Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Uutinen kuuluu aihealueisiin Työ- ja sosiaalioikeus, Julkisoikeus

14.9.2022 15.07 Toimeentulotuen maksaminen väärälle taholle - apulaisoikeusasiamies katsoi Kelan laiminlyöneen käsitellä kantelijan hakemusta asianmukaisen huolellisesti

Kantelija oli nimenomaisesti ilmoittanut hakemuksessaan, että myönnetty toimeentulotuki tulee maksaa hänelle itselleen. AOA totesi, että tällainen myönnetyn toimeentulotuen ja siis edunsuovan päätöksen täytäntöönpano olisi pitänyt toteuttaa ilman asiakkaan pyyntöäkin. AOA korostaa, että myönnetty toimeentulotuki kuuluu tuen hakijalle. Tuen hakijalla on oikeus itse päättää siitä, miten myönnetty toimeentulotuki käytetään toimeentulotukilain 16 §:n tarkoittamin tavoin hakijan ja hänen perheensä elatukseen. Vain poikkeuksellisesti toimeentulotukilain tarkoittamissa olosuhteissa (tai asiakkaan pyynnöstä) myönnetty tuki voidaan käyttää viranomaisen toimesta tuensaajan elatukseen tai muutoin hänen toimeentulostaan aiheutuvien menojen suorittamiseen. Kantelija ei ollut pyytänyt tai antanut suostumusta tuen maksamiseen palvelun tuottajalle, eikä Kela ainakaan asiakirjojen mukaan ollut arvioinut toimeentulotukilain 16 §:n 2 momentin mukaisella tavalla niitä perusteita, joiden mukaan tuki olisi tullut maksaa muulle taholle kuin kantelijalle itselleen. Lisäksi AOA katsoi, että hyvän hallinnon periaatteiden mukaista olisi ollut, että Kela olisi virheen ilmettyä maksanut puheena olevan laskun suoraan kantelijalle, senkin uhalla, että Kelan suoraan terapeutille maksaman laskun takaisinperintään olisi mahdollisesti jäänyt avoimia kysymyksiä.

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.