Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä uutista voi jakaa vapaasti. Muistathan mainita lähteen edilex.fi.
Uutinen kuuluu aihealueisiin Verotus

7.6.2023 11.15 Verotus-lehti 3/2023 on julkaistu Edilexissä

Verotus-lehti 3/2023 on julkaistu Edilexissä

- Pääkirjoitus: Pohjoismaista verotutkimusta 50 vuotta
- Arvopapereihin perustuvien saamisten lopullisia arvonmenetyksiä ja arvonalentumisia
- Mitä sijoittajat odottavat yritysten verovastuullisuudelta?
- Sähköalan väliaikainen voittovero
- Ajankohtaista kiinteistöjen arvonlisäverotuksessa
- Esittelyssä T&K-toiminnan uusi yhdistelmävähennys verotuksessa
- Sosiaalihuoltopalvelujen ALV
- Korkorajoitussäännöksen vuosien 2022 ja 2023 tasevapautusta koskevat muutokset
- Automaattisesta päätöksenteosta
- Rahoituspalvelujen arvonlisäverotuksen ajankohtaisia haasteita – Osa 2
- IFRS-palsta
- EU-uutiset
- EUT:n arvonlisäveropäätökset
- Unionin tuomioistuimen välitöntä verotusta koskeva oikeuskäytäntö
- Kansainvälisten veroasioiden palsta

Verotus 3/2023

Pääkirjoitus: Verojen maksusta, keruusta ja käytöstäkin (s. 267)

Arvopapereihin perustuvien saamisten lopullisia arvonmenetyksiä ja arvonalentumisia

Nuotio, Vesa-Pekka 

Verotus 3/2023 s. 268–278
7.6.2023
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä: 
Korkein hallinto-oikeus on antanut arvopapereihin perustuvien saamisten arvonmenetyksiä ja arvonalentumisia koskevat vuosikirjaratkaisut KHO 2022:107 ja 108. Toinen vuosikirjaratkaisu koskee tuloverolain mukaan verotettavaa luonnollista henkilöä ja toinen elinkeinotulon verottamisesta annetun lain mukaan verotettavaa yhtiötä. Vaikka kummankin velkojan saatavaa on leikattu samassa saneerausmenettelystä, vuosikirjaratkaisujen lopputulokset velkojille kertyneiden menetysten vähennyskelpoisuudesta ovat erilaiset. Artikkelissa tuodaan esille seikkoja, joiden perusteella asioissa on voitu päätyä erilaiseen lopputulokseen sen mukaan, kumman verolain mukaan kyseessä olevan velkojan verotus toimitetaan.

Mitä sijoittajat odottavat yritysten verovastuullisuudelta?

Viherkenttä, Timo

Verotus 3/2023 s. 279–289
7.6.2023
Asiantuntija-artikkeli 

Tiivistelmä:
Sijoittajat ovat alkaneet kiinnostua yhä laajemmin siitä, onko sijoituskohteina olevien yritysten veroasioiden hoito kaikin tavoin asianmukaista. Osa sijoittajista seuraa asiaa enemmän taloudellisten riskien kannalta, mutta toiset edellyttävät yrityksiltä laajasti ymmärrettyä verovastuullisuutta. Vaikka verotus ei ole sijoittajien vastuullisuusvaatimusten kärjessä, odotukset yritysten toimintaa kohtaan ovat kasvamassa ja monimuotoistumassa.

Sähköalan väliaikainen voittovero

Määttä, Kalle 

Verotus 3/2023 s. 290–298
7.6.2023
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä: 
Artikkeli sisältää katsauksen sähköalan ja fossiilisten polttoaineiden alan väliaikaisesta voittoverosta annettuun lakiin. Tarkastelun kohteena on sähköalan väliaikainen voittovero. Tältä osin keskitytään erityisesti seuraaviin kysymyksiin: 1) sähköalan voittoverovelvollisuus, 2) sähkön vähittäismyyntiä harjoittavan yrityksen verovapaus, 3) voittoveron määrä ja sähköliiketoiminnan tulos, sekä 4) voittoveropohjaan liittyvät erityiskysymykset.

Ajankohtaista kiinteistöjen arvonlisäverotuksessa

Ojala, Marko

Verotus 3/2023 s. 299–309
7.6.2023
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä:
Artikkelissa käsitellään kiinteistöjen arvonlisäverotuksen ajankohtaisia ilmiöitä Suomessa uusimpaan oikeus- ja verotuskäytäntöön peilaten. Kiinteistötransaktioiden arvonlisäverotuksen erityiskysymyksiä arvioidaan kahden erityisteeman näkökulmasta – myynnin ja vuokrauksen välinen rajanveto arvonlisäverotuksessa sekä kiinteistöinvestointien arvonlisäveron tarkistusvelvollisuus kiinteistön luovutuksessa. Artikkelissa arvioidaan myös asiantuntijapalvelumenojen arvonlisäveron vähennysoikeutta erityisesti kiinteistön ja keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön osakkeiden myynnin yhteydessä. Artikkelissa esitetään lisäksi nostoja uusimmasta kiinteistöjen arvonlisäverotusta koskevasta kotimaisesta oikeuskäytännöstä.

Esittelyssä T&K-toiminnan uusi yhdistelmävähennys verotuksessa

Hyysalo, Tiia 

Verotus 3/2023 s. 310–319
7.6.2023
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä:
Artikkelissa esitellään uutta T&K-toiminnan yhdistelmävähennystä, jota koskeva laki tuli voimaan vuoden 2023 alussa. Yhdistelmävähennys koostuu kahdesta erillisestä T&K-toiminnan lisävähennyksestä; T&K-toiminnan palkka- ja ostopalvelumenoihin perustuvasta yleisestä lisävähennyksestä sekä näiden menojen lisääntymiseen perustuvasta ylimääräisestä lisävähennyksestä. Lain yleistä lisävähennystä koskevia osia sovelletaan jo verovuodelta 2023 toimitettavassa verotuksessa, ja ylimääräistä lisävähennystä koskevia osia verovuodesta 2024 alkaen. Uutta toistaiseksi voimassa olevaa lakia yhdistelmävähennyksestä sovelletaan rinnakkain T&K-toiminnan yhteistyövähennystä koskevan määräaikaisen lain kanssa.

Sosiaalihuoltopalvelujen ALV

Ruohola, Tiina 

Verotus 3/2023 s. 320–328
7.6.2023
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä:
Sosiaalihuoltopalvelut on vapautettu arvonlisäverosta yksityisten toimijoiden osalta silloin, kun ne ovat sosiaaliviranomaisen valvomia. Hyvinvointialueiden perustaminen muutti osittain sosiaalihuoltopalvelujen kenttää. Vuoden 2024 alusta voimaantuleva uusi valvontalaki muuttaa vielä alan toimijoiden rekisteröintejä nostaen myös uusia arvonlisäverokysymyksiä.

Korkorajoitussäännöksen vuosien 2022 ja 2023 tasevapautusta koskevat muutokset

Salokoski, Jari

Verotus 3/2023 s. 329–334
7.6.2023
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä:
Artikkelissa kuvataan vuosien 2022 ja 2023 alusta voimaan tulleiden tasevapautussäännösten muutosten taustaa. Muutoksilla supistettiin EVL 18 b §:n 4 momentin mukaisen tasevapautussäännöksen soveltumisalaa silloin, kun konserniyhtiössä on merkittävän omistusosuuden omistavia vähemmistöosakkaita tai joissa merkittävän 10 %:n suuruisen osuuden omistaville vähemmistöosakkaille suoritettujen korkojen määrä on vähintään 20 prosenttia kaikista konsernin ulkopuolelle suoritetuista koroista.

Automaattisesta päätöksenteosta

Merisalo, Matti

Verotus 3/2023 s. 335–346
7.6.2023
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä:
Verohallinto ja monet muut viranomaiset ovat jo pitkään hyödyntäneet automaatiota päätösten tekemisessä. Automaattisen päätöksenteon sallitusta käyttöalasta ja edellytyksistä on nyt saatu yleislainsäädäntöä ja verotusta koskevaa erityislainsäädäntöä. Artikkelissa tarkastellaan uutta sääntelyä erityisesti verotuksen näkökulmasta.

Rahoituspalvelujen arvonlisäverotuksen ajankohtaisia haasteita – Osa 2

Jovio, Henna

Verotus 3/2023 s. 347–358
7.6.2023
Asiantuntija-artikkeli

Tiivistelmä:
Rahoituspalveluihin liittyviä arvonlisäverokysymyksiä koskevan artikkelin toisessa osassa käsitellään erityisen sijoitusrahaston hallinnoinnin verottomuutta. Erityisen sijoitusrahaston käsite ja verottomaksi hallinnoinniksi katsottavien palvelujen tarkempi sisältö perustuu oikeuskäytäntöön. Laajasta oikeuskäytännöstä huolimatta palvelujen verokäsittelyyn liittyy edelleen joitakin tulkintaongelmia, jotka aiheuttavat haasteita käytännössä. Artikkelin toisena aiheena on factoringin arvonlisäverokäsittely. Artikkelissa pohditaan erityisesti rajanvetoa verollisten saamisten perintään liittyvien palvelujen ja verottoman luotonannon välillä.

IFRS-palsta

Haaramo, Virpi

Verotus 3/2023 s. 359–366
7.6.2023
Muu kirjoitus

Tiivistelmä:
Tässä artikkelissa käsitellään ajankohtaista IFRS-sääntelyä. Kirjoituksessa käydään läpi IASB:n hankkeita, joista tärkeimpänä voidaan laatijoiden ja taloudellisen informaation käyttäjien näkökulmasta pitää tuloslaskelmauudistusta. Käsiteltävän on myöskin uudistuvat tilinpäätöslaskelmat sekä katsaus muun IFRS-sääntelyn etenemisestä, ja jo voimassa olevien standardien jälkiarvioinnista. (Edilex-toimitus)

EU-uutiset

Karjalainen, Tuula

Verotus 3/2023 s. 370–376
7.6.2023
Muu kirjoitus

Tiivistelmä:
Tässä artikkelissa käsitellään komission ehdotusta arvonlisäverotuksen nykyaikaistamiseksi digiaikana. Ehdotusten tavoitteena on nykyaikaistaa alv-raportointivelvoitteita ja helpottaa sähköistä laskutusta, päivittää alustatalouden alv-säännöksiä sekä siirtyä yhteiseen arvonlisäverovelvolliseksi rekisteröintiin EU:ssa. Ehdotuksiin sisältyy kolme pääasiallista toimenpidekokonaisuutta. (Edilex-toimitus)

EUT:n arvonlisäveropäätökset

Lindholm, Matti – Stensius, Juuso

Verotus 3/2023 s. 377–387
7.6.2023
Muu kirjoitus 

Tiivistelmä:
Tässä artikkelissa käydään läpi ajankohtaisia Euroopan unionin tuomioistuimen arvonlisäveropäätöksiä. Käsiteltävänä on 7 erilaista EUT:n ratkaisua. (Edilex-toimitus)

Unionin tuomioistuimen välitöntä verotusta koskeva oikeuskäytäntö

Äimä, Kristiina

Verotus 3/2023 s. 388–392
7.6.2023
Muu kirjoitus 

Tiivistelmä:
Artikkelissa käsitellään unionin tuomioistuimen välitöntä verotusta koskevaa oikeuskäytäntöä. Kirjoituksessa tarkastellaan ratkaisua, jossa unionin tuomioistuin antoi mielenkiintoisen ulkomaisten suljettujen kiinteistörahastojen lähdeverotusta koskevan tuomion asiassa L Fund. Lisäksi esitellään ihmisoikeustuomioistuimen päätös, ratkaisuehdotuksia sekä komission päätös kanteen nostamisesta. (Edilex-toimitus)

Kansainvälisten veroasioiden palsta

Toivainen, Antero

Verotus 3/2023 s. 393–394
7.6.2023
Muu kirjoitus 

Tiivistelmä:
Tässä kirjoituksessa käydään läpi uudet ratifioidut ja allekirjoitetut Suomen sopimukset tulo- ja varallisuusveroja koskevan kaksinkertaisen verotuksen välttämiseksi (tuloverosopimukset).

Verotus-lehteä julkaisee Kustannusosakeyhtiö Verotus. Edilex Verotus-lehden uudet numerot -palvelun tilaamalla saat käyttöösi Verotus-lehden viisi uusinta numeroa. Lehden uuden numeron ilmestyessä vanhin lehdistä siirtyy Edilex Verotus-lehden arkistoon, jossa ovat Verotus-lehden artikkelit numerosta 1/2007 alkaen ja viitetiedot numerosta 1/2004 alkaen.

Sekä Edilex Verotus-lehden uudet numerot että arkiston voi tilata palvelussa olevalla tilauslomakkeella tai asiakaspalvelusta.

Toimittaja: Maijuliina Valkealahti, Edilex-toimitus (maijuliina.valkealahti@edita.fi)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.