Avioero
- Uutiset
4.9.2015 17.15
Hovioikeus: Vaimoaan uskottomuudesta epäilleen miehen isyyden kumoamista koskeva kanne voitiin hylätäHO ei muuttanut KO:n tuomiota, jolla miehen vaatimus hänen isyytensä kumoamisesta hänen kolmen lapsensa osalta oli hylätty. Isyyden selvittäminen oikeuden määräämällä oikeusgeneettisellä tutkimuksella ei ollut tarkoitettu avioeron aiheuttaman uskottomuusepäilyn selvittämiseen. Asiassa katsottiin, että lapsen edun mukaista oli tässä tilanteessa säilyttää vakiintuneet olosuhteet. Mies ei ollut pystynyt näyttämään, että hänellä oli ollut erittäin painava syy olla nostamatta isyyden kumoamista koskevaa kannetta isyyslain mukaisessa määräajassa, joten hän oli menettänyt kanneoikeutensa asiassa. Myös vaatimus siitä, että asianosaiset tulisi määrätä oikeusgeneettisiin tutkimuksiin isyyden selvittämiseksi hylättiin.(Vailla lainvoimaa 4.9.2015)
- Uutiset
21.7.2015 14.33
EU-tuomioistuimen ennakkoratkaisu kolmannen maan kansalaisen oleskeluoikeuden säilymisestä puolison jäsenvaltiosta poistumisen ja tätä seuranneen avioeron jälkeen ja henkilön riittävien varojen määrittelemisestäEU-kansalaisten ja heidän perheenjäsentensä oikeudesta liikkua ja oleskella vapaasti jäsenvaltioiden alueella koskevan direktiivin 2004/38 13 artiklan 2 kohtaa on tulkittava siten, että kolmannen maan kansalaisen, joka on eronnut unionin kansalaisesta ja jonka avioliitto oli kestänyt ennen avioeromenettelyn vireillepanoa vähintään kolme vuotta, joista vähintään yksi vuosi vastaanottavassa jäsenvaltiossa, oleskeluoikeus ei voi säilyä tässä jäsenvaltiossa tämän säännöksen perusteella, kun avioeromenettelyn vireillepanoa edelsi puolison, joka on unionin kansalainen, poistuminen mainitusta jäsenvaltiosta.
- Uutiset
30.6.2015 10.37
Mies ei ollut kiinnostunut avioeroasian etenemisestä - harkinta-ajan päättymisen jälkeen tehty avioerohakemus voitiin antaa tiedoksi sijaistiedoksiannollaHuomioon ottaen miehen ilmoitus siitä, ettei tämä tule millään tavalla myötävaikuttamaan avioeroasian etenemiseen ja se, ettei hän ollut puhelinkeskustelun lisäksi millään tavalla reagoinut haastemiehen yhteydenottopyyntöihin, haastemiehelle oli voinut syntyä perustellusti käsitys, että mies välttelee tiedoksiantoa. Näin siitä huolimatta, ettei miehellä ollut velvollisuutta vastata haastemiehen yhteydenottopyyntöihin. Hakemus oli voitu antaa tiedoksi sijaistiedoksiannolla. (Vailla lainvoimaa 30.6.2015)
- Uutiset
15.5.2015 11.53
Hovioikeus: Tasingon maksamista osakeyhtiön osakkeina ei ollut pidettävä shikaaninomaisena vaikka riitaisten entisten puolisoiden välille syntyi yhtiösuhdeTässä tapauksessa aviovarallisuuteen ei kuulunut rahavaroja, joilla tasinko voitaisiin maksaa. Hovioikeus päätyi samaan lopputulokseen kuin käräjäoikeus, että tasingon maksamista Oy:n osakkeina ei ollut pidettävä B:n kannalta selvästi kohtuuttomana eikä shikaaninomaisena. (Vailla lainvoimaa 15.5.2015)
- Uutiset
3.3.2015 11.47
Helsingin yliopisto: Kuuluuko käräjillä äidin, isän vai lapsen ääni?Huoltajuuskiistoissa äidit erottuvat isistä ja tyttäret pojista. Sukupuolijakojen lisäksi sosiaalityön tutkija Aino Kääriäinen yllättyi siitä, mihin sosiaalityöntekijät lausunnoissaan keskittyvät.
- Uutiset
9.2.2015 7.36
Hovioikeus: Korkeaan elintasoon tottunut vaimo oli oikeutettu miehen elatusapuunB:n ja A:n avioliitossa oli vakiintunut sangen korkea elintaso, josta B oli avioliiton solmimisesta vuodesta 2001 loppuvuoteen 2011 saakka huomattavasti parempituloisena vastannut suuremmalla osuudella kuin A. Oli selvää, että B:n siirryttyä eläkkeelle lokakuusta 2011 alkaen hänen kykynsä osallistua perheen elatukseen oli heikentynyt. Siitä huolimatta hänen eläketulonsa oli lähes kolme kertaa suurempi kuin A:n. A:n ja hänen tyttärensä kertomusta puolisoiden siirtymisestä erillistalouksiin jo loppuvuodesta 2011 oli pidettävä uskottavina. Voidakseen säilyttää vakiintuneen ja kohtuullisena pidettävän elintasonsa avioliiton loppuun saakka A oli ollut elatusavun tarpeessa. B:n tulot hänen eläkkeelle siirtymisestään huolimatta olivat niin suuret, että hän kykenee elatusavun suorittamaan. Elatusavun kohtuullisena määränä huomioon ottaen erityisesti B:n maksukyky oli pidettävä 400 euroa kuukaudessa. (Vailla lainvoimaa 9.2.2015)
- Uutiset
30.12.2014 14.53
Ulkomailta – Ruotsi: Korkeimman oikeuden ratkaisujaRuotsin korkeimmain oikeuden ratkaisut ajalta 16.10.–12.11.2014 koskevat muun muassa vauvan fyysisten vammojen aiheutumista, edunvalvojan määrämistä koskevan asian selvitysvelvollisuuden osoittamista, ajo- ja lepoaikaa koskevan asetuksen tulkintaa ajoaikaan liittyen, avioeron harkinta-ajan alkamisajankohdan laskemista sekä parkkikiekon asettamista autoon ja liikenneasetuksen tulkintaa.
- Uutiset
23.10.2014 13.31
Elatusmaksut ja rahalliset panostukset taloon eivät alentaneet asumishyvityksen määrää erotilanteessaEsitetyn näytön perusteella käräjäoikeus katsoi, ettei kummankaan puolison voitu katsoa yksipuolisesti pitkittäneen omakotitalon kauppaa tai ositusta niin, että sillä olisi asumishyvistä korottava tai sitä alentava vaikutus. Omakotitalon sijainti, alhaiset asumiskustannukset, varustetaso tai muut A:n esiin tuomat seikat eivät olleet sellaisia, joiden vuoksi olisi perusteltua korottaa pesänjakajan määräämää asumishyvitystä. Toisaalta B:n asumishyvitystä alentavana ja poistavana tekijänä esiin tuomat seikat kuten hänen panostuksensa rahallisesti ja muutoin puheena olevaan omakotitaloon ja sitä edeltäneeseen rivitaloon ja hänen maksamansa elatusmaksut eivät olleet sellaisia seikkoja, joiden vuoksi olisi perusteltua alentaa pesänjakajan määräämää asumishyvitystä tai poistaa se. Hovioikeus ei myöntänyt jatkokäsittelylupaa. (Vailla lainvoimaa 23.10.2014)
- Uutiset
18.6.2014 9.30
Työryhmä pohti käsittely- ja oikeusastejärjestyksen muuttamista rikoksen johdosta tapahtuvaa luovuttamista ja kansainvälistä perheoikeutta koskevissa asioissaTyöryhmä ehdottaa mm., että jatkossa muutosta luovuttamisesta päättäneen käräjäoikeuden ratkaisuun haettaisiin KKO:lta, jos se myöntää valitusluvan. Lisäksi toimivaltaisia käräjäoikeuksia ehdotetaan vähennettäväksi nykyisistä neljästä käräjäoikeudesta siten, että luovuttamisasiat keskitettäisiin Helsingin KO:een. Helsingin HO:ssa nykyään ensimmäisenä oikeusasteena käsiteltävät ulkomaisen päätöksen tunnustamista ja täytäntöönpanokelpoiseksi julistamista koskevat asiat samoin kuin lapsen palauttamista koskevat asiat käsiteltäisiin ensimmäisenä oikeusasteena Helsingin KO:ssa. Lisäksi ehdotetaan, että ulkomaisia avioeropäätöksiä voitaisiin tunnustaa ilman tuomioistuimen vahvistusta nykyistä laajemmin.
- Uutiset
3.6.2014 13.02
Ositusta soviteltiin siten ettei puoliso ollut velvollinen luovuttamaan tasinkoaKäräjäoikeus katsoi, että J ei joudu tilanteessa taloudellisesti huonompaan asemaan, kuin mikä hänen taloudellinen tilanteensa oli ollut ennen yhteiselämän alkamista, vaikka ositusta soviteltaisiinkin. Ottaen huomioon J:n taloudelliset olosuhteet 37.180,34 euron suuruisen tasingon saaminen merkitsisi hänelle huomattavaa taloudellista etua. Tasingon määrä olisi myös S:n taloudellisiin oloihin nähden tuntuva. Tasingon määrääminen maksettavaksi aiheuttaisi sen, että S joutuisi myymään asuntonsa tai ottamaan lainaa tasingon maksamista varten. S oli hankkinut asunnon pääosin ennen yhteiselämää omistamillaan varoilla. Tasingonmaksuvelvollisuus vähentäisi S:n varallisuusasemaa kohtuuttomasti verrattuna siihen, mikä se oli ollut ennen liittoa. Hovioikeus täsmensi perusteluita, mutta ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota. (Vailla lainvoimaa 3.6.2014)
- Uutiset
2.4.2014 10.00
KKO purki käräjäoikeuden lainvastaisen adoptiopäätöksenVahvistaessaan vuonna 2013 täysi-ikäisen A:n ja hänen kasvatti-isänsä B:n välisen adoption käräjäoikeus oli tarkoittanut vahvistaa sellaisen adoption, jossa A:n vanhempina olisivat B ja A:n äiti C. B:n ja C:n välinen avioliitto oli kuitenkin purkautunut jo vuonna 2009 avioeroon. Kun käräjäoikeuden tarkoittama adoptio ei ollut adoptiolain mukainen, käräjäoikeuden päätöksen katsottiin perustuneen ilmeisesti väärään lain soveltamiseen ja päätös purettiin. - Uutiset
20.2.2014 16.01
Miestyöryhmän väliraportti virittää keskustelua miesten tasa-arvokysymyksistäSTM:ssä valmistuneessa väliraportissa tarkastellaan tasa-arvokysymyksiä miesten kannalta. Väliraportissa käsitellään mm. sosiaali- ja terveyspalveluita, isyyttä, vanhempainvapaata, asevelvollisuutta, erokriisejä, viranomaissyrjintää, varhaiskasvatusta, koulutusta, työelämää, syrjäytymistä, mieskuvaa ja väkivaltaa. Miestyöryhmä on listannut mieskysymysten kannalta keskeisimmät toimenpiteet ja seurannut niiden etenemistä.
- Uutiset
27.1.2014 17.01
Kreikka alkaa soveltaa EU:n sääntöjä, joilla helpotetaan kansainvälisten pariskuntien tilannettaEuroopan komissio hyväksyi tänään Kreikan päätöksen ryhtyä soveltamaan 15 EU-maassa jo käytössä olevia EU:n sääntöjä, joiden mukaan kansainväliset avioparit voivat valita, minkä maan lakia sovelletaan, jos liitto päättyy avio- tai asumuseroon. Nämä uudet säännöt tulivat voimaan kesäkuussa 2012, ja niiden yhteydessä käytettiin ensimmäistä kertaa nk. EU-maiden tiiviimmän yhteistyön menettelyä.
- Uutiset
7.1.2014 11.41
Pekka Nykänen: Asuntolainojen korkojen vähentäminen avioeron jälkeen - KHO 2013:201KHO selvensi ratkaisulla KHO 2013:201 sitä, mitä perheellä tarkoitetaan asuntolainan korkojen vähennyskelpoisuutta tulkittaessa. Verovelvollisen perheeseen katsottiin kuuluvan hänen alaikäiset lapsensa, jotka asuivat avioeron jälkeen yhdessä verovelvollisen entisen puolison kanssa.
- Uutiset
22.11.2013 12.00
Tuulikki Mikkola: Toimitusositus ja kansainväliset liittymät – Pesänjakajan haasteista rajat ylittävissä menettelyissäProfessori Tuulikki Mikkolan Edilexin referee-artikkelissa selvitetään rajat ylittävissä ositustapauksissa kansainvälisen yksityisoikeuden alaan kuuluvia kysymyksiä pesänjakajan velvoitteiden näkökulmasta. Artikkelissa käsitellään avioliiton varallisuusjärjestelmää ja pesänjakajan velvoitteita niissä tilanteissa, joissa aviovarallisuusjärjestelmä puretaan toimitusosituksessa. Vaikka näkökulma on osituksissa, koskevat artikkelin yleiset johtopäätökset soveltuvin osin myös perinnönjakoja.
- Uutiset
11.10.2013 14.31
KHO:n päätös metsävähennyksestä lainavaroin maksetun tasingon tapauksessaVerovelvollinen oli omistanut muun ohella metsää, maatalousrakennuksia ja salaojia, jotka jäivät avioeron jälkeen toimitetussa osituksessa hänen omaisuudekseen. Omaisuuserien hankintamenoihin ei tehty lisäyksiä verovelvollisen lainavaroin maksaman tasingon perusteella. - Uutiset
9.10.2013 15.17
Uudesta oppaasta apua lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevien asioiden ratkaisemiseen perheväkivaltatilanteissaTHL on julkaissut oppaan, jossa kerrotaan, miten väkivalta voi vaikuttaa lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskeviin sopimuksiin, millaisia keinoja viranomaisilla on käytettävissä väkivaltaan puuttumiseen ja perheen tilanteen rauhoittamiseen sekä miten lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevat asiat ratkaistaan, jos niistä sopiminen ei ole mahdollista. Oppaasta on apua lastenvalvojien lisäksi huolto- ja riita-asioita käsitteleville tuomareille ja asianajajille.
- Uutiset
18.4.2013 12.11
Ulkomailta – Ruotsi: Korkeimman oikeuden ratkaisujaRuotsin korkeimman oikeuden ratkaisut ajalta 1.–25.3.2013 koskevat muun muassa todistajanpalkkiota, ositussopimuksen kattavuutta, menetetyn määräajan palauttamista, oikeusavun määrää, asumisoikeusyhdistyksen hallituksen jäsenen vahingonkorvausvastuuta, yksityishenkilön velkajärjestelyssä edellytettyä maksukyvyttömyyttä sekä rasitteen poistamista koskevan päätöksen oikeusvoimaa.
- Uutiset
21.12.2012 16.37
EIT: Lasten tapaamisoikeuden täytäntöönpanossa ei loukattu isän perhe-elämän suojaaIsän perhe-elämän suojaa ei ollut loukattu tapauksessa, jossa oikeus oli äidin lukuisten isästä tehtyjen rikosilmoitusten jälkeen peruuttanut toistaiseksi lasten tapaamisoikeuden ja kieltänyt isältä lasten tapaamiset, kunnes asiassa oli saatu puolueettoman psykologin antama lausunto isästä ja pojasta.
- Uutiset
23.10.2012 12.33
Ulkomailta - Iso-Britannia: Avioerot myös rahastobisnestäJulkisten lakipalvelujen leikkaaminen ja perinteisten sijoituskohteiden epävarmuus ovat saaneet sijoittajat ja rahastot etsimään uusia tuottomahdollisuuksia avioeroista. Muun muassa brittiläinen Novitas Loans on perustanut rahaston tarjoamaan vaihtoehtoisen rahoituslähteen yksityisille henkilöille, jotka tarvitsevat apua kasvaneiden oikeudenkäyntikulujen aiheuttamaan taloudelliseen ahdinkoon. Asiasta kirjoittaa LakimiesUutiset.