitokset eivät tuoneet säästöjä mutta vaikuttivat palveluverkkoonVuonna 2009 voimaan tulleilla kuntaliitoksilla ei ollut vaikutusta kuntien kokonaismenoihin. Sen sijaan liitosten sisällä tapahtui merkittäviä palveluverkon muutoksia sosiaali- ja terveydenhuoltoalojen työpaikkojen siirtyessä pienistä liitoskunnista suuriin.
- Uutiset
13.10.2017 15.35
Oulun kihlakunnan syyttäjät ovat nostaneet rikossyytteitä Kittilän kuntapäättäjiä vastaanOulun kihlakunnansyyttäjät ovat 13.10.2017 nostaneet rikossyytteitä Kittilän kunnan luottamushenkilöitä vastaan. Syytteitä nostettiin törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, työturvallisuusrikoksesta sekä työsyrjinnästä. Syytteet liittyvät kunnanjohtajan erottamiseen 24.11.2014. Valtiovarainministeriö vaatii Kittilän kunnalta välittömiä toimenpiteitä syytteiden vuoksi.
- Uutiset
25.9.2017 15.15
Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin arvostelee kahden kaupungin menettelyä vahingonkorvausta koskevien vaatimusten käsittelemisessäOulun kaupungin hyvinvointipalveluiden toimialan päätöksiin vahingonkorvausvaatimuksista ei liitetty muutoksenhakuohjetta. Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisukäytännössä on korostettu sitä, että kunnallisen viranomaisen yksityisoikeudellista sopimusta koskeviin päätöksiin haetaan muutosta kuntalaissa säädetyllä kunnallisvalituksella. Myös oikeuskansleri on ohjannut, että kunnan viranomaisten sopimusta koskeviin päätöksiin tulee liittää oikaisuvaatimusosoitus ja kunnallisvalitusohje. Kouvolan kaupunki puolestaan käsitteli vahingonkorvausvaatimukset vakuutusyhtiön ja kaupungin välisen sopimuksen mukaisesti siten, että kaikki henkilövahingot ja omavastuurajan ylittävät vahingot annettiin vakuutusyhtiön ratkaistavaksi. AOA totesi, että kaupunki ei voinut siirtää vakuutusyhtiölle lain mukaista velvollisuuttaan tehdä hallinnollinen päätös sille esitettyyn vahingonkorvausvaatimukseen.
- Uutiset
20.9.2017 13.00
Polemiikki-lehti: Tutkija Susanna Wähä kaavoituksen valvontavälineiden jäljillä – mikä rooli jää valtiolle?Kaavoitusviranomaisten väliset toimivaltasuhteet tulevissa maakunnissa ovat pitkälti auki elävän sääntelytilanteen takia. HTM, ympäristöneuvos Susanna Wähän valmisteilla oleva väitöstutkimus sekä tarkastelee näitä suhteita että pohtii valtion intressejä ja valvonnan tarvetta alueidenkäytössä. Nyt meneillään oleva muutos on tutkijalle ja virkamiehelle mielenkiintoinen. Muodostumassa on uudenlaisia käytäntöjä ja hallintokulttuureja, joille ei välttämättä löydy ohjenuoria säädöksistä.
- Uutiset
6.7.2017 11.00
KHO:n päätös talousarvion hyväksymistä koskevassa valitusasiassa – hallinto-oikeuden päätöstä ei muutettuAsiassa oli kyse talousarvion hyväksymistä koskevasta asiasta. KHO:n mukaan kaupunginvaltuuston päätös ei ollut kuntalain 90 §:n 2 momentissa tarkoitetulla tavalla lainvastainen. Siltä osin kuin A:n oli katsottu uudistaneen valituksessa hallinto-oikeudelle esitetyn valitusperusteen siitä, ettei kunnan asukkaita oltu kuultu kuntalain 27 §:n edellyttämällä tavalla, hallinto-oikeuden päätöksen lopputuloksen muuttamiseen ei ollut perusteita. - Uutiset
30.6.2017 13.55
KHO:n päätös kunnallisasiaa koskevissa valitusasioissaA vaati, että KHO kumoaa hallinto-oikeuden päätöksen, palauttaa asian Tampereen kaupungin uudelleen valmisteltavaksi ja keskeyttää valituksenalaisen päätöksen täytäntöönpanon. Lisäksi A vaati, että kaupunki velvoitetaan korvaamaan hänen oikeudenkäyntikulunsa. B vaati, että KHO kumoaa valituksenalaisen hallinto-oikeuden päätöksen ja Tampereen kaupunginvaltuuston päätöksen, pyytää Euroopan unionin komissiolta tai unionin tuomioistuimelta lausunnon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 108 artiklan 3 kohdan mukaisten tukisuunnitelmien ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönnin vaikutuksesta sekä muutoksenhaun kohteena olevan valtiontuen soveltuvuudesta yhteismarkkinoille, palauttaa asian uudelleen käsiteltäväksi ja velvoittaa Tampereen kaupungin korvaamaan hänen oikeudenkäyntikulunsa. KHO hylkäsi B:n vaatimuksen lausunnon pyytämisestä Euroopan unionin komissiolta tai unionin tuomioistuimelta. KHO hylkäsi A:n ja B:n valitukset. A:n ja B:n oikeudenkäyntikulujen korvaamista koskevat vaatimukset hylättiin. Lausuminen täytäntöönpanon keskeyttämistä koskevasta A:n vaatimuksesta määrättiin raukeamaan. Hallinto-oikeuden päätöksen lopputulosta ei muutettu. - Uutiset
28.6.2017 13.25
KHO:n päätös kuntajaon muutosta koskevassa valitusasiassaAsiassa oli korkeimmassa hallinto-oikeudessa kysymys siitä, oliko valtiovarainministeriö kuntarakennelain 21 §:n 3 momentin nojalla lain 19 §:n 2 momentissa tarkoitettu harkintavaltansa huomioon ottaen voinut hylätä Vihtijärven kyläyhdistys ry:n esityksen Vihdin kunnan Vihtijärven siirtämisestä osaksi Nurmijärven kuntaa ilman kuntarakennelain 14 §:n mukaista valmistelevaa käsittelyä. Edellytyksenä on tällöin, että valtiovarainministeriö katsoo, ettei kuntajaon muuttamiselle ole riittäviä edellytyksiä. Edellä todetun perusteella ja kun otetaan huomioon valtiovarainministeriön päätöksen perustelut sekä korkeimmassa hallinto-oikeudessa esitetyt selvitykset, valtiovarainministeriö oli KHO:n mukaan voinut kuntarakennelain 21 §:n 3 momentin nojalla hylätä heti Vihtijärven kyläyhdistys ry:n esityksen. Päätös ei ollut lainvastainen. Tämän vuoksi valitukset tuli hylätä.
- Uutiset
28.6.2017 9.40
KHO:n kolme ratkaisua koskien sosiaalihuollon kustannusten jakautumista kuntien välilläKHO julkaisi 28.6.2017 kolme ratkaisua, jotka koskevat sosiaalihuollon kustannusten jakautumista kuntien välillä. Korkein hallinto-oikeus määräsi hallinto-oikeuden päätöksen kumottavaksi yhdessä tapauksessa. Muissa tapauksissa hallinto-oikeuksien päätösten lopputulosten muuttamiselle ei KHO:n mukaan ollut perusteita.
- Uutiset
24.3.2017 11.45
HTT, YTM Matti Muukkonen: Kunta ja sen oikeudelliset suhteetVaikka kunnan oikeushenkilöllisyydestä ei ole suoraan säädetty, näyttää kunta selvästi olevan oikeushenkilö – mutta ei ehkä tyypillisin sellainen. HTT, YTM, tutkijatohtori Matti Muukkosen Edilex-artikkelissa tarkastellaan kunnan oikeushenkilöllisyyttä ja sen mahdollistamia oikeussuhteita, kuten kunnan suhdetta valtioon, tarkemmin lainsäätäjään ja tämän mahdollisuuksiin muuttaa kunnan oikeushenkilöllisyyttä. Yleensä oikeushenkilöillä on melko vapaa tahto, mutta kunnan osalta se on rajoitettu johtuen muun muassa kunnan toimialasta. Myös viranomaisroolit ja oikeustoimien tekemisroolit menevät usein sekaisin.
- Uutiset
16.3.2017 9.01
KHO ei muuttanut hallinto-oikeuden päätöstä jolla oli hyväksytty koulujen lakkautuksetHallinto-oikeus totesi, että lähikoululla tarkoitetaan perusopetuslain 6 §:n 1 momentin mukaisesti määräytyvää koulua tai paikkaa. Lähikoulu ei välttämättä ole oppilaan kotia lähinnä oleva koulu. Sillä perusteella, että oppilaalle on aikaisemmin osoitettu tietty koulu lähikouluksi, hänelle ei ole syntynyt subjektiivista oikeutta käydä koulua tässä koulussa, vaan opetuksen järjestäjä voi perustellusta opetuksen järjestämiseen liittyvästä syystä vaihtaa opetuksen järjestämispaikkaa. Hallinto-oikeus katsoi, että opetuslautakunta oli ottanut yleisellä tasolla huomioon perusopetuslain 6 §:n 1 momentin mukaiset periaatteet siitä, että oppilaiden matkat ovat asutuksen, koulujen ja muiden opetuksen järjestämispaikkojen sijainti sekä liikenneyhteydet huomioon ottaen mahdollisimman turvallisia ja lyhyitä. Asiassa ei ilmennyt, että opetuslautakunnan päätös olisi ristiriidassa edellä mainittujen periaatteiden kanssa. Hallinto-oikeus totesi, että päätöksen lainmukaisuus yksilötasolla tulee tutkittavaksi yksittäisen oppilaan koulupaikkapäätöstä koskevan mahdollisen hallintovalituksen johdosta. Päätökset eivät olleet perusopetuslain 6 §:n vastaisia eivätkä lapsen oikeuksia koskevan yleissopimuksen 3 artiklan tai 31 artiklan vastaisia. Päätökset eivät olleet suhteellisuusperiaatteen vastaisia eivätkä muutenkaan lainvastaisia.
- Uutiset
7.3.2017 15.08
Tasa-arvo ajan tasalle kunnissa ja maakunnissa uuden pikaoppaan avullaKunnat ja maakunnat voivat edistää tasa-arvoa tekemällä päätöksiä, jotka lisäävät tasa-arvoa esimerkiksi julkisen liikenteen ratkaisuissa ja päiväkotien toiminnassa. Ne voivat myös huolehtia siitä, että keskustat ja puistot ovat yhtä turvallisia miehille ja naisille ympäri vuorokauden. Hankinnoilla voidaan edistää tasa-arvoa edellyttämällä, että tavaroiden ja palveluiden toimittajilla on oltava ajantasainen tasa-arvosuunnitelma. Tietoista tasa-arvon edistämistä on myös kieltäytyä tekemästä päätöksiä, jotka suoraan tai välillisesti heikentävät tasa-arvoa.
- Uutiset
2.3.2017 14.53
Hallitus antoi sote- ja maakuntauudistusta koskevan esityksen eduskunnalle - kaikkiaan esitykseen sisältyy 34 lakiaHallitus esittää eduskunnalle uusien maakuntien perustamista 1. heinäkuuta 2017 alkaen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisvastuun siirtämistä kunnilta maakunnille 1. tammikuuta 2019 alkaen. Palveluiden valinnanvapauteen liittyvät asiat eivät sisälly nyt hyväksyttyihin esityksiin. Myös osa maakuntauudistukseen ja uudistusten rahoitukseen liittyvästä lainsäädännöstä on edelleen valmistelussa.
- Uutiset
10.1.2017 15.15
KHO ei muuttanut hallinto-oikeuden päätöstä Rauman sataman vuokrasopimuksia koskevassa asiassaRauman sataman hallitus oli 19.9.2007 päättänyt, että Rauman sataman ja Oy Rauma Stevedoring Ltd:n väliset 43 vuokrasopimusta uusitaan 1.10.2007–30.9.2037 väliseksi ajaksi päätöksen liitteiden 1 ja 2 mukaisin hinnoin. Valittajat olivat muun muassa katsoneet, että toimivalta satama-aluetta koskevien maanvuokrasopimusten jatkamiseen oli kuulunut kaupunginvaltuustolle. Hallinto-oikeus katsoi, että koska sataman hallituksen toimivalta päättää kaupungin omaisuuden luovuttamisesta vuokralle perustui johtosääntöön, Rauman kaupungin ympäristöviraston ja Rauman kaupungin satamalaitoksen välisellä satama-alueen vuokraamista koskevalla kaupungin sisäisellä vuokrasopimuksella eikä sen sopimusehdoilla ollut sataman hallituksen toimivaltaa rajoittavaa oikeudellista merkitystä. Sataman hallitus ei siten ollut ylittänyt toimivaltaansa päättäessään hyväksyä maanvuokrasopimusten uusimisen sopimusluonnoksen mukaisin ehdoin. KHO ei muuttanut hallinto-oikeuden päätöstä.
- Uutiset
5.1.2017 11.35
KHO: Tasa-arvolain tasapuolisuussääntö koskee kuntaenemmistöisiä yhtiöitä vaikka ne eivät käyttäisi julkista valtaaKorkein hallinto-oikeus katsoi toisin kuin hallinto-oikeus, että tasa-arvolain 4 a §:n 2 momentin tasapuolisuussääntö koskee kuntaenemmistöisiä yhtiöitä, vaikka ne eivät käyttäisi julkista valtaa. Siltä osin kuin kyseessä olevat yhtiöt olivat kaupungin kokonaan omistamia tai kaupunki omisti niistä yli puolet kysymys oli tasa-arvolain 4 a §:n 2 momentissa tarkoitetuista kuntaenemmistöisistä yhtiöistä, joiden luottamushenkilöistä koostuvia johto- ja hallintoelimiä mainittu säännös koski. Kuntaenemmistöisen yhtiön hallitus puolestaan oli mainitussa lainkohdassa tarkoitettu toimielin, jonka jäsenten valintaa koskevissa toimiohjeissa vaatimus sukupuolten tasapuolisesta edustuksesta oli otettava huomioon.
- Uutiset
5.1.2017 8.35
Verohallinnon ohje kuntien ja kuntayhtymien arvonlisäverotuksestaKuntien ja kuntayhtymien arvonlisäverotus poikkeaa osin muiden verovelvollisten arvonlisäverotuksesta. Verohallinnon antamassa ohjeessa käsitellään kuntien ja kuntayhtymien arvonlisäverotukseen liittyviä erityispiirteitä kuten arvonlisäverollisen liiketoiminnan ja viranomaistoiminnan rajanvetoa sekä palautusjärjestelmää. Ohjeessa käsitellään myös kuntien ja kuntayhtymien arvonlisäverotukseen liittyviä menettelyitä.
- Uutiset
4.1.2017 10.10
KHO:n ratkaisu Kittilän kunnanhallituksen puheenjohtajan esteellisyydestäKHO totesi, että oikeuskirjallisuus ja oikeuskäytäntö huomioon ottaen virkamiehen esteellisyys ei synny pelkästään hänestä tehdyn rikosilmoituksen perusteella. Kun otettiin huomioon valituksen kohteena olevan hallintosäännön muuttamista koskevan päätöksen sisältö, rikostutkinnalla ei voitu katsoa olevan sellaista yhteyttä tähän asiaan, että kunnanhallituksen puheenjohtajan olisi ollut pidettävä esteellisenä osallistumaan asian valmisteluun yhteistoimintaelimessä siten kuin hallintolain 28 §:n 1 momentin 7 kohdassa edellytetään. Hallinto-oikeuden päätöksen lopputulos kumota kunnanvaltuuston päätös pysytettiin kuitenkin kuulemisvirhettä ja perustelujen puutteellisuutta koskevilla valitusperusteilla. KHO julkaisi 4. tammikuuta myös Kittilän kunnanhallituksen päätöstä koskevan ratkaisun kunnan hallintosääntöasiassa.
- Uutiset
28.12.2016 10.10
Väitös: Rakennusoikeuden sääntely – tutkimus kunnan kaavoitustehtävästä ja rakentamisen edellytyksistä maanomistajan oikeusasemaa silmällä pitäenOTM, KTM Martti Häkkäsen tutkimustehtävänä oli analysoida rakennusoikeutta erilaisissa oikeudellisissa konteksteissa sekä muodostaa tältä pohjalta sen sääntelyä koskevat yleiset opit erityisesti kunnan ja yksityisen maanomistajan välistä oikeussuhdetta silmällä pitäen. Keskiössä ovat kaavoituksen, rakentamisen ja maanomistuksen keskeiset käsitteet kuten kunnan kaavoitusmonopoli ja rakennusoikeus, joita tarkastellaan aineellisoikeudellisen sääntelyn valossa. Tutkimuksen keskeinen kritiikki kohdistuu tapaan, jossa maanomistajan mahdollisuus rakentamiseen monitahoisessa järjestelmässä on joissakin tapauksissa saatettu johtaa pääasiassa subjektiivisen oikeuden taikka kaavoitusmonopolin käsitteistä. Tutkimuksessa osoitetaan, että esimerkiksi vastausta kysymykseen maanomistajan oikeudesta korvaukseen rakentamisen estyessä ei tulisi päätellä kunnalla olevasta kaavoitusmonopolista taikka toteamuksesta, jonka mukaan maanomistajalla ei ole subjektiivista oikeutta rakentamiseen.
- Uutiset
27.12.2016 11.00
Oikeusasiamies antoi kunnalle huomautuksen viivyttelystä lainvastaisen asiantilan korjaamisessa – se että muutkin kunnat menettelevät lainvastaisesti ei ole oikeudellisesti hyväksyttävä perusteOikeusasiamies ei voi määrätä kuntaa toimimaan lainmukaisella tavalla. Sen sijaan jos kunta toimii oikeusasiamiehen kannasta poikkeavalla tavalla, sen tulee esittää oikeudellisesti hyväksyttävät perustelut menettelylleen. Kunta oli perustellut menettelyään sillä, että kunnan tavoin toimivia kuntia on Suomessa monia ja sillä, että kunta odottaa ministeriön ohjeistusta asiasta. Oikeusasiamies totesi, että kunnalla oli ollut virheellinen käsitys siitä, mikä on ministeriön antamien ohjeiden merkitys ja mikä on lainsäädännön merkitys. Ohjeet eivät sido viranomaista toisin kuin lainsäädäntö. Perustuslain 2 §:n 3 momentin mukaan kaikessa julkisessa toiminnassa on noudatettava tarkoin lakia. Tämä kunnan virheellinen käsitys oli johtanut siihen, että lainvastainen asiantila lääkkeiden koneellisessa annosjakelussa oli jatkunut ministeriön ja Kuntaliiton ohjeistuksen antamiseen asti, vaikka oikeusasiamies oli nimenomaisesti kiinnittänyt kunnan huomiota asiaan. Oikeusasiamies antoi kunnalle vastaisen varalle huomautuksen sen lainvastaisesta menettelystä.
- Uutiset
22.12.2016 11.30
KHO:n ratkaisu kaupunginhallituksen päätöksen laillisuudesta vahingonkorvausten maksamisessaX:n kaupunginhallitus oli A:n ja B:n esittämän korvausvaatimuksen johdosta päättänyt maksaa A:lle ja B:lle korvausta muun ohella heidän osoitetietojensa ilmaisemisesta kaupunginvaltuuston eräässä aikaisemmassa kokouksessa sekä A:n tuosta kaupunginvaltuuston päätöksestä tekemään kunnallisvalitukseen liittyvistä oikeudenkäyntikuluista. Kun otettiin huomioon kaupunginhallituksen päätöksen tarkoitus, kaupunginhallitus ei ollut päättäessään käyttänyt sille kuuluvaa harkintavaltaa muuhun tarkoitukseen kuin mihin se oli ollut käytettävissä eikä ollut siten ylittänyt toimivaltaansa. Hallinto-oikeuden päätös kumottiin valituksenalaiselta osalta ja C:n ja hänen asiakumppaniensa valitus kaupunginhallituksen päätöksestä hylättiin tältä osin.