Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Uutinen kuuluu aihealueisiin Rikos- ja prosessioikeus

20.3.2023 8.32 Hovioikeuden kaksi ratkaisua elinkautiseen vankeuteen tuomitun ehdonalaisesta vapauttamisesta

Hovioikeuden kaksi ratkaisua elinkautiseen vankeuteen tuomitun ehdonalaisesta vapauttamisesta

Tapauksessa 1 R oli 8.3.2008 Enossa tappanut seurustelukumppaninsa pahoinpitelemällä tätä voimakkaasti eri tavoin ja eri puolille kehoa ja päätä sekä kuristamalla. Pahoinpitelyssä oli käytetty myös teräasetta tai vastaavaa. Uhrilla ei ollut mahdollisuuksia puolustautua R:ää vastaan ja R:n uhriin kohdistama väkivalta on kestänyt verraten pitkään. Hovioikeus totesi, että R on suorittanut elinkautista vankeusrangaistustaan tällä hetkellä hieman yli 15 vuotta. Hän on siten suorittanut elinkautista vankeusrangaistustaan jo hieman yli elinkautisvankien keskimääräisen vankilassaoloajan. Kaikkia vapauttamisharkinnassa vaikuttavia seikkoja kokonaisuutena arvioiden hovioikeus katsoi, että edellytykset R:n päästämiselle ehdonalaiseen vapauteen täyttyvät, kun vankilassaoloaikaa on kertynyt yhteensä noin 16 vuotta.
Tapauksessa 2 Landgericht Hagen oli 15.7.2013 tuominnut K:n elinkaudeksi vankeusrangaistukseen murhasta. K oli 31.8.2008 Saksan Lüdenscheidissa eräällä pysäköintialueella tappanut veljentyttärensä ampumalla häntä päähän pistoolilla. K:n rikoskumppaneina teossa ovat olleet uhrin alaikäinen veli ja uhrin serkku. Asiakirjatietojen mukaan teon motiivina oli ollut uhrin länsimainen elämäntapa. Uhri ei ollut suostunut elämään perheen ja suvun edellyttämällä tavalla. Kaikkia vapauttamisharkinnassa vaikuttavia seikkoja kokonaisuutena punnitessaan hovioikeus katsoi, että K voidaan päästää ehdonalaiseen vapauteen siinä vaiheessa, kun hän on suorittanut elinkautisvankeuttaan vapaudenmenetysaika mukaan lukien noin 15 vuotta.
(Vailla lainvoimaa 20.3.2023)

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.