Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä uutista voi jakaa vapaasti. Muistathan mainita lähteen edilex.fi.
Uutinen kuuluu aihealueisiin Siviilioikeus, Työ- ja sosiaalioikeus, Julkisoikeus

4.11.2022 14.14 Vierashuoneessa FL, KTM Seija Pikkarainen: Ansiovertailu virantäyttöpäätöksen keskiössä

Vierashuoneessa FL, KTM Seija Pikkarainen: Ansiovertailu virantäyttöpäätöksen keskiössä

Kunnallinen virantäyttö on monivaiheinen prosessi, jota säännellään varsin kattavalla lainsäädännöllä. Perustuslaki, viranhaltijalaki, tasa-arvolaki ja yhdenvertaisuuslaki edellyttävät viranhakijoiden ansioiden vertailua vertailukelpoisessa tilanteessa.

Virkanimitysprosessin ja sen dokumentoinnin perustarkoituksena on arvioida hakijoiden pätevyyttä ja ansioituneisuutta sekä verrata niitä muihin hakijoihin nähden perustuslain 125 §:ssä säädetyillä virkanimitysperusteilla. Viranhakijoiden pätevyyden arvi­oinnissa ja ansioiden vertailussa voi­daan huomioida vain sellaisia seikkoja ja lisävalmiuksia, jotka on mainittu hakuilmoituksessa. Muodolli­sesti kel­poista viranhakijaa ei myöskään voida valita virkaan, ellei hän täytä yleisten nimitysperus­teiden vä­himmäisvaatimuksia.

Ansiovertailun sisällöstä tai muodosta ei ole erikseen säädetty. Työnantaja voi tuomioistuinratkaisu­jen perus­teella osoittaa vertailleensa hakijoiden ansioita myös ilman kirjal­lista ansiovertailua, jos asiakirjoista ilme­nevä valintamenettely muutoin osoittaa, että hakijoita on tosi­asiallisesti vertailtu keske­nään. Rekrytointiportaaleista tulostettua, hakijoiden koulutus- ja työkokemustiedot sisältävää hakijayhteenvetoa ei kuitenkaan ole oikeuskäytännössä pidetty ansiovertailuna vaan ainoastaan pää­töksentekijää varten laadittuna apuvälineenä.

Hal­lintolain 45 §:n 1 momentin mukaan päätös on perusteltava ja peruste­luissa on ilmoitettava, mitkä seikat ja selvitykset ovat vaikuttaneet ratkaisuun sekä mai­nittava sovellet­tavat säännökset. Hallinto­lain 45 §:n 2 momentin 2 kohdan mu­kaan päätöksen perustelut voidaan kuitenkin jättää esit­tämättä, jos päätös koskee hyvinvointialueen tai hyvinvointiyhtymän taikka kun­nallisen mo­nijä­senisen toi­mielimen toi­mittamaa vaa­lia.

Virantäyttöpäätöksestä on käytävä ilmi, että hakijoiden vertailu on sekä viran yleisten ja erityisten kelpoi­suusvaatimusten, että yleisten nimitysperusteiden pohjalta suoritettu tasapuolisesti, yhdenmu­kaisesti ja johdonmukaisesti virkaan kuuluvat tehtävät ja virka-asema huomioiden. Viranhaltijapää­tökset ja toimielinten virantäyttöpäätökset on siis, viranhaltijan vaalilla tapahtuvaa valintaa lukuun ottamatta, perusteltava. Valinnan yksimielisyys ei näin ollen oikeuta vi­ranomaista päätöksen perus­telemattomuuteen.

Perusteluvelvollisuudella on keskeinen merkitys myös asianosaisen oikeusturvan kannalta: asianosai­sen on saatava tietää, mitkä seikat ovat johtaneet häntä koskevan ratkaisun tekemiseen. Perusteluiden riittävyyteen on kiinnitettävä erityistä huomiota silloin kun hakijoista ei ole laadittu kirjallista ansio­vertailua tai haastattelumuistiota. Asianmukaiset perustelut turvaavat valintamenettelyn läpinäky­vyyttä ja tasapuolisuutta sekä lisäävät yleistä luottamusta viranomaistoimintaa kohtaan.

Lukuisat tuomioistuinten ja laillisuusvalvojien ratkaisut osoittavat, että lainsäädännössä asetettujen vaatimusten juurruttaminen kunnallisiin virantäyttöprosesseihin on ollut ja on edelleen varsin haas­teellista. Kunnallisia virantäyttöpäätöksiä on oikeuskäytännössä kumottu muun muassa perustuslain 125 §:n 2 momentin, hallintolain 45 §:n, kuntalain 135 §:n, tasa-arvolain sekä yhdenvertaisuuslain vastaisina. Tuomioistuinten ratkaisujen perusteella on selvää, että ansiovertailu muodostaa vi­rantäyt­tö­päätöksen ytimen ja on yhdessä päätöksen perustelujen kanssa keskeisessä asemassa arvioi­taessa vi­rantäyttöpäätöksen laillisuutta.

Kunnissa ja kuntayhtymissä eletään parhaillaan työntäyteisiä aikoja, sillä vastuu sosiaali- ja tervey­denhuollon ja pelastustoimen järjestämisestä siirtyy kunnilta ja kuntayhtymiltä 21 hyvinvointialueelle 1.1.2023 alkaen. Haasteellisista aikatauluista huolimatta parhaillaan käynnissä olevissa virantäytöissä on muistettava huomioida lainsäädännön vaatimukset sekä hallinnon oikeusperiaatteet. Hakuilmoi­tuksen sisältöön, hakijoiden johdonmukaiseen, tasapuoliseen ja yhdenvertaiseen vertailuun sekä pää­töksen perusteluihin on kiinnitettävä huomiota riippumatta siitä, laitetaanko virka julkiseen hakuun vai täytetäänkö sisäi­sellä ilmoittautumismenettelyllä. Kirjalliset muistiot ja ansiovertailut edistävät osaltaan myös hyvin­vointialueiden valintapäätös­ten oikeellisuuden ja lain­mukaisuuden jälkikäteistä arviointia.

Seija Pikkarainen
FL, KTM

Kirjoitus Lakikirjastossa 4.11.2022

Vierashuonekirjoitukset eivät ole Edilex-toimituksen kannanottoja asioihin.


Kirjoita Edilexiin

Toimittaja: Jani Surakka, Edilex-toimitus (jani.surakka@edita.fi)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.