Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä uutista voi jakaa vapaasti. Muistathan mainita lähteen edilex.fi.
Uutinen kuuluu aihealueisiin Työ- ja sosiaalioikeus, Rikos- ja prosessioikeus

2.6.2020 7.30 Telineet romahtivat ylikuormasta – tunnustaminen alensi tuomioita

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi julkisivun purkutyötä tehneen yrityksen toimitusjohtajan ja kaksi työnjohtajaa sakkorangaistuksiin työturvallisuusrikoksesta. Toimitusjohtaja ja toinen työnjohtaja saivat 20 päiväsakkoa ja toinen työnjohtaja 10 päiväsakkoa. Käräjäoikeus antoi tuomionsa tunnustamisoikeudenkäynnissä 27.5.2020. (Vailla lainvoimaa 2.6.2020)

Tuomio liittyi Helsingissä 26.2.2018 sattuneeseen työtapaturmaan, jossa tiiliseinän purkutyössä käytetyt, korkeat rakennustelineet osaksi romahtivat niille kertyneen ylikuorman vuoksi. Telineillä ollut työntekijä ja osa purkukuormaa putosivat telineiltä niiden alemmille tasoille. Työntekijä loukkaantui.

Käräjäoikeuden perustelujen mukaan näissä oloissa vahingot olisivat voineet helposti olla huomattavasti vakavammat. Oikeus totesi, että rikoksesta tulisi tuomita sen vaarallisuuden ja vahingollisuuden perusteella tavanomaista ankarampi, ainakin noin 40–60 päiväsakon sakkorangaistus, jos rangaistusta ei lievennettäisi tunnustamisen perusteella.

Yhtiölle vaadittua yhteisösakkoa ei tuomittu, koska samassa asiassa tuomittu toimitusjohtaja omisti kyseisen, kooltaan pienen yhtiön kokonaan yksin, yhtiön liiketoiminnan tulos oli kyseisellä tilikaudella tappiollinen, eikä yhtiön taloudellinen asema ollut vahva. Lisäksi käräjäoikeus antoi yhteisösakon määräämistä harkitessaan painavan merkityksen sille, että toimitusjohtaja tunnusti rikoksen.

Helsingin käräjäoikeuden tuomio 27.5.2020, R 20/3467

Toimittaja: Jani Surakka, Edilex-toimitus (jani.surakka@edita.fi)

Lähteet: Etelä-Suomen AVI, työsuojelun vastuualue 1.6.2020

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.