-
- Elintarvikelisäaine
Elintarvikelisäaine
- Uutiset
15.11.2022 15.38
Tullin tehovalvonnassa mausteista ei löytynyt elintarvikepetoksia – eriä hylättiin kemikaalijäämien ja salmonellan takiaTulli valvoi ulkomaisia, värikkäitä mausteita tehostetusti kesällä 2022 osana Tullin, Ruokaviraston ja kuntien elintarvikevalvonnan yhteistä elintarvikepetosten projektia. Mausteiden luvaton värjääminen on petoksellista toimintaa ja yleistä myös EU-alueella. Tehovalvonta kohdistettiin toimijoihin, joiden eristä oletettiin aikaisempien havaintojen perusteella löytyvän poikkeamia. 24:sta tutkitusta mausteesta 11 sai huomautuksen ja viiden tuotteen tuonti kiellettiin, mutta kiellettyjä väriaineita mausteista ei löytynyt. Tulli puuttui mausteiden kasvinsuojeluainejäämiin, mikrobeihin ja puutteellisiin pakkausmerkintöihin. - Uutiset
20.7.2017 8.08
Komission ehdotus akryyliamidin vähentämisestä elintarvikkeissa sai kannatusta jäsenvaltioissaJäsenvaltioiden edustajat äänestivät 19. heinäkuuta akryyliamidin vähentämistä elintarvikkeissa koskevan Euroopan komission asetusehdotuksen puolesta. Kun uusi asetus on pantu täytäntöön, elintarvikealan toimijoiden on toteutettava toimintansa kokoon ja luonteeseen suhteutettuja pakollisia toimenpiteitä akryyliamidipitoisuuden vähentämiseksi. - Uutiset
7.12.2016 15.15
Elintarviketietoasetuksen ravintoarvomerkintää koskeva siirtymäaika päättyy 13.12.2016 – kuluttajan tietoa elintarvikkeista on parannettu myös muutoinElintarvikkeista annettavia tietoja koskeva lainsäädäntö uudistettiin Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU:n elintarviketietoasetus). Asetuksella koottiin yhteen ja päivitettiin elintarvikkeiden merkintöjä koskevan lainsäädännön kaksi osa-aluetta: yleiset merkinnät ja ravintoarvomerkinnät. Elintarviketietoasetuksen yleisiä merkintävaatimuksia alettiin soveltaa joulukuussa 2014. - Uutiset
27.12.2013 12.23
EU:n savuaromiluettelo tulee voimaan tammikuun 2014 alussaEU sallii tammikuun alusta lähtien elintarvikkeissa kymmenen savuaromia, joiden käyttö on rajoitettu tiettyihin elintarvikkeisiin ja rajatuissa määrin. EU-asetus määrää savuaromivalmisteille myös puhtausvaatimukset. Aromiluvat ovat hakijakohtaiset ja ne on uusittava kymmenen vuoden jälkeen. Ennen vuotta 2005 EU:ssa ei ollut rajoja savuaromien käytölle ja vuoden 2005 jälkeen sallittiin luettelon valmistumiseen asti vain 14 savuaromia, joista oli toimitettu asianmukaiset hakemukset. - Uutiset
30.8.2013 14.00
Elintarvikelisäaineita käytetään Suomessa säädösten mukaisesti - elintarvikevalvontatulokset samansuuntaisia koko SuomessaSuomessa elintarvikkeiden valmistuksessa käytetään lisäaineita pääsääntöisesti lainsäädännön mukaisesti. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira toteutti vuonna 2012 valtakunnallisen lisäainevalvontahankkeen. Valvontahankkeessa tutkittiin yritysten lisäaineiden käytön omavalvonnan toteutumista. Hankkeen tulosten mukaan Suomessa valmistetuissa elintarvikkeissa käytettiin pääosin niihin sallittuja lisäaineita ja lisäaineiden määrät alittivat lainsäädännössä sallitut enimmäismäärät. - Uutiset
10.6.2013 16.10
Elintarvikkeita ja rehuja koskevien vakavien RASFF-ilmoitusten määrä väheni vuonna 2012Maanantaina 10. kesäkuuta julkaistusta elintarvikkeita ja rehuja koskevaa EU:n nopeaa hälytysjärjestelmää (RASFF) käsittelevästä vuosikertomuksesta käy ilmi, että markkinoilla olevissa tuotteissa todettuja vakavia riskejä koskevia hälytysilmoituksia tehtiin 526, mikä oli 14 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2011. - Uutiset
13.3.2013 9.00
Komissio haluaa parantaa EU:n elintarviketurvallisuutta - pakkausmerkinnät kuntoonEuroopan komissio haluaa tehostaa kuluttajansuojaa ja varmistaa EU:ssa myytävien elintarvikkeiden pakkausmerkintöjen oikeellisuuden. EU:n elintarviketurvallisuus- ja kuluttajansuojalainsäädäntö on yksiselitteinen: kuluttajien on tiedettävä, mitä he ostavat, ja kaikki valmistusaineet on ilmoitettava tuoteselosteessa. - Uutiset
15.11.2011 15.15
EU:n uusi elintarvikkeiden lisäaineluettelo julkaistu - lisäaineiden sallituille käyttömäärille myös nettisovellusEU:n lisäaineasetuksen sallittujen lisäaineiden luettelot on julkaistu. Euroopan komissio on avannut myös nettisovelluksen (englanniksi), josta löytyy tietoa lisäaineiden sallituista käyttömääristä elintarvikkeissa. Se on työkalu sekä elintarvikevalmistajille että valvontaviranomaisille lisäaineiden vaatimustenmukaisen käytön ja markkinoinnin varmistamiseksi. Sovelluksen avulla myös kuluttajat voivat hakea tietoa lisäaineiden sallituista käyttömääristä eri elintarvikkeissa. - Uutiset
13.7.2011 6.16
Ulkomailta - Unkari: Epäterveelliselle ruualle uusi veroUnkarin parlamentti on äänestänyt niin sanotun hampurilaisveron (tunnetaan myös nimellä sipsivero eli crisps tax tai chips tax) puolesta. Syyskuun alusta alkaen maassa otetaan näin käyttöön uusi epäterveelliselle ruualle langetettu vero. - Uutiset
23.2.2011 10.40
YLEn Silminnäkijä: Väärennetyllä ruualla huijataan kuluttajiaSavukinkkua ei ole savustettu, ja lihavalmiste sisältää pesuaineen ainesosia. Mitä me oikein syömme? Silminnäkijä-ohjelma selvitti asiantuntijoiden avulla joidenkin tavallisten, jokapäiväisten ruokatuotteiden sisältöä, lisäaineiden määrää sekä valmistusmenetelmiä. - Uutiset
14.2.2011 9.25
Suomi teki 130 elintarvike- ja rehuilmoitusta EU:n RASFF-hälytys-järjestelmään vuonna 2010 - yleisimmät syyt lisäaineet, uuselintarvikkeet ja mikrobiologinen laatuEuroopan yhteisön jäsenvaltiot ilmoittavat löytämistään terveydelle vahingollisista elintarvike- ja rehueristä viranomaisten väliseen EU:n RASFF-hälytysjärjestelmään (Rapid Alert System for Food and Feed). Vuonna 2010 Suomi teki järjestelmään 130 ilmoitusta. Koko järjestelmään tehtyjen ilmoitusten määrä kaikkine lisäilmoituksineen ylitti 8 500. Järjestelmän kautta välitetään nopeasti tietoa myös erilaisista elintarvike- ja rehukriiseistä. Tuorein niistä koskee saksalaisen rehun dioksiinia. - Uutiset
20.5.2010 10.43
Euroopan parlamentti ei salli "lihaliiman" käyttöä ruuan lisäaineenaEuroopan parlamentti on estänyt "lihaliima" trombiinin käytön ruuan lisäaineena. Nautaeläimistä tai sioista peräisin oleva trombiini on entsyymi, jota voidaan käyttää lihapalojen yhteen liittämisessä. Parlamentin mukaan tällaiset uudelleen kootut lihatuotteet voisivat helposti johtaa kuluttajia harhaan. - Uutiset
10.3.2010 13.36
Komissio: Suomen elintarvikeketjun valvonnassa vain vähän moitittavaaEuroopan komission elintarvike- ja eläinlääkintätoimisto (Food and Veterinary Office, FVO) on arvioinut vuonna 2009 Suomen elintarvikeketjun valvonnan toimivuutta ja sitä, miten hyvin valvontajärjestelmä vastaa yhteisölainsäädännön vaatimuksia. Valvonnan puitteet arvioitiin hyviksi, mutta valvontaa tekevää henkilöstöä todettiin olevan liian vähän. - Uutiset
16.11.2009 8.01
Väitös terveysvaikutteisten elintarvikkeiden sääntelystä Euroopassa ja KiinassaOTL, KTM Anu Lähteenmäki-Uutela on väitöskirjassaan tutkinut elintarvikkeisiin ja lääkkeisiin liittyviä eurooppalaisia ja kiinalaisia säädöksiä. Erityisesti hän on pohtinut terveysvaikutteisten eli funktionaalisten elintarvikkeiden sääntelyä. - Uutiset
12.11.2009 16.38
EFSA arvioi elintarvikeväriaineiden turvallisuuttaEuroopan elintarvike-
turvallisuusviranomainen EFSA on julkaissut päivitetyn arvion kuuden elintarvikeväriaineen turvallisuudesta. Käytyään läpi olemassa olevan tutkimusmateriaalin EFSAn tieteellinen paneeli päätyi alentamaan kinoliinikeltaisen, paraoranssin ja uuskokkiinin hyväksyttävän päiväsaannin ylärajaa (ADI). - Uutiset
15.9.2009 6.02
EY-tuomioistuimen ennakkoratkaisu vähäsokerisen hillon tulkinnastaEY-tuomioistuin katsoo, että elintarvikkeiden muista lisäaineista kuin väri- ja makeutusaineista annetussa direktiivissä 95/2/EY mainittu käsite "vähäsokeriset hillot" käsittää sekä hillot että erikoishillot, joiden sokeripitoisuus on huomattavasti 60 prosentin viitearvoa pienempi. Tuotteita, joissa on maininta erikoishillo ja joiden sokeripitoisuus on 58 prosenttia, ei pidetä vähäsokerisina tässä säännöksessä tarkoitetulla tavalla. - Uutiset
8.1.2009 11.44
Elintarvikkeiden lisäaineiden, aromien ja entsyymien arviointi- ja hyväksymismenettelyjä yhtenäistetäänElintarvikkeiden lisäaineita, aromeja ja entsyymejä sekä niiden hyväksymismenettelyä koskevat EU-asetukset tulevat voimaan 20. tammikuuta 2009. Säädöspaketin tarkoituksena on selkeyttää ja nopeuttaa aineiden hyväksymismenettelyä sekä muutosten tekemistä säädösten liitteisiin. Lisäaineille ja aromeille on ollut yhteisösäädökset jo 20 vuotta. Entsyymejä ja hyväksymismenettelyä koskevat asetukset ovat uusia. - Uutiset
22.8.2008 11.09
Ensimmäiset elintarvikkeiden terveysväitehakemuksiin liittyvät lausunnotEuroopan elintarviketurvallisuus-
viranomainen (EFSA) on julkaissut ensimmäiset ravitsemus- ja terveysväiteasetuksen (EY N:o 1924/2006) mukaiset lausunnot terveysväitehakemuksista. EFSAn erityisruokavaliovalmisteita, ravitsemusta ja allergioita käsittelevä tieteellinen lautakunta (NDA) on tarkastellut väitteiden taustalla olevaa tieteellistä näyttöä. - Uutiset
11.8.2008 13.30
EFSA arvioi elintarvikkeiden sisältämän alumiinin turvallisuuttaEuroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSAn tutkijat ovat arvioineet eri elintarvikkeiden sisältämän alumiinin turvallisuutta ja määrittäneet alumiinin siedettäväksi viikkosaanniksi (Tolerable Weekly Intake, TWI) 1 milligrammaa (mg) alumiinia painokiloa kohti. AFC-lautakunnan asiantuntijoiden arvion mukaan alumiinin saanti voi ylittää TWI:n huomattavalla osalla Euroopan väestöä. - Uutiset
8.7.2008 17.27
Yhtenäinen eurooppalainen hyväksymismenettely elintarvikelisäaineilleEU:n säännöt elintarvikkeiden lisäaineiden, aromien ja entsyymien yhtenäisestä hyväksymismenettelystä yksinkertaistetaan ja päivitetään, sillä parlamentti on hyväksynyt neuvoston kanssa neuvotellun kompromissin neljästä asetusehdotuksesta. Lainsäädännöllä edistetään kyseisten aineiden vapaata liikkuvuutta yhteisössä sekä parannetaan kansanterveyttä ja kuluttajansuojaa. Parlamentin vaatimuksesta tiettyjä väriaineita sisältävät elintarvikkeet tulee merkitä selkeämmin.