Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä uutista voi jakaa vapaasti. Muistathan mainita lähteen edilex.fi.
Uutinen kuuluu aihealueisiin Rikos- ja prosessioikeus

10.11.2021 11.30 Lakimiehessä julkaistu artikkeli tuo psykojuridisen näkökulman tuomarin päätöksentekoon

Lakimiehessä julkaistu artikkeli tuo psykojuridisen näkökulman tuomarin päätöksentekoon

Lakimies 6/2021 sisältää viisi referee-artikkelia, muita kirjoituksia sekä kirja-arvosteluja. Aihepiirit liittyvät muun muassa rikosoikeuteen sekä valtiosääntöoikeuteen. Yksi referee-artikkeleista käsittelee tuomarin päätöksentekoa oikeuspsykologisesta näkökulmasta, kun kyse on erityisesti rangaistuksen määräämiseen liittyvistä kognitiivisista prosesseista.

Ville A. Saarisen (FM, OTM, VT, tohtorikoulutettava) ja Jussi Palomäen (FT, kognitiotieteen dosentti) artikkelissa Psykojuridinen näkökulma tuomarin päätöksentekoon, erityisesti rangaistuksen määräämiseen pyritään muodostamaan psykologisesti realistinen kuva tuomioistuinratkaisun tekemisestä. Artikkeli keskittyy erityisesti tarkastelemaan rangaistuksen määräämistä käräjäoikeudessa yhden tuomarin kokoonpanossa.

Ensimmäisissä kahdessa luvussa keskitytään kuvaamaan kaksoisprosessiteorioita kognitiivisen psykologian ja oikeusteorian näkökulmista. Tämän jälkeen artikkelissa käsitellään varsinaisesti tuomarien päätöksenteon harhoja, joiden todetaan olevan ihmiskognition piirteitä. Viidennessä luvussa on kyse rangaistuksen määräämisen psykologiasta, jonka yhteydessä huomio kiinnitetään erityisesti päätöksentekoon liittyviin kognitiivisiin prosesseihin sekä tarkemmin nk. ankkurointiin. Lopuksi käsitellään suomalaisen käräjätuomarin päätöksentekoympäristöä rikosasiassa. Tässä kohtaa tehdään jako valideihin ja ei-valideihin päätöksentekoympäristöihin.

Artikkelin johtopäätöksissä todetaan, että ratkaisuheuristiikkojen roolia tuomarin päätöksenteossa voi ja tulee tutkia. Asiantuntijapäätöksentekijä ei myöskään ole oman kognitionsa paras asiantuntija. Intuitiivista päätöksentekoa ei voida täysin poistaa, eikä se ole välttämättä huono asia, mikäli se perustuu validissa päätöksentekoympäristössä hankittuun kokemukseen.

Lue koko artikkeli Edilexin Lakikirjastossa:

Toimittaja: Maria Lyhykäinen, Edilex-toimitus (maria.lyhykainen@edita.fi)

Lähteet: Kuva: Shutterstock

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.