Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä uutista voi jakaa vapaasti. Muistathan mainita lähteen edilex.fi.
Uutinen kuuluu aihealueisiin Työ- ja sosiaalioikeus

9.2.2021 13.54 Työturvallisuuskeskus: Kaupan työsuojelu -opas on uudistettu

Uudistettu Kaupan työsuojelu -opas on tarkoitettu kaupan alan työ­suojeluhenkilöstölle, esihenkilöille ja muille kaupan toimialan työsuojeluasioista kiinnostuneille. Oppaan on julkaissut Työturvallisuuskeskuksen palveluryhmä ja sen on kirjoittanut Päivi Rauramo.

Kauppa on elinkeinoelämän suurin työllistäjä ja ylivoimaisesti suurin nuorten työllistäjä, ja sen osuus Suomen bruttokansantuotteesta on noin kymmenen prosenttia. Digitaalisuus on voimakkaimmin kaupan toimintaympäristöä ja toimintaedellytyksiä muokkaava trendi. Teknologiat uudistuvat, ja käyttöön on tullut erilaisia sovelluksia. Tällaisia ovat esimerkiksi älykkäät robotit, liikeohjautuvat laitteet, itsekseen liikkuvat kulkuvälineet ja itsepalvelukassat.

Nähtävissä on, että digitalisaation aiheuttaman muutoksen myötä rutiininomaiset työtehtävät tulevat kaupan alalla vähenemään mutta tekevät samalla tilaa uusille, sisällöltään monipuolisemmille tehtäville. Työntekijöiden osaamisvaatimukset kasvavat. Digitaitojen ohella palveluosaaminen eli asiakkaiden kohtaaminen ja siihen liittyvät vuorovaikutustaidot korostuvat entistä enemmän.

Työturvallisuuden ja -terveyden haasteita kaupan alalla ovat fyysisesti kuormittavat työasennot ja ‑liikkeet, tapaturmavaarat, yötyö sekä asiakastilanteissa kohdattu epäasiallinen kohtelu, häirintä ja väkivallan uhka. Työympäristön haittatekijöitä ovat esimerkiksi lämpötilan vaihtelut, veto, sisäilman epäpuhtaudet sekä melu.

On tärkeää, että sekä työnantajat että työntekijät tuntevat työn ja työympäristön vaaratekijät ja yhteistyössä parantavat työturvallisuutta.

Oppaassa käsitellään työn ja työympäristön kehittämistä sekä työsuojelun yhteistoimintaa kaupan alan erityispiirteet huomioon ottaen.

Opas on tilattavissa Työturvallisuuskeskuksen verkkokaupasta 10 euron hintaan sekä ladattavissa maksuttomana pdf-versiona.

Toimittaja: Jani Surakka, Edilex-toimitus (jani.surakka@edita.fi)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.