Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä uutista voi jakaa vapaasti. Muistathan mainita lähteen edilex.fi.
Uutinen kuuluu aihealueisiin Julkisoikeus

12.10.2021 11.30 Lakimies 5/2021 sisältää monipuolisesti erilaisia kirjoituksia liittyen muun muassa oikeushistoriaan ja valtiosääntöoikeuteen

Lakimies 5/2021 sisältää monipuolisesti erilaisia kirjoituksia liittyen muun muassa oikeushistoriaan ja valtiosääntöoikeuteen

Lakimies 5/2021 koostuu neljästä referee-artikkelista, useammasta kirja-arvostelusta sekä kokoelmasta muita tekstejä. Aihepiirit liikkuvat eri oikeudenalojen välillä. Lehden referee-artikkeleiden aiheet liittyvät ulkomaisten työntekijöiden hyväksikäyttöön, perustuslakivaliokunnan valiokuntaneuvosten rooliin, liberaalin oikeusvaltion kehitykseen sekä modernin asianajotoimiston syntyyn New York Cityssä. 

Yksi neljästä referee-artikkelista on OTT, tutkijatohtori, yliopistonlehtori Maija Dahlbergin kirjoittama teksti Perustuslakivaliokunnan valiokuntaneuvosten rooli perustuslainmukaisuuden valvontajärjestelmässä – valiokunnan työrukkanen vai merkittävä vallankäyttäjä? Artikkeli perustuu haastatteluaineistoon, jonka pohjalta selvitetään perustuslakivaliokunnan valiokuntaneuvosten tosiasiallista roolia perustuslainmukaisuuden valvontajärjestelmässä.

Haastatteluaineiston analyysi jakautuu artikkelissa kahteen osioon, joista ensimmäinen koskee valiokuntaneuvosten yleisluontoista roolia ja toinen heidän yksittäisiä tehtäviään. Aineistosta ilmenee, että valiokuntaneuvosten tehtävien laaja-alaisuuteen liittyy paljon epätietoisuutta. Heidän rooliaan valvontajärjestelmässä ei ole myöskään käsitelty valtiosääntöoikeudellisessa tutkimuksessa.

Artikkelissa päädytään siihen, että valiokuntaneuvosten rooli on haastattelujen perusteella suurempi, kuin mitä voisi käsittää eduskunnan työjärjestyksestä, valiokuntaoppaasta ja oikeuskirjallisuudesta. Toisena johtopäätöksenä on se, ettei moni perustuslakikontrollin ytimessäkään oleva tiedä tarkalleen valiokuntaneuvosten tosiasiallista roolia. Vain pieni osa valiokuntaneuvosten tehtävistä on näkyviä, ja pienemmälle huomiolle jäävät esimerkiksi neuvosten asettamat kriteerit kuultavaksi kutsuttaville asiantuntijoille ja asiantuntemuksen laajuudelle.

Lue koko artikkeli Edilexin Lakikirjastossa:

Toimittaja: Maria Lyhykäinen, Edilex-toimitus (maria.lyhykainen@edita.fi)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.