Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Uutinen kuuluu aihealueisiin Rikos- ja prosessioikeus

29.9.2020 14.20 Hovioikeus arvioi oliko vastaaja syyllistynyt tapon yritykseen, törkeään pahoinpitelyyn tai törkeään vammantuottamukseen ja tuliko kärsimyskorvausta suorittaa

Hovioikeus arvioi oliko vastaaja syyllistynyt tapon yritykseen, törkeään pahoinpitelyyn tai törkeään vammantuottamukseen ja tuliko kärsimyskorvausta suorittaa

Hovioikeus katsoi, että törmääminen 120 kilometrin tuntinopeudella kiinteään esteeseen aiheuttaa varsin todennäköisesti kuoleman autossa oleville. Kun asiassa ei voitu kuitenkaan riittävällä varmuudella poissulkea sitä mahdollisuutta, ettei A ollut tiennyt eikä havainnut tien päättyvän ja ettei hän ollut havainnut esteitä päättyvällä tiellä eikä ehtinyt reagoida niihin, hovioikeus katsoi, ettei A:n ollut myöskään täytynyt pitää B:n kuolemaa tai vahingoittumista menettelynsä varsin todennäköisenä seurauksena. Näin ollen ensisijainen syyte tapon yrityksestä ja toissijainen syyte törkeästä pahoinpitelystä oli käräjäoikeuden tavoin hylättävä.
Kun näyttöä ei ollut siitä, että B olisi muutoin kuin käsijarrusta vetämällä ennen mainittua viimeistä risteystä osoittanut, että hän halusi päästä pois A:n kuljettamasta autosta, hovioikeus katsoi, ettei asiaa kokonaisuutena arvioiden A:n voitu menettelyllään katsoa oikeudettomasti riistäneen B:ltä liikkumisvapautta siten, että A:n voitaisiin katsoa syyllistyneen vapaudenriistoon. Näin ollen syyte törkeästä vapaudenriistosta oli hylättävä.
A oli törkeällä huolimattomuudellaan aiheuttanut B:lle ruumiinvammat, jotka eivät olleet vähäisiä. Rikos oli myös kokonaisuutena arvostellen törkeä ottaen huomioon tekoon liittyvät olosuhteet. A oli siten syyllistynyt törkeään vammantuottamukseen.
B:n henkilökohtaista koskemattomuutta oli loukattu niin vakavalla tavalla, että hänellä oli vahingonkorvauslain 5 luvun 6 §:n 1 momentin 3 kohdan nojalla oikeus saada korvausta henkisestä kärsimyksestä. (Vailla lainvoimaa 29.9.2020)

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.