Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä uutista voi jakaa vapaasti. Muistathan mainita lähteen edilex.fi.
Uutinen kuuluu aihealueisiin Siviilioikeus

18.11.2020 7.03 Mökkimajoitus eri sukupuolta olevien kanssa - matkanjärjestäjän suorituksessa ei ollut virhettä

Mökkimajoitus eri sukupuolta olevien kanssa - matkanjärjestäjän suorituksessa ei ollut virhettä

Kuluttaja osallistui ystävänsä kanssa K Oy:n järjestämälle ruskamatkalle Lappiin 7.–13.9.2018. Matkan hinta oli 395 euroa henkilöltä. Matkanjärjestäjän antamien tietojen mukaan majoitus oli paritaloissa, joissa oli kaksi kahden hengen huonetta sekä parvipaikka ja yhteen mökkiin majoittuu enintään viisi matkustajaa. Kuluttaja ja hänen naispuolinen matkakumppaninsa majoitettiin huoneistoon, johon tuli myös miespuolisia matkustajia. Asiassa oli kuluttajriitalautakunnassa erimielisyyttä siitä, oliko matkanjärjestäjän suorituksessa virhe. Kuluttajariitalautakunta ei suosittanut hyvitystä. Suorituksessa ei ollut virhettä sillä perusteella, että kuluttajan kanssa samaan huoneistoon oli majoitettu kaksi mieshenkilöä.Mökkimajoitus eri sukupuolta olevien kanssa

majoitus sukupuoli

Diaarinumero: D/5178/35/2018
Antopäivä: 12.11.2020

SM osallistui ystävänsä kanssa K Oy:n järjestämälle ruskamatkalle Lappiin 7.–13.9.2018. Matkan hinta oli 395 euroa henkilöltä. Matkanjärjestäjän antamien tietojen mukaan majoitus on paritaloissa, joissa on kaksi kahden hengen huonetta sekä parvipaikka ja yhteen mökkiin majoittuu enintään viisi matkustajaa. SM ja hänen naispuolinen matkakumppaninsa majoitettiin huoneistoon, johon tuli myös miespuolisia matkustajia. Asiassa on erimielisyyttä siitä, onko matkanjärjestäjän suorituksessa virhe.

Lautakunnan ratkaisu

Kuluttajariitalautakunta ei suosita hyvitystä

Hakijan vaatimukset perusteluineen

SM vaatii K:lta 100 euron hinnanalennusta. Hän perustelee vaatimustaan pääosin seuraavasti.

Perillä Ylläksellä SM ja hänen matkakumppaninsa saivat matkanjärjestäjältä avaimet paritaloon. SM ja hänen naispuolinen matkakumppaninsa majoittuivat alakerran huoneeseen, ja yläkertaan majoittui kaksi miestä. SM ei tiennyt asiasta eikä häneltä kysytty, voivatko miehet majoittua samaan huoneistoon.

SM oli tietoinen siitä, että huoneistoon tulee muita matkustajia, mutta missään esitteessä ei ollut mainintaa siitä, että naiset ja miehet majoittuvat samassa huoneistossa. Kun SM keskusteli asiasta linja-autonkuljettajan kanssa, hänelle tarjottiin uutta huoneistoa 150 euron lisämaksua vastaan.

SM toivoo, että kuluttajariitalautakunta antaa matkanjärjestäjälle huomautuksen sopimattomasta majoituksesta

Elinkeinonharjoittajan vastaus perusteluineen

K Oy kiistää SM:n vaatimukset pääosin seuraavin perustein.

Matka toteutui matkaohjelman mukaan. Kaikki matkustajat saivat luvatut omat kahden hengen huoneet paritalohuoneistoissa. Matkanjärjestäjä pyrkii ensisijaisesti majoittamaan naiset ja miehet eri huoneistoihin. Tarkoitus oli sijoittaa palautteen antaja ja hänen ystävänsä kolmen muun naisen kanssa, mutta näille seurueille tuli menomatkalla jotain sanaharkkaa eivätkä nämä kolme henkilöä suostuneet majoittumaan näiden kahden naisen kanssa. Näin ollen oli tehtävä toisenlainen huoneistojako. Matkanjärjestäjä tarjosi matkustajille lisämaksusta omaa isoa huoneistoa, mutta tämä ei heille sopinut.

Ratkaisun perustelut

Virheellisyyden arviointi

Matkapalveluyhdistelmistä annetun lain 21 §:n mukaan matkanjärjestäjän suorituksessa on virhe, jos matkapalvelut eivät vastaa sitä, mitä on sovittu.

Matkanjärjestäjä on ilmoittanut matkaohjelmassaan, että majoitus on paritaloissa, joissa on kaksi kahden hengen huonetta ja parvipaikka ja että yhteen mökkiin majoittuu enintään viisi matkustajaa.

Lautakunta toteaa, että kuluttajat ovat osallistuneet Lappiin suuntautuneelle ruskamatkalle. Matkanjärjestäjän antamien tietojen perusteella matkustajien on tullut varautua siihen, että samaan huoneistoon voidaan majoittaa matkustajille entuudestaan tuntemattomia henkilöitä. Kun majoittujien sukupuolesta ei ole mainittu mitään, lautakunta katsoo, että SM:n on tullut varautua siihen, että muut saman paritalon (mökin) huoneisiin majoitettavat henkilöt voivat olla myös toista sukupuolta. SM on kuitenkin voinut perustellusti olettaa, että samaan makuuhuoneeseen ei majoiteta muuta henkilöä kuin matkakumppani, jonka kanssa hän on varannut matkan. SM on selvityksen mukaan jakanut makuuhuoneen naispuolisen matkakumppanin kanssa. K Oy:n suorituksessa ei ole virhettä sillä perusteella, että SM:n kanssa samaan huoneistoon on majoitettu kaksi mieshenkilöä.

Päätös oli yksimielinen.

Toimittaja: Jani Surakka, Edilex-toimitus (jani.surakka@edita.fi)

Lähteet: Kuvituskuva: Shutterstock

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.