Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Uutinen kuuluu aihealueisiin Rikos- ja prosessioikeus

26.4.2022 11.30 Sukupuoliyhteys oli toteutettu työntämällä sormi asianomistajan peräaukkoon yhteisymmärryksessä aloitetun sukupuoliyhteyden aikana - hovioikeus lievensi raiskauksesta tuomitun 2 v 3 kk ehdottoman vankeusrangaistuksen 1 v 1 kk ehdolliseksi vankeudeksi

Sukupuoliyhteys oli toteutettu työntämällä sormi asianomistajan peräaukkoon yhteisymmärryksessä aloitetun sukupuoliyhteyden aikana - hovioikeus lievensi raiskauksesta tuomitun 2 v 3 kk ehdottoman vankeusrangaistuksen 1 v 1 kk ehdolliseksi vankeudeksi

HO katsoi vastaajan syyllistyneen raiskaukseen siten, että hän oli väkivaltaa käyttämällä pakottanut asianomistajan anaaliseen sukupuoliyhteyteen. Vaginaalisen sukupuoliyhteyden jatkamisen osalta syyte hylättiin. Vastaajalle tuomittavan rangaistuksen pituutta harkittaessa otettiin huomioon, missä määrin teko oli loukannut asianomistajan seksuaalista itsemääräämisoikeutta. Tätä arvioitaessa merkityksellistä oli, että vastaajan syyksi luettavassa teossa sukupuoliyhteys oli toteutettu työntämällä sormi asianomistajan peräaukkoon yhteisymmärryksessä aloitetun sukupuoliyhteyden aikana. Seksuaalisen itsemääräämisen loukkausta ei siten ollut pidettävä erityisen moitittavana. Edelleen teon moitittavuuden arvioinnissa oli annettu merkitystä sille, että käytetyn väkivallan määrä oli ollut vähäistä. Tekoon ei myöskään ollut liittynyt moitittavuutta lisääviä seikkoja kuten suunnitelmallisuutta tai erityisen nöyryyttäviä piirteitä. Näin ollen oikeudenmukainen seuraamus vastaajalle syyksiluettavasta rikoksesta oli 1 vuosi 1 kuukausi vankeutta. Tuomittu korvaus loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä alennettiin 2.500 euroon sekä kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta 1.350 euroon. (Vailla lainvoimaa 26.4.2022)

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.