Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä uutista voi jakaa vapaasti. Muistathan mainita lähteen edilex.fi.
Uutinen kuuluu aihealueisiin Työ- ja sosiaalioikeus, Rikos- ja prosessioikeus

12.11.2020 12.00 Työskentelytaso petti – vastaavalle työnjohtajalle sakkoja työturvallisuusrikoksesta

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi vastaavan työnjohtajan 20 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. KO:n mukaan vastaavan työnjohtajan velvollisuutena oli huolehtia tason turvallisesta käytöstä, ohjeistuksen riittävästä ja selvästä konkretisoinnista sekä työntekijöiden riittävästä perehdytyksestä työhön ja turvallisuuteen samoin kuin turvallisten työtapojen käytön valvonnasta. Vastaava työnjohtaja oli ollut asemansa perusteella vastuussa työturvallisuusvelvoitteiden noudattamisesta. (Lainvoimainen)

Tapauksessa työntekijä oli lastannut varastointihäkkejä kuilun suojakannen päälle. Häkkien ja kannella liikkuneen työntekijän yhteispainosta kyseinen suojakansi petti, jolloin työntekijä ja materiaalit putosivat rakennuksen alempaan kerrokseen.

Materiaalien lastaaminen suojakannen päälle oli ollut vakiintunut käytäntö ja suojakantta oli käytetty myös työskentelytasona. Käräjäoikeus totesi, että työtasoa ei ollut määritetty kestämään sitä painoa, mikä sen päälle oli lastattu. Tason enimmäiskuormitukseen ei ollut perehdytyksessä tai muutenkaan kiinnitetty huomiota. Asiaa ei ollut riittävästi käsitelty turvallisuusohjeessa eikä putoamissuojaussuunnitelmassa. Työmaalla ei myöskään ollut kiinnitetty muuten riittävästi huomiota kuiluun putoamisen riskiin.

Käräjäoikeuden mukaan vastaavan työnjohtajan velvollisuutena oli huolehtia tason turvallisesta käytöstä, ohjeistuksen riittävästä ja selvästä konkretisoinnista sekä työntekijöiden riittävästä perehdytyksestä työhön ja turvallisuuteen samoin kuin turvallisten työtapojen käytön valvonnasta. Vastaava työnjohtaja oli ollut asemansa perusteella vastuussa työturvallisuusvelvoitteiden noudattamisesta.

- Putoamiset ovat yleisimpiä työtapaturmia rakennustyömailla. Sen vuoksi putoamissuojaussuunnitelmat ja muut torjuvat toimet ovat erityisen tärkeitä kaikilla rakennustyömailla, muistuttaa työsuojelun lakimies Tiia Harainen.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus 15.9.2020, asianumero R 19/2775. Tuomio on lainvoimainen.

Koulutusta Edilexin Ympäristöpalvelun asiakkaille

Työnantajan velvollisuus huolehtia työntekijän terveydestä työssä 3.12. –webinaari

Työnantajalla on pakottavassa lainsäädännössä asetettu velvoite huolehtia työntekijän terveydestä ja turvallisuudesta työssä. Velvoitetta täyttäessään työnantajan tulee ottaa huomioon paitsi työhön ja työskentelyolosuhteisiin liittyvät yleiset vaara- ja haittatekijät, myös työntekijään yksilönä liittyvät tekijät, kuten työntekijä ikä, terveydentila ja ammattitaito.

Työnantajan työsuojeluvelvoite ulottuu kaikkiin työn tekemisen tilanteisiin riippumatta siitä, missä tai minkälaisissa olosuhteissa työtä tehdään. Työsuojeluvelvoite kattaa siten työskentelyn esimerkiksi työnantajan toimipisteessä ja asiakkaalla, mutta myös työntekijän kotona. Vallitseva COVID-19-epidemia on omalta osaltaan luonut olosuhteet, joissa työnantajat joutuvat miettimään työntekijöiden terveyden suojelua koskevia velvoitteitaan entistäkin tarkemmin.

Vuoden monipuolisin juridisen tiedon koulutustapahtuma 18.11.

Osallistu Finlandia-talolla tai etänä - tänä vuonna koko tapahtuma striimataan!

Kuka vastaa, kun algoritmit puuhailevat omiaan?

Miten huolehtia digitalisoituvien yrityskauppojen kyberturvallisuudesta? Millainen on reilu verojärjestelmä? Mitä työoikeuden kentällä tapahtuu juuri nyt?

Vuoden monipuolisin juridiikan koulutustapahtuma

Toimittaja: Jani Surakka, Edilex-toimitus (jani.surakka@edita.fi)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.