Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä uutista voi jakaa vapaasti. Muistathan mainita lähteen edilex.fi.
Uutinen kuuluu aihealueisiin Ympäristö

6.11.2020 11.40 Väitöskirjatutkija Heidi Härkönen ympäristöoikeuden ajankohtaispäivässä: Pikamuodin ympäristövaikutukset ovat tuhoisat – vaate- ja tekstiiliteollisuuden hiilijalanjälki on suurempi kuin lento- ja laivaliikenteen

Väitöskirjatutkija Heidi Härkönen ympäristöoikeuden ajankohtaispäivässä: Pikamuodin ympäristövaikutukset ovat tuhoisat – vaate- ja tekstiiliteollisuuden hiilijalanjälki on suurempi kuin lento- ja laivaliikenteen

Muotioikeuteen erikoistunut Lapin yliopiston väitöskirjatutkija Heidi Härkönen (OTM, VT) puhui pikamuodin ympäristövaikutuksista ja oikeustieteen keinoista puuttua massahalpatuotantoon Editan ympäristöoikeuden ajankohtaispäivässä 29.10.2020. Muodin kiertokulku nopeutuu koko ajan, jotta kuluttajille voitaisiin jatkuvasti myydä uusia tuotteita, mutta suurten volyymien tuottaminen halvoilla hinnoilla ei ole kestävää.

Härkösen mukaan pikamuodin tuotanto on ulkoistettu lähinnä halpojen tuotantokustannusten maihin, eikä työntekijöille maksettu palkka usein riitä kohtuullisiin elinkustannuksiin. Myös käytetyt materiaalit ovat halpoja ja useimmiten heikkolaatuisia. – Esimerkiksi Zaralla on 24 mallistoa vuodessa. Muotiin liittyvä luovuus on pikamuodin kohdalla lähes olematonta, sillä designit kopioidaan Instagramin edelläkävijöiltä ja high fashion -esikuvilta nopeiden voittojen kerryttämiseksi, Härkönen totesi.

Pikamuotia voi pitää monella tapaa muodin irvikuvana, ja myös sen ympäristövaikutukset ovat tuhoisat: valmistettujen vaatteiden määrä on kaksinkertaistunut 2000-luvulla, mutta tekstiilijätteen kierrätys ja uusiokäyttö on yhä vähäistä. Yli puolet pikamuodista päätyy jätteeksi vuoden kuluessa tuotteen hankinnasta.
– Suomessa ollaan varsin edistyksellisiä, mutta globaalisti vain 1 % tekstiilijätteestä hyödynnetään uudeksi tekstiilikuiduksi, Härkönen kertasi. Esimerkiksi suosittu polyesterikuitu on käytännössä muovia, jonka valmistus vaatii valtavasti luonnonvarana uusiutumatonta öljyä. Polyesteri, nailon, fleece ja akryyli päätyvät kaatopaikkojen lisäksi myös meriin mikromuovina. Puuvillakuidun valmistus vie puolestaan runsaasti vettä ja viljelypinta-alaa.

Koska vaate- ja tekstiiliteollisuuden hiilijalanjälki on suurempi kuin lento- ja laivaliikenteen yhteensä, pelkkien materiaali-innovaatioiden ja uusiokäytön lisäksi koko muodin toimintalogiikan olisi Härkösen mielestä muututtava. Tekstiilijätteen erilliskeräyksen, joka on tulossa jätedirektiivin myötä jäsenvaltioille pakolliseksi, ohella olisi keskeistä saada tuotantomassaa vähennettyä. Mahdollisina tehokkaina sääntelykeinoina Härkönen ehdottaa vahvempaa immateriaalioikeudellista suojaa muodille, pikamuodin haittaveroa, eri materiaalien erilaista verokohtelua ja tehokkaampaa puuttumista harhaanjohtavaan kuluttajamarkkinointiin (erityisesti viherpesuun).

– Ympäristön ja ihmisoikeuksien kunnioittamisen ei tule perustua vapaaehtoisuuteen ja vastuuta ei voi myöskään ulkoistaa kuluttajien henkilökohtaisiksi valinnoiksi, Härkönen painotti. Suomalaisille kuluttajille hinta on yhä tärkeimpiä ostoskriteereitä, joten vaatteiden ei tulisi olla niin halpoja, että uuden vaatteen ostaminen on halvempaa kuin vanhan korjaaminen tai pesettäminen. Vaatteen halpuus on Härkösen mukaan vahva indisio siitä, että tuotantoprosessissa ei ole kaikki kunnossa, mutta kalleus ei myöskään ole aina tae vastuullisuudesta.
– EU tarvitsisi ehdottomasti oman tekstiilistrategian, Härkönen summasi. Tekstiiliteollisuuden ympäristövaikutuksia tulee tarkastella laajana kokonaisuutena, eikä keskittyen vain yhteen ongelmakohtaan.

Lue aiheesta lisää Edilexin lakikirjastossa
Lue myös Edilex-uutinen

Tulevia Editan lakikoulutuksia


Edilex Ympäristö uudistui – tutustu myös neuvontapalveluun

 

Uudistettu palvelu tarjoaa käyttäjille nykyisen palvelun lisäksi hyödyllisiä uusia sisältöjä, joiden avulla seuraat EHS-tietoa kattavasti ja vaivattomasti. Palvelun avulla pysyt ajan tasalla, pystyt ennakoimaan muutoksia ja varmistat luotettavasti toimintasi lainmukaisuuden.

Neuvontapalvelu

Saat myös ilman erillistä maksua organisaatiosi EHS-asioihin liittyvää henkilökohtaista neuvontaa sähköpostitse HPP Asianajotoimiston asiantuntijoilta.

Maksuttomat webinaarit Edilex Ympäristön käyttäjille

Edilex Ympäristö tarjoaa käyttäjille maksuttomia HPP Asianajotoimiston asiantuntijoiden webinaareja, joissa käsitellään ajankohtaisia EHS-asioita. Voit seurata tarjontaa ja pääset ilmoittautumaan webinaareihin Edilex Ympäristön etusivulta.
 

Edilex asiakaspalvelu ja tilaukset
asiakaspalvelu.edilex@edita.fi, puh. 020 450 2040
Kirjatilaukset: asiakaspalvelu.publishing@edita.fi puh. 020 450 05

Toimittaja: Sade Mäntylä (sade.mantyla@edita.fi) ja Jukka Savolainen, Edilex-toimitus (jukka.savolainen@edita.fi)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.