Elintarvike
- Uutiset
16.4.2024 12.40
Miten tunnistaa ympäristön kannalta paremmat elintarvikkeet? Luken tuore ohjeistus näyttää suuntaa reilulle ympäristöviestinnälleVihreä, eko, ympäristöystävällinen – kuluttaja törmää ruokaostoksilla monenlaisiin ympäristöväittämiin. Luonnonvarakeskuksen tutkijoiden koostama viestintäohjeistus neuvoo, miten yritykset voivat kertoa elintarvikkeiden ympäristövaikutuksista eli ympäristöjalanjäljistä faktapohjaisesti ja luotettavasti. - Uutiset
15.3.2024 10.10
ELY-keskus: Ruokaketjun yritysten vesivastuullisella toiminnalla voidaan parantaa vesien tilaaSuomen ympäristökeskuksessa kehitetty toimintamalli ruokaketjun vesivastuullisuuden edistämiseksi tukee samanaikaisesti ruokaketjun yritysten vesiriskien hallintaa, kestävien viljelymenetelmien käyttöönottoa alkutuotannossa ja vesienhoidon toimeenpanoa. Toimintamalli rakentuu yritysten, sopimustuottajien ja ELY-keskusten yhteistyölle. Sen lähtökohtia ovat tarve parantaa vesien tilaa kohdennetusti ja yrityksen sitoutuminen vesivastuulliseen toimintaan. - Uutiset
12.3.2024 13.21
Tukes: Raportti desinfiointiaineiden käytöstä eläinperäisten elintarvikkeiden alkutuotannossa on julkaistuTurvallisuus- ja kemikaalivirasto on julkaissut hankeraportin Desinfiointiaineet eläinperäisten elintarvikkeiden alkutuotannossa. Raportin tietoja voivat hyödyntää eri viranomaiset sekä yritystoimijat, jotka saattavat markkinoille tai käyttävät desinfiointiaineita maataloustoiminnassa ja muussa alkutuotannossa. - Uutiset
5.3.2024 16.00
Pakkauksia ja pakkausjätettä koskevasta asetusehdotuksesta alustava sopuEuroopan unionin jäsenmaat, Euroopan parlamentti ja EU:n komissio pääsivät maanantaina 4.3. alustavaan sopuun pakkauksia ja pakkausjätettä koskevasta asetusehdotuksesta. Suomi on vaikuttanut aktiivisesti pakkaus- ja pakkausjäteasetuksen valmisteluun. Sovun tuloksena syntynyttä ehdotusta pystytään arvioimaan tarkemmin vasta, kun sen lopullinen sisältö on saatavilla. Ehdotus menee vielä jäsenmaiden ja parlamentin hyväksyttäväksi. Asetus tulisi sovellettavaksi 18 kuukauden kuluttua sen voimaan tulosta. - Uutiset
9.2.2024 9.38
Ruokavirasto: Uusi ravitsemus- ja terveysväiteopas ohjaa väitteiden käyttöön elintarvikkeiden markkinoinnissaMillä perusteella elintarvikkeen voi väittää olevan superfood tai vahvistavan vastustuskykyä? Voiko elintarvikkeiden markkinoinnissa käyttää sanoja ayurveda, keto, FODMAP? Näihin ja moneen muuhun kysymykseen löytyy vastaus Ruokaviraston uudistetusta Ravitsemus- ja terveysväiteoppaasta, joka sisältää kattavasti tietoa väitteiden käytöstä elintarvikkeiden pakkausmerkinnöissä ja markkinoinnissa. Opas on suunnattu elintarvikealan yrityksille ja valvojille, mutta on avuksi myös kaupallista yhteistyötä tekeville somevaikuttajille. - Uutiset
23.1.2024 10.11
MMM: Julkisten elintarvikehankintojen hinnankorotukset olivat linjassa ruuan kuluttajahintamuutoksen kanssaSelvityksen mukaan julkisten elintarvikehankintojen sopimusten hinnankorotusehdoissa on merkittävää vaihtelua. Keskimäärin sopimushintojen korotukset olivat vuonna 2022 linjassa ruuan keskimääräisen kuluttajahintamuutoksen kanssa. Hintoja korotettiin myös sopimusehdoista poikkeavilla tavoilla. - Uutiset
9.1.2024 12.35
Ruokavirasto: Ruokakaupoissa myytäviin kauppakasseihin lisätään uusi merkintäElintarvikekauppojen kassoilla myytäviin muovi- ja paperikasseihin lisätään uusi merkintä: ”Tämä kassi ei sovellu kosketukseen pakkaamattomien elintarvikkeiden kanssa / Denna påse lämpar sig inte för oförpackade livsmedel”. Merkintä lisätään jatkossa sellaisiin kassoilla myytäviin kauppakasseihin, jotka eivät täytä elintarvikekontaktimateriaaleille asetettuja vaatimuksia. - Uutiset
2.1.2024 9.09
Elintarvikemarkkinointilautakunnan lausunto maitotaloustuotteen mainoksesta: Vähäpukeisuus ei ollut hyvän tavan vastaistaElintarvikemarkkinointilautakunta on antanut lausunnon maitotaloustuotteen mainoksesta, joka sisälsi vähäpukeisuutta. Lausunnonpyytäjän käsityksen mukaan mainoksessa lähes alastomana esiintynyt mies teki mainoksesta hyvän tavan vastaisen. Lautakunta antoi kuitenkin asiassa vapauttavan lausunnon. - Uutiset
21.11.2023 15.00
MMM: Vastuullisuuskriteerit ruokapalveluille kriteeripankki.fi-palvelustaVastuullisten ruokapalveluiden hankinnan avuksi on laadittu kriteerit, jotka kattavat vastuullisuuden eri osa-alueet. Kriteerit on julkaistu kriteeripankki.fi-palvelussa. Ne täydentävät aiemmin julkaistuja oppaita, joista saa neuvoja vastuullisten ruokapalveluiden ja elintarvikehankintojen toteuttamiseen. - Uutiset
21.11.2023 12.40
KKV tutkii elintarvikemarkkinoiden toimivuuttaKilpailu- ja kuluttajavirastossa on käynnissä tutkimus elintarvikkeiden hintojen rakenteesta ja hintasiirtymistä eli siitä, miten muutokset esimerkiksi maatalouden tuotantokustannuksissa siirtyvät elintarvikeketjussa eteenpäin. Hintojen rakennetta tarkastellaan hintamarginaalien avulla, joilla tarkoitetaan kuluttajahinnan jakautumista tuotannon eri portaissa. Alustavien havaintojen perusteella tuotteiden ja tuoteryhmien välillä on eroja sekä hintamarginaalien muutoksissa että hintasiirtymissä. Tutkimuksen väliraportti julkaistaan keväällä 2024. - Uutiset
7.11.2023 12.05
Luke: Uusi työkirja auttaa elintarvikealan pk-yrityksiä varautumaan liiketoiminnan riskeihinLuonnonvarakeskus (Luke) on julkaissut Pk-yrityksen riskienhallinta elintarvikealalla -työkirjan. Työkirja vastaa pienten ja keskisuurten yritysten toiveeseen saada kriisitilanteessa työvälineitä oman liiketoimintansa riskien hallintaan ja varautumissuunnitteluun. - Uutiset
27.10.2023 14.40
Tiedonsaantia pakkaamattomien elintarvikkeiden ravintosisällöistä halutaan parantaa – asiasta voi lausua 8. joulukuuta 2023 saakkaMaa- ja metsätalousministeriö pyytää lausuntoja pakkaamattomien elintarvikkeiden ravintosisältöjen ilmoittamisesta. Kyse on asetusehdotuksesta, jolla pyritään varmistamaan, että kuluttajat saavat vähittäiskaupassa ja tarjoilupaikassa terveellisten ja kestävien valintojensa tueksi riittävät kirjalliset tiedot pakkaamattomien elintarvikkeiden ravintosisällöistä. - Uutiset
26.10.2023 14.13
Valtioneuvoston U-kirjelmä: Valtioneuvosto tukee komission tavoitetta vähentää elintarvike- ja tekstiilijätteen määrääValtioneuvosto suhtautuu myönteisesti Euroopan komission tavoitteeseen vähentää elintarvikejätteen ja tekstiilijätteen määrää sekä ympäristövaikutuksia näiden koko elinkaaren aikana. Hallitus toimitti tänään eduskunnalle U-kirjelmän, jossa se linjaa kantansa komission ehdotukseen jätedirektiivin muuttamisesta elintarvikkeiden ja tekstiilien osalta. - Uutiset
12.7.2023 12.00
EUYT: Nimitysten rekisteröintiä suojattuina maantieteellisinä merkintöinä koskevat hakemukset: kansallisten viranomaisten etukäteisarviointi ei sido komissiotaKomissiolla on itsenäinen harkintavalta tarkistaa, että tällainen hakemus täyttää unionin oikeudessa säädetyt rekisteröintiedellytykset. - Uutiset
6.7.2023 11.25
Euroopan vihreän kehityksen ohjelma: Kasvien ja maaperän luonnonvarojen kestävämpi käyttöEuroopan komissio hyväksyi 5.7.2023 keskeisten luonnonvarojen kestävää käyttöä koskevan toimenpidepaketin, jolla vahvistetaan myös EU:n elintarvikejärjestelmien ja maatalouden häiriönsietokykyä. - Uutiset
24.4.2023 13.15
Komissio päivittää maatalouselintarvikkeiden kaupan pitämistä koskevia vaatimuksia kuluttajien ja kestävän kehityksen tarpeiden mukaanUseisiin maatalouselintarvikkeisiin, kuten hedelmiin ja vihanneksiin, hedelmämehuihin ja -hilloihin, hunajaan, siipikarjaan ja kananmuniin, sovelletaan kaupan pitämistä koskevia vaatimuksia, joiden tarkistusta komissio ehdottaa. Ehdotettujen tarkistusten tavoitteena on auttaa kuluttajia tekemään tietoon perustuvia valintoja ja nauttimaan terveellisemmästä ruokavaliosta. Samalla pyritään ehkäisemään ruokahävikkiä. - Uutiset
1.3.2023 16.00
Hallinto-oikeus: Ruokavirasto oli voinut peruuttaa pienteurastamotoimintaa harjoittavan Keltasiipi Oy:n elintarvikehuoneiston hyväksymisen 50.000 euron uhkasakollaKun otettiin huomioon hallinto-oikeuden päätöksessä lausuttu sekä elintarvikelain 1 §:ssä ilmaistu lain tarkoitus, Ruokavirasto oli voinut peruuttaa Keltasiipi Oy:n elintarvikehuoneiston hyväksymisen elintarvikelain 60 §:ssä säädetyillä perusteilla. Koska laitoksen aiheuttamaa terveysvaaraa ei ole voitu muulla tavoin ja lievemmin hallinnollisin pakkokeinoin estää, ei päätös ollut myöskään suhteellisuusperiaatteen vastainen. (Vailla lainvoimaa 1.3.2023) - Uutiset
13.2.2023 10.50
KHO: Elintarvikkeesta annettujen tietojen harhaanjohtavuus – ”Muu Kasvilihapulla” ja ”Muu Burgerpihvi”Korkein hallinto-oikeus katsoi, että asiassa oli ollut perusteet antaa määräys tuotteen ”Muu Kasvilihapulla” markkinointinimen sekä kummankin tuotteen markkinoinnin muuttamista koskien. Sen sijaan ”Muu Burgerpihvi” markkinointinimen muuttamista koskevan määräyksen antamiselle ei ollut perusteita. - Uutiset
9.2.2023 12.20
EU:ssa tiukasti säädeltyä etyleenioksidia löytyy elintarvikkeista – Tulli valvoi ainetta vuonna 2022 laajastiTulli valvoi ulkomailta tuotavien elintarvikkeiden etyleenioksidipitoisuuksia vuonna 2022 aiempaa laajemmin. Syöpäriskin aiheuttava kaasutusaine etyleenioksidi on ollut EU:ssa pitkään tiukasti säädelty elintarvikekäytössä, mutta EU:n ulkopuolella sitä käytetään laajasti. Viime vuoden valvonnassa Tulli tutki muun muassa seesaminsiemeniä sisältäviä tuotteita, mausteita ja ravintolisiä. Lähes 200 tutkitun tuotteen joukosta löytyi yhdeksän liikaa etyleenioksidia sisältänyttä tuotetta, joiden maahantuonnin ja myynnin Tulli kielsi. - Uutiset
18.1.2023 12.12
Elintarvikealalle opas elintarvikejätetietojen kirjaamiseenVuonna 2021 voimaan tulleessa jätelaissa ja -asetuksessa on ensimmäistä kertaa asetettu velvoite elintarvikealan toimijoille elintarvikejätetietojen kirjaamiseen. Velvoitteen noudattamiseksi ja tietojen kirjaamisen helpottamiseksi on nyt laadittu opas. Kirjanpitovelvollisuus koskee laajaa joukkoa ammattimaisia elintarvikeketjun toimijoita, kuten elintarvikkeiden kauppaa ja muuta jakelutoimintaa, ravintola- ja majoitustoimintaa sekä elintarvikkeiden jalostus- ja valmistusteollisuutta.