Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä uutista voi jakaa vapaasti. Muistathan mainita lähteen edilex.fi.
Uutinen kuuluu aihealueisiin Siviilioikeus

28.2.2022 10.52 Lakimiehessä julkaistu artikkeli tarkastelee yleisimmin käytössä olevien kehittyneiden sähköisten allekirjoitusten oikeusvaikutuksia

Lakimiehessä julkaistu artikkeli tarkastelee yleisimmin käytössä olevien kehittyneiden sähköisten allekirjoitusten oikeusvaikutuksia

Lakimies 1/2022 sisältää viisi referee-artikkelia, muita kirjoituksia, oikeustapauskommentteja sekä kirja-arvosteluja. Aihepiirit liittyvät muun muassa sopimusoikeuteen ja perheoikeuteen. Yksi referee-artikkeleista käsittelee sähköistä allekirjoitusta ja muotomääräystä maakaaren valtakirjan säännöksen kontekstissa.

Hanna Savolaisen artikkelissa Sähköinen allekirjoitus ja muotomääräys – tarkastelussa maakaaren säännös valtakirjasta tarkastellaan yleisimmin käytössä olevien kehittyneiden sähköisten allekirjoitusten oikeusvaikutuksia. Lainsäädännössä sähköisille allekirjoituksille ei ole annettu erityistä oikeudellista asemaa. Tämä lainsäädännön tulkinnanvaraisuus aiheuttaa epävarmuutta sähköisen allekirjoituksen hyväksyttävyydestä, jonka määrittelee viime kädessä allekirjoituksen vaatija. Määrämuotoisissa oikeustoimissa, joissa allekirjoitettu asiakirja on oikeusvaikutusten voimaansaattamiseksi esitettävä viranomaiselle, jää tulkintavalta viranomaiselle.

Artikkeli rakentuu siten, että 2 luvussa esitellään sähköisen allekirjoituksen määritelmät. Luvussa 3 tarkastellaan lainsäädäntöä sähköisten allekirjoitusten oikeusvaikutuksista ja siihen liittyviä tulkintaongelmia. Luvussa 4 puolestaan pohditaan esimerkin valossa edellytyksiä kirjallisen muodon ja allekirjoituksen täyttämisestä sähköisesti. Luku 5 päättää artikkelin.

Artikkelin johtopäätöksissä todetaan, että sähköistä muotoa voidaan hyödyntää myös tiukkoja muotovaatimuksia edellyttävissä oikeustoimissa, kuten artikkelissa tarkasteltu esimerkki maakaaren valtakirjaa koskevien säännösten tulkinnasta osoittaa. Sähköinen muoto sallitaan oikeustoimessa niiltä osin kuin se on mahdollista ja muutoin pitäydytään perinteisessä muodossa. Sähköisen muodon salliminen voi tuoda merkittäviä ajan- ja kustannusten säästöjä.

Lue koko artikkeli Edilexin Lakikirjastossa:

Toimittaja: Emilia Karikoski, Edilex-toimitus (emilia.karikoski@edita.fi)

Lähteet: Kuva: Shutterstock

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.