Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä uutista voi jakaa vapaasti. Muistathan mainita lähteen edilex.fi.
Uutinen kuuluu aihealueisiin Siviilioikeus, Yritystoiminta

27.2.2024 8.40 Ylen MOT: Velkaantuneet vastarinnassa – lue Edilexistä myös muualla julkaisemattomia tuomioistuinratkaisuja kohtuuttomista luottoehdoista

Ylen MOT: Velkaantuneet vastarinnassa – lue Edilexistä myös muualla julkaisemattomia tuomioistuinratkaisuja kohtuuttomista luottoehdoista

Monet velkaantuneet ovat viime aikoina heränneet vastustamaan velkojien vaatimuksia. He vaativat vanhoista kulutusluotoista syntyneiden kulujen kohtuullistamista. Ylen MOT:n haastattelema velkaantunut sai todeta, että rahojen vaatimisessa takaisin on myös riskejä. Aihetta käsiteltiin MOT-dokumentissa Velkaantuneiden vastaisku 26.2.2024 ja ohjelma on nähtävissä Yle Areenassa. Edilex-uutisissa on julkaistu kymmeniä tuomioistuinratkaisuja kohtuuttomista luottoehdoista sekä muita aiheeseen liittyviä uutisia.

Velkaantuneet ovat saaneet tuomioistuimista voittoja. Muun muassa hovioikeudet tekivät runsas vuosi sitten kaksi merkittävää ratkaisua, joissa luottojen kustannukset mitätöitiin kokonaan. Ks. esim. Edilex-uutinen 2.12.2022  ja 26.10.2022.

Tärkein peruste oli se, että erittäin korkeaksi kohonnut korko teki luottojen ehdoista kuluttajille kohtuuttomia. Molemmissa tapauksissa todellinen vuosikorko kohosi yli 200 prosenttiin.

Tuomioistuinten päätökset saattavat tarjota jopa kymmenille tuhansille ihmisille mahdollisuuden periä huomattavia summia takaisin. Määrä on varovainen arvio, joka perustuu käräjäoikeuksien antamiin velkomustuomioihin.

Luotto- ja perintäyhtiöille tilanne on uhka. Ne haluavat pitää takaisinsaannin pienenä ilmiönä.
 

Toimittaja: Jukka Savolainen, Edilex-toimitus (jukka.savolainen@edita.fi)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.