Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä uutista voi jakaa vapaasti. Muistathan mainita lähteen edilex.fi.
Uutinen kuuluu aihealueisiin Julkisoikeus

1.4.2021 10.00 Urheilu ja oikeus 2020: Pohdinnassa lajiliittojen itsesääntely

Urheilu ja oikeus 2020: Pohdinnassa lajiliittojen itsesääntely

Suomalainen urheilutoiminta perustuu vahvasti yhdistymisvapauden pohjalle, joiden toiminnassa vapaaehtoisuus ja lajin sisäiset säännöt ovat tärkeitä. Miten taloudellisia väärinkäytöksiä urheiluseuroissa voidaan estää? Lajiliittojen edustajille kohdistettuun kyselytutkimukseen perustuvassa referee-artikkelissaan Lajiliittojen toimet taloudellisten väärinkäytösten ehkäisemiseksi urheilutoiminnan piirissä Eelis Paukku ja Jari Ramberg erittelevät urheilualan itsesääntelyn eri toimintatapoja. Artikkeli on julkaistu Edilexissä osana Urheiluoikeuden yhdistyksen julkaisemaa Urheilu ja Oikeus 2020 -vuosikirjaa.

Artikkelin tutkimuskohteena on lajiliittojen tuottamiin eettisiin ohjeisiin liittyvät toimintatavat sekä näiden ohjeiden tosiasiallinen merkitys liittojen jäsenseurojen toimintaan liittyen taloudellisiin väärinkäytöksiin. Näitä ohjeistuksia laativat sekä lajiliitot itse että niiden yläpuolella olevat toimijat, mutta artikkelia varten tehdystä kyselystä käy ilmi, etteivät lajiliitot ole hyödyntäneet tätä työkalua täydessä laajuudessaan.

Artikkelissa todetaan lajiliittojen sisäisen itsesääntelyn olevan erittäin tärkeää urheilumaailmassa. Tämä johtuu osittain sekä sääntelyn monimutkaisuuden välttämisestä että lajiliittojen toiveesta pitää mahdolliset rikkomukset urheilun sisäisinä asioina, joita koskeva päätöksenteko perustuu itsesääntelyyn. On kuitenkin tärkeää tiedostaa, että talousrikkomuksista voi syntyä myös rikosoikeudellisia seuraamuksia, ja itsesääntely toimii kokonaisuudessa lähinnä ennaltaehkäisevänä työvälineenä, vaikkakin jännitteisenä suhteessa rikosoikeudelliseen sääntelyyn.

Eettisten ohjeiden sitovuus perustuu erilaisiin sopimuksiin. Liiton jäseninä urheilijat sitoutuvat sääntöihin suoraan, mutta jäsenseurojen toimijoita koskien kysymys on monimutkaisempi. Tällöin kuvaan tulevat työsuhteeseen sekä vapaaehtoistyöhön liittyvät erityispiirteet, kun taloustietoja seurassa usein käsittelee joko työntekijä tai vapaaehtoisesti sitoutunut toimihenkilö.

Taloutta koskevassa päätöksenteossa esiin nousevat myös erilaiset jääviystilanteet: sidonnaisuuksien huomioinnin kirjoittajat kokivatkin erityiseksi ongelmakohdaksi lajiliittojen toiminnassa. Tässä tulevaisuuden kehityskohteiksi kirjoittajat listaavat mahdollisten sidonnaisuuksien kirjaamisen sekä jäsenseuroille kohdistetun ohjeistuksen tarkentamisen.

Lue koko artikkeli Edilexin Lakikirjastossa 

Toimittaja: Marika Nieminen, Edilex-toimitus (marika.nieminen@edita.fi)

Lähteet: Kuva: Shutterstock

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.