Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä uutista voi jakaa vapaasti. Muistathan mainita lähteen edilex.fi.
Uutinen kuuluu aihealueisiin Työ- ja sosiaalioikeus

23.11.2020 8.41 Työsuojeluviranomainen neuvoo työpaikkoja koronaan liittyvissä työsuhde- ja työturvallisuusasioissa

Työsuojeluviranomainen neuvoo työpaikkoja koronaan liittyvissä työsuhde- ja työturvallisuusasioissa

Työsuojeluviranomaiset eli aluehallintovirastojen työsuojelun vastuualueet tarjoavat tietoa ja ohjausta työpaikan koronatilanteisiin. Ohjausta tarjotaan sekä verkkopalvelussa Tyosuojelu.fi että työsuojeluviranomaisten puhelinneuvonnassa.

Korona on näkynyt työsuojeluviranomaisten puhelinneuvonnassa maaliskuusta alkaen. Työsuhteeseen liittyen kysymyksiä on tullut muun muassa lomautuksesta ja väliaikaisista työsopimuslain muutoksista. Työturvallisuuteen liittyvät kysymykset ovat koskeneet muun muassa suojaimia, karanteenia, riskiryhmien huomiointia ja luetteloa työssä koronaan altistuneista työntekijöistä.

Koronaan ja työsuojeluun liittyviä kysymyksiä ja vastauksia on koottu sivulle Tyosuojelu.fi/korona.

- Puhelinneuvonnan päivystäjien mukaan asiakkaat ovat saaneet tältä sivulta hyvin vastauksia koronaan liittyviin kysymyksiinsä, kertoo ylitarkastaja Jarkko Niemi Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

Moni on myös kysynyt, miten pitää toimia, jos työntekijä on sairastunut tai altistunut.

- Jos työpaikalla on todettu korona-altistus, työnantajan on hyvä ottaa yhteyttä työterveyshuoltoon ja kysyä sieltä neuvoa, Niemi muistuttaa.

Kaikista työsuojeluviranomaiselle tulevista asiakasyhteydenotoista kuitenkin vain pieni osa koskee koronaa. Loka-marraskuussa toteutetulla kahden viikon seurantajaksolla tuli 1 367 yhteydenottoa, joista 53 (3,9%) koski koronaa.

Työpaikoilla tulee päivittää riskien arviointi

Työpaikkojen rooli koronaviruksen torjumisessa on merkittävä. Viikolla 46 jäljitetyistä tartunnoista joka viides tapahtui työpaikoilla (STM:n ja THL:n tiedote 19.11.2020).

Työpaikoilla tulee päivittää vaarojen selvitys ja riskien arviointi koronavirustilanne huomioiden. Selvitys ja arviointi on pidettävä ajan tasalla ja tarkistettava erityisesti silloin, kun olosuhteissa tapahtuu sellaisia muutoksia, jotka voivat vaikuttaa työntekijöiden altistumiseen koronavirukselle.

Työsuojeluviranomaisten puhelinneuvonta palvelee arkisin klo 9–15 numerossa 0295 016 620. Numeroon voivat soittaa sekä työntekijät että työnantajat.

Koulutusta Edilexin Ympäristöpalvelun asiakkaille

Työnantajan velvollisuus huolehtia työntekijän terveydestä työssä 3.12. –webinaari

Työnantajalla on pakottavassa lainsäädännössä asetettu velvoite huolehtia työntekijän terveydestä ja turvallisuudesta työssä. Velvoitetta täyttäessään työnantajan tulee ottaa huomioon paitsi työhön ja työskentelyolosuhteisiin liittyvät yleiset vaara- ja haittatekijät, myös työntekijään yksilönä liittyvät tekijät, kuten työntekijä ikä, terveydentila ja ammattitaito.

Työnantajan työsuojeluvelvoite ulottuu kaikkiin työn tekemisen tilanteisiin riippumatta siitä, missä tai minkälaisissa olosuhteissa työtä tehdään. Työsuojeluvelvoite kattaa siten työskentelyn esimerkiksi työnantajan toimipisteessä ja asiakkaalla, mutta myös työntekijän kotona. Vallitseva COVID-19-epidemia on omalta osaltaan luonut olosuhteet, joissa työnantajat joutuvat miettimään työntekijöiden terveyden suojelua koskevia velvoitteitaan entistäkin tarkemmin.

Toimittaja: Jani Surakka, Edilex-toimitus (jani.surakka@edita.fi)

Lähteet: Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue 23.11.2020

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.