Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Uutinen kuuluu aihealueisiin Siviilioikeus, Yritystoiminta, Rikos- ja prosessioikeus

2.3.2022 11.48 Professori Veikko Vahtera: Osakeyhtiön johto oli vahingonkorvausvastuussa, kun yhtiöllä ei ollut edellytyksiä maksaa hävityn oikeudenkäynnin kustannuksia (HHO 28.6.2021)

Professori Veikko Vahtera: Osakeyhtiön johto oli vahingonkorvausvastuussa, kun yhtiöllä ei ollut edellytyksiä maksaa hävityn oikeudenkäynnin kustannuksia (HHO 28.6.2021)

Osakeyhtiön käytännössä ainoa sopimuskumppani oli irtisanonut sopimussuhteen osakeyhtiön kanssa. Osakeyhtiö oli käynnistänyt välimiesmenettelyn sen jälkeen, kun se oli ensin jakanut lähes kaikki jakokelpoiset varansa eli 800.000 euroa osakkeenomistajille. Osakeyhtiö hävisi oikeudenkäynnin, mikä seurauksena yhtiö ajautui maksukyvyttömänä konkurssiin. Konkurssipesä vaati 158.000 euron suuruisten varojen palauttamista OYL 13:2:n vastaisen jaon perusteella sekä tämän vaatimuksen kanssa rinnakkaisesti vahingonkorvausta yhtiön hallituksen jäseniltä. Sekä käräjäoikeus että hovioikeus tuomitsivat yhtiön johdon jäsenet 138.000 euron vahingonkorvausvastuuseen. Määrä vastasi välitystuomiossa yhtiön maksettavaksi tuomittua summaa. Tuomioistuimet katsoivat, että epävarman oikeudenkäynnin aloittaminen silloin, kun yhtiö oli joutunut lainaamaan varat omiinkin oikeudenkäyntikuluihinsa osakkeenomistajiltaan, oli OYL 1:8:ssä tarkoitettua huolellisuusvelvollisuutta rikkova toimenpide. Tätä perusteltiin sillä, ettei yhtiön johto ollut ottanut riittävästi huomioon häviön mahdollisuutta ja sen seurauksia päätöstä tehdessään. (HHO 28.6.2021, S 20/596, lainvoimainen)

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.