Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä uutista voi jakaa vapaasti. Muistathan mainita lähteen edilex.fi.
Uutinen kuuluu aihealueisiin Siviilioikeus

26.7.2023 13.00 Edilex-sarjan uudessa artikkelissa Mikael Koskinen käsittelee muotovirheestä aiheutuvia seuraamuksia perhevarallisuusoikeuden piirissä

Edilex-sarjan uudessa artikkelissa Mikael Koskinen käsittelee muotovirheestä aiheutuvia seuraamuksia perhevarallisuusoikeuden piirissä

Muotomääräyksistä perhevarallisuusoikeudessa on kirjoitettu oikeuskirjallisuudessa runsaasti. Vaikka korkein oikeus antaa tasaisin väliajoin kysymystä koskevia ratkaisuja, on oikeustila edelleen epäselvä. Se, mikä seuraus muotovirheelle tulisi antaa on tasapainottelua oikeustilan ennakoitavuuden ja materiaalisen oikeudenmukaisuuden välillä. Oikeuskirjallisuudessa on kehitelty erilaisia oppeja ja periaatteita, joiden myötä joissain tilanteissa voitaisiin katsoa perhevarallisuusoikeudellisen oikeustoimen olevan pätevä siitä huolimatta, ettei sitä ole tehty noudattaen muotomääräyksiä. 

Mikael Koskinen (OTM, väitöskirjatutkija) on kirjoittanut Edilex-sarjassa (2023/21) julkaistun artikkelin koskien muotovirheen seurauksista perhevarallisuusoikeudessa. Artikkeli keskittyy teemaan, jossa tarkastellaan sisältyykö voimassa olevaan oikeuteen jonkinlaista oppia tai periaatetta, jonka nojalla oikeustoimi voisi pysyä voimassa muotovirheestä huolimatta. Artikkelissa aihetta käsitellään neljän eri oikeustoimen kannalta. Esiin nousevat muotomääräykset perhevarallisuusoikeudessa tyypillisten oikeustoimien osalta. Kirjoittaja tarkastelee erilaisia muotovirheoppeja, joiden perusteella varsinaisten muotomääräysten noudattamatta jättämisen seurauksena ei välttämättä olisikaan oikeustoimen pätemättömyys. Sen jälkeen artikkelissa käsitellään aihetta oikeustoimityypeittäin. Aihe on rajattu koskemaan avioehtosopimusta, sopimusjakoa ja -ositusta sekä testamenttia.

Lue koko artikkeli Edilexin Lakikirjastossa:

Edilex-sarjassa julkaistaan asiantuntija-artikkeleita, jotka ovat saatavana vain Edilexissä. Sarjaa on julkaistu vuodesta 2007.


Kirjoita Edilexiin

Toimittaja: Alisa Valo, Edilex-toimitus (alisa.valo@edita.fi)

Lähteet: Kuva: Shutterstock

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.