Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä uutista voi jakaa vapaasti. Muistathan mainita lähteen edilex.fi.
Uutinen kuuluu aihealueisiin Rikos- ja prosessioikeus

28.6.2022 11.50 Vierashuoneessa Ville A. Saarinen: Taistele tai pakene – hätävarjelun liioittelun rangaistavuus

Vierashuoneessa Ville A. Saarinen: Taistele tai pakene – hätävarjelun liioittelun rangaistavuus

Hätävarjelu on niin suurta mielenkiintoa herättävä aihe, että verkossa näkee siihen liittyviä kommentteja sellaisissakin uutisissa, joissa ei ole kysymys hätävarjelusta. Mistä tahansa väkivaltarikostuomiosta kertoviin uutisiin on monesti jollakulla lukijalla tullut mieleen kommentoida, että tuomittu rangaistus on liian lievä mutta että sivumennen sanottuna uhri olisi tuomittu ankaraan rangaistukseen sekä korvaukseen, jos tämä olisi yrittänyt puolustaa itseään. En olisi aina noin varma asiasta, mutta hätävarjeluoikeuden laajuutta on joka tapauksessa hyvä aika ajoin tarkastella.

Olen osana hätävarjelun liioittelun rangaistavuuden tutkimustani analysoinut vuosilta 2020–2021 sellaisia hovioikeustuomioita, joissa mainitaan hätävarjelun liioittelu. Aineistosta on selvinnyt, että puolustustekoja harvoin katsotaan sallituksi hätävarjeluksi tai rangaistusvastuusta vapauttavaksi hätävarjelun liioitteluksi. Rangaistuslievennyksetkin ovat varsin maltillisia. Hovioikeuskäytäntö on enimmäkseen linjassa korkeimman oikeuden käytännön kanssa mutta melko tiukkaa siihen nähden, että rikoslain uudistuksen esitöissä on korostettu hätävarjeluoikeutta niissä tapauksissa, joissa joku on puolustautunut väkivaltaista hyökkäystä vastaan jopa hieman hyökkääjän käyttämiä kovemmillakin keinoilla. Esitöissä on ohjattu myös rangaistuksen lieventämisperusteiden väljään määrittelyyn. Tämä merkitsee muun muassa sitä, että hätävarjelun liioitteluun ei tulisi suhtautua liian ankarasti silloinkaan, kun sitä ei voida pitää kokonaan anteeksi annettavana.

Jos hätävarjeluoikeuden tai hätävarjelun liioittelun anteeksiantoperusteen tulkinta on liian laajaa, tullaan rohkaisseeksi oikeussubjekteja siihen, että väkivaltaan vastattaisiin väkivallalla. Jos kuitenkin tulkinta on liian suppeaa, oikeudettomien hyökkäysten kohteet eivät saa riittävää lainsuojaa vaan päinvastoin tullaan antaneeksi turvaa oikeudettomien hyökkäysten tekijöille. Viranomaiset eivät ole aina paikalla suojelemassa kansalaisia, vaikka yhteiskunta olisi miten turvallinen, joten yksityistenkin ihmisten on välillä puolustettava itseään ja muita. Rikoslaissa se on huomioitu.

Lakitekstissäkin mainitut hyökkäyksen vaarallisuus ja yllätyksellisyys vaikuttavat hyökkäyksen kohteen kykyyn harkita omaa vastaustaan. Ymmärrettävä ylireagointi on annettava anteeksi, jos puolustautujalta ei olisi kohtuudella voinut vaatia muunlaista suhtautumista. Eläintieteissä ja käyttäytymistieteissä puhutaan taistele tai pakene -reaktiosta (fight-or-flight response). Jos hyökkäyksen uhri pystyy jompaankumpaan näistä vaihtoehdoista eikä jäädy, nähdäkseni tuomioistuimen ei pitäisi perustaa puolustautujan rikosvastuuseen panemista liian pikkutarkasti siihen, että vähemmän vahingollisiakin reagointitapoja olisi ollut. Pakenemismahdollisuuden käyttämistä puolustautumisen sijaan voidaan vaatia lähinnä siinä tapauksessa, että hyökkääjä on lapsi tai muutoin ilmeisen kykenemätön ymmärtämään toimintansa oikeudettomuutta.

Tekijän vapauttaminen rangaistusvastuusta hätävarjelun liioittelun perusteella ei vapauta tekijää vahingonkorvausvastuusta. Sallittuun hätävarjeluun puolestaan ei voida vahingonkorvausvastuuta perustaa. Olen omassa artikkelissani keskittynyt aihealueen rikosoikeudelliseen puoleen, mutta mielelläni näkisin jatkossa tutkittavan enemmän muun muassa kysymystä anteeksiantoperusteiden soveltamisen vaikutuksesta vahingon aiheuttajan korvausvastuuseen.

Kirjoitus Edilexissä

Vierashuonekirjoitukset eivät ole Edilex-toimituksen kannanottoja asioihin.


Kirjoita Edilexiin

Toimittaja: Jani Surakka, Edilex-toimitus (jani.surakka@edita.fi)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.