Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä uutista voi jakaa vapaasti. Muistathan mainita lähteen edilex.fi.

17.1.2023 8.52 Ahti Saarenpää ja Juhana Riekkinen: Oikeusinformatiikan perusteet

Ahti Saarenpää ja Juhana Riekkinen: Oikeusinformatiikan perusteet

Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunta on julkaissut avoimena teoksena yksityisoikeuden professori (emeritus) Ahti Saarenpään ja oikeusinformatiikan yliopistonlehtori Juhana Riekkisen kirjoittaman kirjan "Oikeusinformatiikan perusteet".

Esipuhe

Teos perustuu Ahti Saarenpään useita kertoja päivitettyyn laajaan Oikeusinformatiikka-kirjoitukseen, jonka viimeisimmät versiot julkaistiin Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunnan oppi- ja pääsykoekirjana toimineissa Oikeus tänään -teoksissa. Esityksen viimeisin versio ilmestyi vuonna 2016, minkä jälkeen suomenkielistä yleisesitystä oikeusinformatiikasta ei ole julkaistu. Tämän jälkeen oikeusinformatiikan alalla on tapahtunut valtavasti niin sääntelyn, oikeuskäytännön kuin tieteisopinkin saralla, joten päivitys oli ehdottoman välttämätön.

Käsillä oleva teos on tarkoitettu ensisijaisesti oikeusinformatiikan oppimateriaaliksi Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunnan opiskelijoiden käyttöön. Koska Oikeus tänään -kirjasarjaa ei oikeustieteellisten tiedekuntien valintakoeuudistusten seurauksena enää julkaista, päätimme työstää materiaalista itsenäisenä teoksena avoimesti julkaistavan version, joka on siis kaikille saatavilla. Näin teos tarjoaakin kaikille kiinnostuneille perustietoa oikeuden ja tietotekniikan välisistä suhteista sekä oikeusinformatiikasta opetus- ja tutkimusalana.

Teos pohjautuu siis suurelta osin Ahti Saarenpään kirjoittamaan tekstiin. Tekstin päivittämisen 2020-luvun vaatimuksia vastaavaksi olemme toteuttaneet yhdessä. Olemme kumpikin käyneet materiaalin läpi päivitys- ja lisäystarpeita tunnistaen sekä tarpeellisia muutoksia tehden. Nykyisen tietosuojalainsäädännön perusteita koskevan uuden osion pääsuuntaviivat ovat Ahti Saarenpään käsialaa, kun taas Juhana Riekkinen on kirjoittanut uusiksi tietotekniikkaa ja rikoksia sekä tietotekniikkaa ja pakkokeinoja koskevat osiot. Näiltäkin osin olemme täydentäneet ja hioneet tekstiä yhdessä.

Olemme pyrkineet seuraamaan säädöksiä, oikeuskäytäntöä ja tapahtumia pääosin vuoden 2022 loppuun saakka, mikä ei erityisesti Euroopan unionin viime aikojen varsin ahkeran toiminnan takia ole ollut kovin helppoa. Viimeiset päivitykset tekstiin on tehty tammikuun 2023 alkupäivinä. Meidät eräiltä unohduksilta ja virheiltä pelastaneista viime hetken huomioista haluamme kiittää Tuomas Pöystiä, Asko Lehtosta ja Reijo Aarniota. Selvää on tietysti, kuten usein esipuheissa on tapana todeta, että tekstiin epäilemättä jääneet erheet ja puutteet eivät ole mainittujen, ystävällisesti asiantuntevaa apuaan tarjonneiden henkilöiden vastuulla, vaan ainoastaan allekirjoittaneiden syytä.

Rovaniemellä 13.1.2023

Ahti Saarenpää ja Juhana Riekkinen

Julkaisu

Toimittaja: Jukka Savolainen, Edilex-toimitus (jukka.savolainen@edita.fi)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.