Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä uutista voi jakaa vapaasti. Muistathan mainita lähteen edilex.fi.
Uutinen kuuluu aihealueisiin Ympäristö

26.10.2021 12.42 Editan blogissa: Ympäristöministeriön TOVA-lakihanke ehdottaa perustettavaksi rahastoa ympäristövahinkojen kustannusten kattamiseksi

Editan blogissa: Ympäristöministeriön TOVA-lakihanke ehdottaa perustettavaksi rahastoa ympäristövahinkojen kustannusten kattamiseksi

Ympäristöministeriön TOVA-lakihanke on tulossa lausuntokierrosvaiheeseen. Lakiehdotus perustuu rahastoon, jolla katettaisiin ympäristövahinkojen kustannukset silloin, kun vahingon aiheuttaja on maksu- tai muutoin toimintakyvytön. Miten lakihanketta kommentoivat ympäristöministeriön hallitusneuvos Oili Rahnasto sekä ympäristölainsäädännön johtava asiantuntija Satu Räsänen konsulttitoimisto ACTS:sta?

Ympäristöministeriön vuonna 2019 asettaman lakihankeen ehdotukset ovat kohta lähdössä lausunnolle. Hankkeen tavoitteena on ottaa haltuun ympäristöriskit, joita aiheutuu isännättömissä vahinkotilanteissa eli silloin, kun aiheuttaja on kykenemätön huolehtimaan vahingosta ja vahingon torjunnasta esimerkiksi maksukyvyttömyyden vuoksi tai aiheuttajaa ei tunneta.

Tarkoituksena on rakentaa kokonaisvaltainen järjestelmä, jonka avulla varaudutaan ympäristövahinkoihin, joiden ajankohtaan tai kokoluokkaan on vaikea varautua. Tällaisia ovat esimerkiksi öljy- ja kemikaalivahingot, joissa suuruusluokka voi olla miljoona tai kymmeniä miljoonia euroja. Tähän asti öljysuojarahasto ja ympäristövakuutus ovat hoitaneet tilannetta omalta osaltaan ja viime kädessä maksajaksi on tullut valtio. 

Millaisia tarpeita lakihankkeen taustalla on, ja miten yritykset näkevät valmisteilla olevan lakiesityksen? Ympäristöministeriön hallitusneuvos Oili Rahnasto sekä asiantuntija Satu Räsänen ACTS:sta kertovat.


Kirjoita Edilexiin

Toimittaja: Jukka Savolainen, Edilex-toimitus (jukka.savolainen@edita.fi)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.