Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Uutinen kuuluu aihealueisiin Rikos- ja prosessioikeus

21.12.2021 10.00 (päivitetty 20.10.2023 9.48) Hovioikeus: 840 annospussia nikotiinia (yli 4 mg) sisältäviä lääkevalmisteita netistä tilannut syyllistyi salakuljetuksen sijasta lääkerikokseen - 25 ps

Vastaajan tilaamat lääkevalmisteet, 840 annospussia, vastasivat noin 3 kuukauden käyttötarvetta laskettaessa THL:n lausunnosta ilmenevällä tavanomaisella 10 pussin vuorokausiannoksella. Syyttäjä oli vaatinut vastaajalle rangaistusta ensisijaisesti salakuljetusta koskevan säännöksen nojalla. Lääkkeen tahallinen maahantuonti on lähtökohtaisesti salakuljetusta. Oikeuskäytännössä on kuitenkin katsottu (esim. IHO 11.12.2017, nro 150040), että kun kyseessä on sellainen lääkemäärä, että sen voidaan katsoa tulevan omaan henkilökohtaiseen käyttöön, kysymyksessä on lääkerikos, joka on salakuljetusta lievemmin rangaistava teko. HO katsoi, ettei 840 kappaleen määrän voitu katsoa tulleen vastaajan omaan henkilökohtaiseen käyttöön, eikä kysymys siten ollut salakuljetuksesta. Ottaen huomioon vastaajan lääkevalmisteiden maahantuontirajoituksien tarkoituksen ja vastaajan tilaamien valmisteiden 840 kappaleen määrä, ei menettelyä voitu pitää hallituksen esityksessä tarkoitetulla tavalla lääkerikkomuksen osalta edellytetyin tavoin lievänä. Nikotiinivalmisteiden maahantuontia koskeva oikeuskäytäntö on aiemmin ollut vakiintumatonta. Ottaen huomioon THO:n ratkaisut asioissa R 20/1680, R 20/1681, R 21/26, R 21/73 ja R 21/75, oli tässä asiassa oikeudenmukaisena rangaistuksena pidettävä 25 päiväsakon sakkorangaistusta. (KKO kumosi HO:n tuomion)

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.