Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä uutista voi jakaa vapaasti. Muistathan mainita lähteen edilex.fi.
Uutinen kuuluu aihealueisiin Yritystoiminta, Rikos- ja prosessioikeus

24.5.2023 11.53 Vierashuoneessa OTM, KTT Jenni Laininen: Compliance-ohjelman tehokas rakentaminen edellyttää kaikkien osallistumista

Vierashuoneessa OTM, KTT Jenni Laininen: Compliance-ohjelman tehokas rakentaminen edellyttää kaikkien osallistumista

Compliance-ohjelma on kokonaisvaltainen kehikko, jonka tarkoituksena on edistää tavoiteltua vaatimustenmukaista toimintaa yrityksessä. Tavoiteltu vaatimustenmukainen toiminta voi olla mitä tahansa yrityksen toimintaan soveltuvista vaatimuksista riippuen, käsittäen esimerkiksi ihmisoikeuksien kunnioittamisen, kilpailuoikeudellisten säännösten noudattamisen tai talousrikosten torjunnan. Asiasta kirjoittaa OTM, KTT, Master en sciences de gestion Jenni Laininen, jonka kirjoittama kirja "Compliance-ohjelman rakentaminen – Askeleet toimivaan ohjelmaan" on juuri ilmestynyt.

Compliance-ohjelman avulla voidaan hallinnoida yrityksen toimintaan liittyvien vaatimusten rikkomiseen liittyviä riskejä eli compliance-riskejä ja järjestää yrityksen toiminta niin, että vakavilta rikkomuksilta voidaan välttyä. Compliance-ohjelmassa onkin ennen kaikkea kyse riskienhallinnasta ja sopivien keinojen löytämisestä yrityksen toimintaan soveltuvien vaatimusten täyttämiseksi.

Compliance-ohjelman tehokas täytäntöönpano edellyttää sitä, että vaatimuksiin liittyvät prosessit ja toimintatavat hitsataan kiinteäksi osaksi koko organisaation toimintaa. Compliance-ohjelman täytäntöönpano alkaa hallituksesta, jonka on omassa toimintatavassaan ja päätöksenteossaan huomioitava kiinteästi compliance-riskien hallinta. Käytännössä tämä näkyy esimerkiksi hallituksen vuosikellossa, jonka on käsitettävä compliance-ohjelman mukaisia teemoja, kuten esimerkiksi compliance-riskien säännöllinen arviointi, compliance-toiminnon, riskienhallintatoiminnon ja sisäisen tarkastuksen raporttien säännöllinen läpikäynti ja erilaiset compliance-ohjelmaan liittyvät päätökset.

Compliance-toiminto tukee compliance-ohjelman täytäntöönpanoa operatiivisen liiketoiminnan yksiköissä. Käytännössä compliance-ohjelman tehokas toimeenpano edellyttää toimintaan soveltuvien vaatimusten sisäänrakentamista yrityksen liiketoimintaprosesseihin. Yrityksen liiketoimintaprosessit on suunniteltava alusta alkaen sellaisiksi, että ne ohjaavat henkilöstöä toimimaan vaatimusten mukaisesti. Mikäli esimerkiksi yrityksen velvollisuutena on torjua rahanpesua ja pakotteiden kiertämistä, on asiakkaan taustojen selvittäminen ja riittävän tasoinen tunnistaminen sisällytettävä asiakkaaksituloprosessin kiinteäksi osaksi. Liiketoimintasuhdetta ei voida hyvin toimivassa prosessissa aloittaa ennen, kuin asiakkaan taustat tunnetaan riittävän hyvin ja voidaan varmistua siitä, että toiminta asiakkaan kanssa on sallittua. Compliance-ohjelman mukaisten vaatimusten täyttämisen tulisi nivoutua olennaiseksi osaksi liikesuhteen muodostamista.

Käytännön rutiinien ja työkalujen merkitys compliance-ohjelman täytäntöönpanossa on olennainen. Compliance-ohjelma ja erilaiset yritystä koskevat vaatimukset ovat usein luonteeltaan joko periaatetasoisia säännöksiä tai hyvin yksityiskohtaisia luettelomaisia vaatimuksia. Jotta henkilöstön olisi päivittäisessä työssä mahdollista toimia kuten heiltä odotetaan, on toimintaa koskevat vaatimukset vietävä osaksi arkipäiväisiä liiketoimintaprosesseja. Tässä auttavat esimerkiksi sähköiset työkalut, jotka ohjaavat käyttäjää toimimaan vaaditun prosessin mukaisesti, selkeät ja helppolukuiset työohjeet ja tarkistuslistat, joita seuraamalla voidaan varmistua siitä, että kaikki vaatimukset täytäntöön pannaan asianmukaisesti.

Myös rutiinien merkitys on tärkeä. Compliance-ohjelman tehokas täytäntöönpano edellyttää joskus jopa puuduttavaa rutiinien toistamista. Hyvin toimivassa compliance-ohjelmassa huolehditaan säännöllisesti muun muassa henkilöstön kouluttamisesta, toiminnan valvomisesta ja tarkastamisesta, havaittujen puutteiden korjaamisesta sekä säännöllisestä sisäisestä ja ulkoisesta raportoinnista. Rutiinien luominen vie compliance-ohjelmaa määrätietoisesti eteenpäin ja auttaa hallitusta varmistumaan siitä, että compliance-ohjelma on järjestelmällinen ja säännönmukainen osa yrityksen toimintaa.

Jenni Laininen
OTM, KTT, Master en sciences de gestion





 

Vierashuonekirjoitukset eivät ole Edilex-toimituksen kannanottoja asioihin.


Kirjoita Edilexiin

Toimittaja: Jukka Savolainen, Edilex-toimitus (jukka.savolainen@edita.fi)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.