Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä uutista voi jakaa vapaasti. Muistathan mainita lähteen edilex.fi.
Uutinen kuuluu aihealueisiin Julkisoikeus

31.7.2020 8.00 Pieni hallintotuomioistuinsanasto

Pieni hallintotuomioistuinsanasto

Pienen hallintotuomioistuinsanaston tarkoituksena on esitellä mahdollisimman yksinkertaisesti suomalaista oikeusjärjestelmää ja erityisesti hallintotuomioistuinten toimintaa. Sanaston avulla pyritään valottamaan, miksi meillä on hallintotuomioistuimia, mikä niiden tehtävä on, ja miksi on tärkeää, että viranomaisen tekemästä päätöksestä voi valittaa. Sanastossa esitellään hallintotuomioistuimissa käytettävää ammattikieltä ja tuomioistuimissa noudatettavia käytäntöjä. Sanastoon on valittu yleisimpiä termejä ja niille mahdollisimman yksinkertaisia selityksiä. Pyrittäessä yksinkertaisuuteen termien selityksissä on jouduttu jonkin verran oikomaan juridisia mutkia.

Sanasto on tarkoitettu maallikoille, toimittajille sekä kaikille hallintotuomioistuinten ja viranomaisten toiminnasta kiinnostuneille. Tarkoituksena on esitellä mahdollisimman selkeästi sitä, miten asia hallintotuomioistuimessa etenee.

Varsinaisen oikeudenkäyntiprosessin ohjeeksi Pieni hallintotuomioistuinsanasto ei kuitenkaan käy. Tarkempaa ja täsmällisempää tietoa valittamisesta sekä asioinnista hallintotuomioistuimissa saa esimerkiksi oikeus.fi -sivustolta.

Sanaston tekijät ovat käyttäneet suuntaa-antavina lähteinä useita valtioneuvoston termipankin Valterin sanastoja, joiden pohjalta termejä on pyritty kansantajuistamaan. Sanastoa laadittaessa on otettu huomioon vuoden 2020 alussa voimaan tullut laki oikeudenkäynnistä hallintoasioissa. Sanaston tekijät ovat tutustuneet myös hallinto-oikeutta käsittelevään kirjallisuuteen ja muihin sanastoihin.

Pieni hallintotuomioistuinsanasto on laadittu yhteistyössä Helsingin hallinto-oikeuden, Hämeenlinnan hallinto-oikeuden, Itä-Suomen hallinto-oikeuden ja korkeimman hallinto-oikeuden viestintähenkilöiden kesken. Turun yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan työelämäprofessori Ari Mölsä opiskelijoidensa kanssa on ollut tässä työssä korvaamattomana apuna.

Pieni hallintotuomioistuinsanasto (www.oikeus.fi 30.7.2020)

Toimittaja: Jani Surakka, Edilex-toimitus (jani.surakka@edita.fi)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.