Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Uutinen kuuluu aihealueisiin Siviilioikeus, Yritystoiminta

14.10.2021 8.14 Hovioikeus: Velkakirjasaatava ei ollut vanhentunut ja pankilla oli yhtiön maksulaiminlyöntien vuoksi ollut oikeus myös irtisanoa velka

Hovioikeus: Velkakirjasaatava ei ollut vanhentunut ja pankilla oli yhtiön maksulaiminlyöntien vuoksi ollut oikeus myös irtisanoa velka

Kanteen perusteena kohdassa 9 tarkoitettu velkakirja oli allekirjoitettu 13.1.2003 ja velkakirjan ehtojen mukaan velka erääntyy maksettavaksi viimeistään 15.6.2023. POP pankin toimittaman selvityksen mukaan yhtiö oli laiminlyönyt myös tämän lainan lyhennys- ja korkomaksut 17.12.2018 alkaen ja velka oli eräännytetty 27.5.2019 päivätyllä ilmoituksella maksettavaksi heti ja erääntymisilmoitus oli annettu tiedoksi yhtiölle 13.6.2019. POP pankin toimittaman selvityksen mukaan yhtiön viimeisin suoritus velalle oli tehty 16.7.2018. Tähän nähden ja kun otettiin huomioon, että kanne oli tullut vireille 28.6.2019 ja haastehakemus oli annettu tiedoksi 22.10.2019, myöskään tämä velkakirjasaatava ei ollut vanhentunut. POP pankilla oli yhtiön maksulaiminlyöntien vuoksi ollut oikeus myös irtisanoa velka.
Hovioikeus totesi, ettei velan vanhentuminen vanhentumislain 16 §:n mukaan estä velkojaa saamasta suoritusta sellaisesta vakuudeksi annetusta velallisen omaisuudesta, johon velkojalla on pantti- tai pidätysoikeus. Näin ollen POP pankilla olisi panttivelkojana saatavien mahdollisesta vanhentumisesta huolimatta oikeus saada suoritus yhtiön saamisten vakuutena olevan kiinteistön arvosta. (Vailla lainvoimaa 14.10.2021)

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.