Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Uutinen kuuluu aihealueisiin Siviilioikeus, Yritystoiminta

23.2.2022 11.53 Vierashuoneessa professori (emer.) Rainer Oesch: Tekijänoikeuslisenssin laajuus ja sen tulkinta

Vierashuoneessa professori (emer.) Rainer Oesch: Tekijänoikeuslisenssin laajuus ja sen tulkinta

Rainer Oeschin Edilexin Vierashuoneeseen kirjoittamassa artikkelissa tarkastellaan tekijänoikeuslisenssin sisältöä, laajuutta ja tulkintoja. Oesch muistuttaa tekijänoikeuslain 28 §:stä, jossa todetaan: "Ellei toisin ole sovittu, ei se, jolle tekijänoikeus on luovutettu, saa muuttaa teosta eikä luovuttaa oikeutta toiselle." Päätelmänä on se, että toimijoiden välisissä suhteissa vapaaehtoinen lisenssi on käyttökelpoinen sopimisen muoto, koska se on helposti laadittavissa yksilöllisesti ja on hyvin laajasti sopimusvapauden alainen. Lisenssinantaja voi määritellä hyödyntämistavan, määrälliset kriteerit, ajalliset ja alueelliset rajat ja niin edelleen. Sama koskee esimerkiksi kustantajan tekemää lisenssiä yleisölle välittäjän tai muunlaisen hyödyntäjän kanssa. Voidaan sopia esimerkiksi määrätyn yrityksen taikka organisaation henkilöstön/asiakkaiden toimesta tapahtuvasta käytöstä tai 100 henkilöstä taikka 1000 opiskelijasta, jotka lisenssi kattaa. Yksinoikeusperiaatteella on merkitystä laajemminkin, mikä puoltaa muun muassa sitä tulkintaa, jonka mukaan todistustaakka siirtyneistä oikeuksista on aina siihen vetoavalla taholla.

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.