Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Uutinen kuuluu aihealueisiin Verotus

22.12.2020 9.52 KHO:n kaksi sähkönjakelutoimintaan liittyvää alv-ratkaisua

KHO:2020:153: Asiassa oli ratkaistavana, oliko kysymyksessä olevia sähköntoimituksen katkaisu- ja uudelleenkytkentämaksuja pidettävä arvonlisäveron soveltamisalan ulkopuolelle jäävinä vahingonkorvauksen luonteisina erinä vai vastikkeena palvelun myynnistä, josta on suoritettava arvonlisäveroa. KHO katsoi, että sähköntoimituksen katkaisemisesta peritty maksu ei ollut vastiketta A Oy:n asiakkaalle suorittamasta palvelusta, vaan se oli yhtiölle maksun laiminlyönnistä aiheutuneesta vahingosta maksettava arvonlisäveron soveltamisalan ulkopuolelle jäävä vahingonkorvauksen luonteinen erä, josta A Oy:n ei ollut suoritettava arvonlisäveroa. A Oy:n veloittama sähköntoimituksen uudelleenkytkentämaksu oli korvausta siitä, että asiakas sai sopimusrikkomuksen jälkeen sähköntoimituksen jatkumaan. Asiakas sai siten tätä maksua vastaan konkreettisen palvelun. A Oy:n tästä saama korvaus oli vastasuoritus asiakkaan saamasta palvelusta, joten yhtiön oli suoritettava uudelleenkytkentämaksusta arvonlisäveroa.
KHO:2020:154: Kysymys oli A Oy:n asiakkailleen ilman lakisääteistä velvoitetta maksamista hyvityksistä. Asiassa oli ratkaistavana, oliko A Oy:llä oikeus käsitellä mainitut hyvitykset veron perustetta alentavina verollisen myynnin oikaisuerinä, vai olivatko hyvitykset arvonlisäveron soveltamisalan ulkopuolelle jääviä vahingonkorvauksia, joita ei voitu vähentää verollisen myynnin veron perusteesta. KHO kumosi KVL:n ennakkoratkaisun ja lausui uutena ennakkoratkaisuna, että A Oy:llä oli oikeus vähentää kysymyksessä olevat hyvitykset verollisen myynnin veron perusteesta. Ään. 3–2.

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.