Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä uutista voi jakaa vapaasti. Muistathan mainita lähteen edilex.fi.
Uutinen kuuluu aihealueisiin Yritystoiminta, Työ- ja sosiaalioikeus, Julkisoikeus

31.5.2020 10.00 (päivitetty 1.6.2020 9.38) Ravintolat avataan 1. kesäkuuta - laki tartuntatautilain väliaikaisesta muuttamisesta voimassa 1.6.–31.10.2020

Ravintolat avataan 1. kesäkuuta - laki tartuntatautilain väliaikaisesta muuttamisesta voimassa 1.6.–31.10.2020

Tasavallan presidentti vahvisti perjantaina (29.5.) lain tartuntatautilain muttamisesta. Valtioneuvosto antoi tämän jälkeen tartuntatautilain 58 a §:n nojalla määräaikaisen valtioneuvoston asetuksen ravitsemisliikkeiden toiminnan väliaikaisesta rajoittamisesta tartuntataudin leviämisen estämiseksi. Se tulee voimaan 1. kesäkuuta 2020 ja on voimassa 31. heinäkuuta 2020 saakka.

Valtioneuvoston on säännöllisesti arvioitava, ovatko lain ja asetuksen rajoitukset eri alueilla välttämättömiä tartuntataudin leviämisen estämiseksi.

Väliaikaisten rajoitusten yhtenä tavoitteena on, että ravitsemistoiminnassa kehitetään omaehtoisiin toimenpiteisiin ja suunnitelmiin perustuvia toimintamalleja, joilla tartuntataudin leviäminen ravitsemisliikkeissä estettäisiin, kun rajoituksia asteittain puretaan.

Rajoituksilla estetään tartuntoja leviämästä

Ravitsemisliikkeet voivat 1.6.2020 alkaen olla auki kello 6-23 välisenä aikana.

Alkoholijuomien anniskelu on sallittu kello 9-22 välisenä aikana. Jos asiakas on ostanut alkoholijuomansa ennen kello 22:ta, juoman nauttiminen on sallittua kello 23:een eli sulkemisaikaan saakka.

Ravitsemisliikkeen asiakkaiden enimmäismäärä on sisätiloissa rajattu puoleen normaalista.

Lisäksi ravitsemisliikkeet velvoitetaan noudattamaan hygieniaan liittyviä erityisiä vaatimuksia ja huolehtimaan asiakkaiden välisen riittävän etäisyyden ylläpitämisestä.

Ravitsemisliikkeen kaikilla asiakkailla pitää olla oma istumapaikka. Asiakkaat voivat kuitenkin noutaa ostoksensa itse esimerkiksi tiskiltä.

Asiakkaat eivät saa kuitenkaan annostella ruokaa ja juomaa itse esimerkiksi ns. buffetpöydästä.

Ravitsemisliikkeiden on laadittava suunnitelma siitä, miten liike toteuttaa edellä mainitut rajoitukset ja velvoitteet. Toteuttamista koskeva kuvaus ja suurin sallittu asiakasmäärä on pidettävä asiakkaiden nähtävillä.

Rajoitukset ovat edelleen perusteltuja – asteittainen purku käynnissä

Käytettävissä olevat kansainväliset ja Suomesta saadut tiedot viittaavat siihen, että ravitsemisliikkeiden tilat ovat riski tartunnan leviämiselle.

Koronavirus leviää ensisijaisesti pisaratartuntana, mutta taudille voi mahdollisesti altistua myös hengittämällä ilman aerosolihiukkasia. Tauti voi siten tarttua ravitsemisliikkeessä asiakkaiden fyysisen läheisyyden johdosta.

Asiakkaiden välistä etäisyyttä ja sijoittelua koskevat ravitsemistoiminnan rajoitukset perustuvat siihen, että niiden avulla vähennetään tartuntariskiä avattaessa ravitsemusliikkeiden toimintaa asteittain.

Rajoitusten purkaminen asteittain perustuu valtioneuvoston 6.5.2020 tekemään periaatepäätökseen.

Ravintolat ja kahvilat ovat koronavirusepidemian aiheuttamissa poikkeusoloissa olleet suljettuina asiakkailta 4.4.2020 lukien. Ravintolatoiminnan asteittaisella avaamisella luodaan puitteet, joiden avulla turvallinen asiointi ravintoloissa on mahdollista. Tämä kasvattaa osaltaan asiakkaiden luottamusta ravintoloiden vastuullisuutta kohtaan ja edistää ravintoloiden toimintamahdollisuuksia.

Tasavallan presidentti vahvisti lain väliaikaisen muutoksen perjantaina 29. toukokuuta.

Laki tartuntatautilain väliaikaisesta muuttamisesta 400/2020

Valtioneuvoston asetus ravitsemisliikkeiden toiminnan väliaikaisesta rajoittamisesta tartuntataudin leviämisen estämiseksi 401/2020

Ravintoloiden toimintaan ja tapahtumien järjestämiseen liittyvä AVI:n puhelinpalvelu 0295 016 666 (ma–pe kello 8–11 ja 12–16) ja sähköposti koronainfo@avi.fi
http://www.avi.fi/
Aiheesta aiemmin
Lue myös

Toimittaja: Jani Surakka, Edilex-toimitus (jani.surakka@edita.fi)

Lähteet: Kuva: Shutterstock

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.