Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Uutinen kuuluu aihealueisiin Rikos- ja prosessioikeus, Julkisoikeus

25.1.2023 13.40 Toisin kuin käräjäoikeus hovioikeus katsoi ettei pakolaissopimus estänyt vastaajan tuomitsemista väärennyksestä

Toisin kuin käräjäoikeus hovioikeus katsoi ettei pakolaissopimus estänyt vastaajan tuomitsemista väärennyksestä

Asiassa oli ennen kaikkea kysymys siitä, mikä merkitys oli ollut sillä, että B:n ensimmäinen turvapaikkahakemus oli hylätty. Yhdistyneiden Kansakuntien pakolaisjärjestön turvapaikanhakijoiden säilöönottoa koskevan soveltamisohjeen ja korkeimman oikeuden ennakkoratkaisun (KKO 2013:21, kohta 15) mukaan turvapaikanhakijalla tarkoitetaan sekä niitä henkilöitä, joiden vaatimuksia käsitellään ensivaiheessa turvapaikanhakijoina, että niitä henkilöitä, joiden osalta kysymys on lopullisen pakolaisaseman arvioimisesta. Turvapaikanhakijana pidetään siten myös sellaista henkilöä, joka on käyttänyt oikeuttaan saada turvapaikkahakemuksensa oikeudellisessa tai hallinnollisessa menettelyssä arvioitavaksi. Hovioikeus katsoi, että säännöksen tarkoituksen ja soveltamisohjeiden mukainen tulkinta oli kuitenkin se, että henkilöä ei pidetä pakolaissopimuksen 31 artiklan 1 kohtaa tulkittaessa pakolaisena enää sen jälkeen, kun hänen asemansa on määritetty hallinnollisessa tai oikeudellisessa menettelyssä. (Vailla lainvoimaa 25.1.2023)

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.