Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä uutista voi jakaa vapaasti. Muistathan mainita lähteen edilex.fi.
Uutinen kuuluu aihealueisiin Siviilioikeus, Rikos- ja prosessioikeus

9.3.2021 14.11 Rikosuhripäivystys: Vahingonkorvausten hakeminen Vastaamon konkurssipesältä

Tietomurron kohteeksi joutunut psykoterapiakeskus Vastaamo asetettiin konkurssiin 15.2.2021. Jo marraskuussa yli 25 000 uhriksi joutunutta oli tehnyt rikosilmoituksen ja uhrien todellinen määrä on vielä suurempi. Moni Rikosuhripäivystyksen asiakas miettii, kuinka Vastaamon konkurssi vaikuttaa esimerkiksi vahingonkorvausten saamiseen. Rikosuhripäivystyksen julkaisemassa artikkelissa käsittellään nimenomaan vahingonkorvausten hakemista Vastaamon konkurssipesältä.

Aiemmin julkaistussa artikkelissa esitteliin erilaisia vaihtoehtoja, kuinka prosessi mahdollisesti etenee uhrin näkökulmasta: Miten Vastaamo-tapaus etenee uhrin näkökulmasta?

Konkurssi muutti tilannetta sillä tavoin, että jos uhri aikoo hakea vahingonkorvauksia Vastaamolta, hänen on ryhdyttävä toimenpiteisiin. Jos käyttää prosessissa lakimiehen apua, kannattaa selvittää etukäteen, mistä nämä kulut katetaan.

Jos vahingonkorvauksia haluaa hakea Vastaamon konkurssipesästä, tärkeä aikaraja on konkurssivalvonnan määräpäivä, joka ei vielä ole tiedossa. Aikataulua ja konkurssiprosessin vaihetta voi kysyä konkurssipesältä, jonka yhteystiedot ovat Vastaamon sivuilla.

Pesäluettelon laatimisen jälkeen pesänhoitaja määrää niin kutsutun konkurssivalvonnan. Vastaamon konkurssipesän pesänhoitajan yhteystiedot löytyvät Vastaamon verkkosivuilta.

Miten omaa vahingonkorvaussummaa voi arvioida?

Moni Rikosuhripäivystyksen asiakas pohtii, millainen vahingonkorvaussumma on realistinen, jos korvauksia haluaa konkurssipesältä lähteä hakemaan.

Tietomurrosta aiheutuneet vahingot pitää käytännössä kartoittaa erikseen jokaisen uhrin kohdalla.

Suuntaa antavia euromääriä esimerkiksi kärsimyskorvauksen osalta voi tutkia Henkilövahinkoasiain neuvottelukunnan suosituksista.

Lue lisää
Lue myös

Toimittaja: Jani Surakka, Edilex-toimitus (jani.surakka@edita.fi)

Lähteet: Riku 9.3.2021

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.