Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä uutista voi jakaa vapaasti. Muistathan mainita lähteen edilex.fi.
Uutinen kuuluu aihealueisiin Rikos- ja prosessioikeus

17.11.2021 11.55 Vierashuoneessa professori Kaijus Ervasti: Suomesta puuttuvat tuomioistuintilastot

Vierashuoneessa professori Kaijus Ervasti: Suomesta puuttuvat tuomioistuintilastot

Tutkimuksen kannalta on todella hälyttävää, ettei yhteiskunnan keskeisistä toiminnoista kuten tuomioistuimista saa edes yksinkertaisia perustietoja. Demokraattisessa oikeusvaltiossa tuomioistuinten käsittelemiä asiamääriä pitäisi pystyä seuramaan kohtuullisen helposti. Nyt tietoihin eivät pääse edes tutkijat, saati tavalliset kansalaiset, kirjoittaa professori Kaijus Ervasti Edilexin Vierashuoneessa.

Suomessa on pidetty tuomioistuintilastoja aina 1800-luvun puolivälistä. Tilastokeskus piti tilastoja vuoteen 2013 asti.  Sen jälkeen tuomioistuintilastojen pitäminen lakkautettiin säästösyistä ja samalla lakkasi noin 170 vuoden aikasarja. Vielä 1990- ja 2000-luvun alkupuolella Tilastokeskuksen palvelusta sai jopa itse valita erilaiset muuttujat ja tarkastella tilastoja jutturyhmittäin ja asiaryhmittäin. Tietoa oli siis käytettävissä varsin kattavasti. Tutkimuksessa tilastoja on käytetty erilaisten asiaryhmien muutoksen seuraamiseen eri tuomioistuimissa. Lukuja on käytetty hyväksi muun muassa tukittaessa tuomioistuinten toimintaa, velkaantumista, velkajärjestelyitä ja perheoikeudellisia riitoja.

Vuoden 2013 jälkeen käytettävissä on ollut vain oikeusministeriön julkaisemia tuomioistuinten työtilastoja.  Ne ovat olleet huonommat kuin viralliset tilastot, mutta sentään paremmat kuin ei mitään. Lisäksi oikeusministeriöstä sai yksityiskohtaisempi tietoja pyydettäessä. Tällä hetkellä käytettävissä on enää joitain lukuja Tuomioistuinviraston kotisivuilla. Luvut eivät ole kuitenkaan kyllin kattavia, että niitä voisi käyttää tutkimuskäyttöön ja monia tietoja puuttuu kokonaan.

Tutkin itse tuomioistuinsoviteluita ja pyysin Tuomioistuinvirastosta tietoja sovittelussa käsiteltyjen ja ratkaistujen juttujen määristä. Tuomioistuinsovittelu on vuonna 2006 käyttöön otettu järjestelmä, jota on kehitetty jatkuvasti. Etenkin 2010-luvulla asiamäärät kehittyivät nopeasti ja on tarpeen seurata edelleen, kuinka paljon juttuja ohjautuu sovitteluun ja kuinka suuri osa niistä päätyy sovintoon. Toimitan juuri keväällä 2022 ilmestyvää kirjaa ”Sovittelu ja sen sovellukset” yhdessä Miriam Attiaksen kanssa. Olemme keränneet tuohon kirjaan tietoja sovitteluiden määristä eri sovittelujärjestelmissä. Tarvitsisimme tiedot myös tuomioistuinsovitteluiden kehityksestä. Tiedon saaminen on kuitenkin osoittautunut ylivoimaisen vaikeaksi.

Kyse on varsin yksinkertaisesta perustiedosta, jonka pitäisi löytyä yhdellä napinpainalluksella. Tuomioistuinvirasto ilmoitti kuitenkin, ettei heillä ole lupaa antaa tietoa ja pyysivät kääntymään Oikeusrekisterikeskuksen puoleen. Laitoinkin Oikeusrekisterikeskukseen pyynnön tiedon saamisesta. Liki kuukauden olen odottanut tietoja, mutta minkäänlaista vastausta en ole saanut.

Tutkimuksen kannalta on todella hälyttävää, ettei yhteiskunnan keskeisistä toiminnoista kuten tuomioistuimista saa edes yksinkertaisia perustietoja. Demokraattisessa oikeusvaltiossa tuomioistuinten käsittelemiä asiamääriä pitäisi pystyä seuramaan kohtuullisen helposti. Nyt tietoihin eivät pääse edes tutkijat, saati tavalliset kansalaiset.

Kaijus Ervasti
Professori
Itä-Suomen yliopisto

Vierashuonekirjoitukset eivät ole Edilex-toimituksen kannanottoja asioihin.


Kirjoita Edilexiin

Toimittaja: Jukka Savolainen, Edilex-toimitus (jukka.savolainen@edita.fi)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.