Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä uutista voi jakaa vapaasti. Muistathan mainita lähteen edilex.fi.
Uutinen kuuluu aihealueisiin Rikos- ja prosessioikeus, Julkisoikeus

10.12.2020 10.11 (päivitetty 30.9.2021 9.04) Hovioikeuden ratkaisu Raaseporin tasoristeysonnettomuutta koskevassa asiassa

Hovioikeus katsoi vastaanotetun todistelun perusteella, ettei maastokuorma-auton kuljettaja ollut laiminlyönyt vallinneiden olosuhteiden edellyttämää ja häneltä vaadittua huolellisuusvelvollisuutta, vaan teko oli perustunut tapaturmaan. (Lainvoimainen 30.9.2021)

HHO:n tiedote 10.12.2020:

"Puolustusvoimien moottorimarssissa ensimmäisenä ajanut maastokuorma- auto oli 26.10.2017 ylittänyt Skogbyn tasoristeyksen ja siinä törmännyt oikealta tulevaan kiskobussiin. Kuorma-auton kyydissä olleista varusmiehistä kolme menehtyi ja viisi loukkaantui, mukaan lukien auton kuljettaja.

Helsingin hovioikeus on tänään antamallaan ratkaisulla pysyttänyt Länsi- Uudenmaan käräjäoikeuden antaman tuomion, jolla kuorma-auton kuljettajaan kohdistettu syyte (liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, kolmesta kuolemantuottamuksesta ja palvelusrikoksesta tai vaihtoehtoisesti tuottamuksellisesta palvelusrikoksesta) hylättiin.

Hovioikeus on ratkaisussaan todennut, että vasta onnettomuuden jälkeen tehdyissä tutkimuksissa on käynyt ilmi, että kuljettajan näkyvyys oikealle takaviistoon risteysajossa on olematon. Kuljettaja ei tasoristeyksen kulmasta ja kuorma-auton rakenteesta johtuen edes kurkottamalla näe auton hytistä oikealle takaviistoon niin, että hän voisi nähdä lähestyvän kiskobussin ajoissa. Hovioikeus on lisäksi ratkaisussaan ottanut kantaa toimenpiteisiin, joihin kuljettajan olisi syyttäjän mukaan pitänyt ryhtyä. Hovioikeus on vastaanotetun todistelun perusteella katsonut, ettei maastokuorma-auton kuljettaja ollut laiminlyönyt vallinneiden olosuhteiden edellyttämää ja häneltä vaadittua huolellisuusvelvollisuutta, vaan teko oli perustunut tapaturmaan."

Helsingin hovioikeus 10.12.2020, SO 19/2866, DRAGSVIK

KKO:ssa apulaisvaltakunnansyyttäjä vaati, että varusmies tuomitaan em. rikoksista. Valituslupaa ei myönnetty. Asian diaarinumero KKO:ssa: R2021/120
 

Toimittaja: Jani Surakka, Edilex-toimitus (jani.surakka@edita.fi)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.