Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Uutinen kuuluu aihealueisiin Siviilioikeus, Julkisoikeus

4.3.2024 8.00 Edunvalvonta ja valittajan toimintakelpoisuuden rajoittaminen eivät olleet estäneet häntä saattamasta tuomioistuimissa vireille uusia hakemuksia ja kanteita - toisin kuin käräjäoikeus hovioikeus määräsi edunvalvonnan lakkaamaan

Edunvalvonta ja valittajan toimintakelpoisuuden rajoittaminen eivät olleet estäneet häntä saattamasta tuomioistuimissa vireille uusia hakemuksia ja kanteita - toisin kuin käräjäoikeus hovioikeus määräsi edunvalvonnan lakkaamaan

Valittajan edunvalvonta ja hänen toimintakelpoisuutensa rajoittaminen eivät olleet estäneet häntä saattamasta tuomioistuimissa vireille uusia hakemuksia ja kanteita. Tämä antoi aiheen katsoa, että mainitut valittajan itsemääräämisoikeuden rajoitukset eivät olleet tehokkaita keinoja saavuttaa se tarkoitus, jonka vuoksi ne oli määrätty. Edunvalvojan mukaan valittajalla ei ollut ollut oikeudenkäynteihin liittyvää ulosottovelkaa, eikä toimintakelpoisuuden rajoittamisella ollut ollut vaikutusta valittajan velkaantumiseen. Nämä seikat antoivat puolestaan aiheen katsoa, että kysymyksessä olevat rajoitukset eivät olleet osoittautuneet välttämättömiksi keinoiksi suojata valittajan taloudellisia oikeuksia. KO:n päätöksestä ilmenevin tavoin lääkärinlausunnossa oli todettu edunvalvonnan aiheuttavan valittajalle enemmän haittaa ja kärsimystä kuin hyötyä. Lääkärinlausuntoon kirjattu huomioon ottaen HO:lla ei ollut aihetta epäillä tämän arvion oikeellisuutta. Tämä antoi osaltaan aiheen katsoa, että edunvalvonnan ja toimintakelpoisuuden rajoituksen voimassa pitäminen loukkaisivat kokonaisuutena arvioiden suhteettomasti valittajan perusoikeuksia. Edellä todettuja seikkoja sekä asiassa esitettyä selvitystä kokonaisuutena punnittuaan HO katsoi, ettei valittajan edunvalvonnan ja toimintakelpoisuuden rajoituksen jatkamiselle ollut enää edellytyksiä. (Vailla lainvoimaa 4.3.2024)

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.