Edilexissä on huoltokatko torstaina 25.4.2024. Palvelussa on tilapäisiä häiriöitä kello 7.00-8.30 välisenä aikana. Pahoittelemme huoltokatkosta aiheutuvaa haittaa.

Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Uutinen kuuluu aihealueisiin Työ- ja sosiaalioikeus

2.3.2021 11.50 Työoikeuden emeritusprofessori OTT, VTK Seppo Koskinen: Kilpailukykysopimus ja osittainen hoitovapaa - TT 2021:7

Työoikeuden emeritusprofessori OTT, VTK Seppo Koskinen: Kilpailukykysopimus ja osittainen hoitovapaa - TT 2021:7

Kilpailukyky-sopimukseen on liittynyt työajan pidentämisen osalta monenlaisia juridisia kysymyksiä. Keskeisin niistä on koskenut sitä, voivatko sopia ja ovatko työehtosopimusosapuolet sopineet ns. edullisemmuussäännön syrjäyttämisestä. Työtuomioistuimen käsitys, joka on ilmaistu yhdessä lausunnossaan yleiselle tuomioistuimelle ja joka näkyy myös tässä ratkaisussa, on se, että työehtosopimusosapuolet voivat sopia edullisemmuussäännön syrjäyttämisestä. Yleisten tuomioistuinten kahdessa ei vielä lainvoimaisessa tuomiossa on sen sijaan tultu päinvastaiseen tulokseen. Esillä olevassa ratkaisussa työtuomioistuin tuli työsopimuslain pakottavien määräysten perusteella siihen, että työehtosopimusosapuolet eivät olleet voineet pätevästi sopia siitä, että työnantajalla olisi yksipuolinen oikeus muuttaa osittaista hoitovapaata koskevan sopimuksen työaikaehtoa työehtosopimuksen perusteella. Ratkaisu perustui siis asiasta olevaan pakottavaan erityissääntelyyn. Tämä lopputulos onkin tässä tilanteessa luonnollisesti oikein. Ratkaisusta ei siis voida päätellä, että työtuomioistuin olisi luopunut aikaisemmasta kannastaan. Sitä tässä uudessa ratkaisussa vain täsmennettiin.

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.