Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä uutista voi jakaa vapaasti. Muistathan mainita lähteen edilex.fi.
Uutinen kuuluu aihealueisiin Yritystoiminta, Verotus

22.2.2022 11.51 Vierashuoneessa väitöskirjatutkija, OTM, ins. Kristian Keskitalo: Tuloverolain mukaista virtuaalivaluuttojen louhintatulojen tulkintaa tulisi uudelleenarvioida

Vierashuoneessa väitöskirjatutkija, OTM, ins.  Kristian Keskitalo: Tuloverolain mukaista virtuaalivaluuttojen louhintatulojen tulkintaa tulisi uudelleenarvioida

Tällä hetkellä ei ole olemassa korkeimman hallinto-oikeuden julkaisemia ratkaisuja koskien louhintatulon verotusta. Verotuskäytännössä tuloverotuksen piirissä toimivien louhijoiden Proof-of-Work (”PoW”) -menetelmään perustuva louhintatulo katsotaan ansiotuloksi, vaikka louhintatulo perustuu omaisuuden kerryttämään tuloon. Oikeudentilan tulkinnallisuuden ja verotuskäytännössä omaksutun linjan kritiikin vuoksi olisi hyvä, mikäli laintila selkeytyisi oikeuskäytännössä, kirjoittaa Kristian Keskitalo Edilexin Vierashuoneessa ja Lakikirjastossa julkaistussa artikkelissa.

Virtuaalivaluutat ovat vakiinnuttanut asemansa viimevuosien aikana ja niiden avulla toteutetaan jatkuvasti uusia sovelluksia. Virtuaalivaluutat perustuvat lohkoketjuteknologiaan ja niiden kirjanpitomerkintöjä (virtuaalivaluuttaa) siirretään osapuolten välillä vertaisverkossa. Lohkoketjun avulla on ratkaistu niin kutsuttu kahdenkertaisen kulutuksen ongelma, eli lohkoketjun kirjanpitokirjauksen vastaanottava taho voi lähtökohtaisesti luottaa siihen, että kyseistä kirjanpitomerkintää ei käytetä kahdesti ja se on väärentämätön. Vaihtoehtona kahdenkertaisen kulutuksen ongelmaan on käyttää keskitettyä hallinnointia tai jonkinlaista välimiestä, kuten pankkia.

Lohkoketjussa tämä kahdenkertaisen kulutuksen välttäminen toteutetaan lohkoketjussa toimivien louhijoiden toimesta. Lohkoketjun tietokanta jaetaan kullekin lohkoketjun louhijalle ja näin ollen kaikki lohkoketjun transaktiot tallentuvat kyseiseen tietokantaan. Lohkoketjut eivät tee tätä lohkoketjun tietokannan ylläpitoa ja/tai transaktioiden vahvistamista vain hyvästä tahdostaan, vaan he saavat siitä erinäisin perustein louhintapalkkiota.

Louhintatulojen verokohtelu perustuu verotuskäytännössä Verohallinnon ohjeistukseen. Kyseisen ohjeistuksen mukaan louhintatulot jaetaan pääoma- tai ansiotulona verotettavaksi, perustuen virtuaalivaluutan (lohkoketjun) käyttämään konsensusalgoritmiin. Tuloverolain mukaan omaisuudesta ja varallisuudesta syntyvä tulo tulisi verottaa pääomatulona. Virtuaalivaluuttojen (lohkoketjujen) voimakas kasvu ja niihin liittyvien taloudellisten intressien nousu tekee asiasta myös yhteiskunnallisesti merkittävän.

Virtuaalivaluuttojen (lohkoketjujen) konsensusalgoritmeina käytetään pääsääntöisesti Proof-of-Work (”PoW”) tai Proof-of-Stake  (”PoS”) -menetelmää. Näiden lisäksi on kehitetty myös muita konsensusalgoritmeja, mutta ne perustuvat pääsääntöisesti PoW- ja PoS-menetelmien variaatioihin. Näin ollen PoW- ja PoS-menetelmien verokohtelu muodostaa tärkeän ja merkittävän perustan lohkoketjujen louhintapalkkioiden verokohtelun analysoinnissa. Artikkelissa analysoidaan nimenomaan edellä mainittuja virtuaalivaluuttojen (lohkoketjujen) taustalla vaikuttavia konsensusalgoritmeja ja syvennytään siihen, tulisiko kaikki louhintatulot katsoa tuloverotuksessa pääomatuloksi.

Edilexin Lakikirjastossa julkaistussa artikkelissa perehdytään muun muassa tuloverolain tulkinnan lisäksi siihen, mihin oikeuteen tai omaisuuteen louhintatulot perustuvat. Pääsääntöisesti voidaan katsoa, että louhintatulot muodostuvat joko lohkoketjun käyttöön annetusta virtuaalivaluutasta tai lohkoketjun käyttöön annetusta laskentatehosta. Laskentatehon luovutus rinnastuu laskentalaitteiston vuokrauksesta saatavaan tuloon.

Tällä hetkellä ei ole olemassa korkeimman hallinto-oikeuden julkaisemia ratkaisuja koskien louhintatulon verotusta. Verotuskäytännössä tuloverotuksen piirissä toimivien louhijoiden PoW-menetelmään perustuva louhintatulo katsotaan ansiotuloksi, vaikka louhintatulo perustuu omaisuuden kerryttämään tuloon. Oikeudentilan tulkinnallisuuden ja verotuskäytännössä omaksutun linjan kritiikin vuoksi olisi hyvä, mikäli laintila selkeytyisi oikeuskäytännössä. Virtuaalivaluutat ja yleisesti lohkoketjuteknologia ovat yhteiskunnallisesti merkittävä ja nouseva teknologinen innovaatio.

Kristian Keskitalo
Väitöskirjatutkija, OTM, ins.

Artikkeli Lakikirjastossa

Keskitalo, Kristian: Virtuaalivaluutan louhiminen: ansio- vai pääomatuloa? 

Vierashuonekirjoitukset eivät ole Edilex-toimituksen kannanottoja asioihin.


Kirjoita Edilexiin

Toimittaja: Jukka Savolainen, Edilex-toimitus (jukka.savolainen@edita.fi)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.