Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Uutinen kuuluu aihealueisiin Rikos- ja prosessioikeus

8.11.2021 11.40 OTT Eelis Paukku: Rikollista vai ei – kriminalisointien poistaminen rikoslaista kokonaisuudistuksen jälkeen

OTT Eelis Paukku: Rikollista vai ei – kriminalisointien poistaminen rikoslaista kokonaisuudistuksen jälkeen

OTT, KTM, DI, Lapin yliopiston vierailevan tutkijan Eelis Paukun Edilexin Lakikirjastossa julkaistun tutkimuksen mukaan dekriminalisoinnille voidaan nimetä seuraavat edellytykset:
Kriminalisoinnin suojeluvaatimus. Kriminalisoinnin on suojeltava yhteiskunnassa riittävän tärkeänä pidettävää oikeushyvää
Vaihtoehtojen puute eli se, ettei kyseistä yhteiskunnallista ongelmaa voida ratkaista tehokkaasti muilla keinoilla.
Kriminalisoinnin humaaniusvaatimus eli vaatimus siitä, että kriminalisointi ei aiheuta suhteettomasti kärsimystä tai loukkaa ihmisarvoa.
Suhteellisuusvaatimus eli vaatimus siitä, että kriminalisoinnilla suojeltavat oikeushyvät ovat järkevässä suhteessa kriminalisoinnin aiheuttamaan haittaan.
Tarpeellisuusvaatimus eli vaatimus siitä, että kriminalisointi on tarpeen tietyn haitallisen käyttäytymisen ehkäisemiseksi.
Toimeenpantavuus eli vaatimus siitä, että oikeusjärjestelmä kykenee resursseillaan panemaan kriminalisoinnit tehokkaasti toimeen ilman, että sen muut tehtävät kärsivät.

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.