Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Uutinen kuuluu aihealueisiin Yritystoiminta, Rikos- ja prosessioikeus

28.10.2020 12.19 Hovioikeus arvioi liikenneturvallisuuden vaarantamisen törkeyttä ja rangaistusta kilpa-ajotilanteessa

Hovioikeus arvioi liikenneturvallisuuden vaarantamisen törkeyttä ja rangaistusta kilpa-ajotilanteessa

B oli tapahtumahetkellä huomattavasti ylittänyt suurimman sallitun ajonopeuden. Tämän vuoksi ja ottaen myös huomioon tuomiossa mainitut seikat hovioikeus katsoi, että hänen menettelynsä oli ollut omiaan aiheuttamaan vakavaa vaaraa toisen hengelle ja terveydelle. Näin ollen hän oli menettelyllään syyllistynyt törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen.
A:kin oli tahallaan selvästi ylittänyt suurimman sallitun ajonopeuden. Lisäksi hän oli tapahtumahetkellä B:n lähtiessä ohittamaan lisännyt nopeuttaan. Tältä osin hän oli menetellyt tekohetkellä voimassa olleen tieliikennelain (267/81) 19 §:n 2 momentin vastaisesti. A:n ajonopeuden lisäys oli aiheuttanut sen, että ohitusmatka tilanteessa oli huomattavasti pidentynyt siitä mitä se muuten olisi ollut, ja näin lisännyt tilanteen vaarallisuutta. Kun B:kin vastaavasti oli lisännyt ajonopeuttaan pystyäkseen ohittaman A:n kuljettaman ajoneuvon, oli tilanne ohitushetkellä ainakin hetkellisesti muistuttanut kilpa-ajoa. A:n menettelyn moitittavuutta lisäsi osaltaan myös se, että hän oli hovioikeudessa kuten käräjäoikeudessakin kertonut menettelyn johtuneen lähinnä pelleilytarkoituksesta. Tämän vuoksi ja ottaen huomioon tuomiossa esitetyt tapahtumapaikkaa ja teko-olosuhteita koskevat seikat hovioikeus katsoi, että A:n menettely oli ollut omiaan aiheuttamaan vakavaa vaaraa toisen hengelle ja terveydelle. Näin ollen hän oli menettelyllään syyllistynyt törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. (Vailla lainvoimaa 28.10.2020)

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.