Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä uutista voi jakaa vapaasti. Muistathan mainita lähteen edilex.fi.
Uutinen kuuluu aihealueisiin Työ- ja sosiaalioikeus, Julkisoikeus

14.5.2020 7.30 Rajaliikennettä avataan hallitusti ja asteittain 14. toukokuuta alkaen – ohjeita Suomeen saapuville matkustajille ja työntekijöille

Rajaliikennettä avataan hallitusti ja asteittain 14. toukokuuta alkaen – ohjeita Suomeen saapuville matkustajille ja työntekijöille

Valtioneuvoston hybridistrategian mukaisesti Suomi aloittaa rajoitustoimien hallitun purkamisen. Rajaliikenteen rajoituksia ja suosituksia puretaan asteittain 14. toukokuuta kello 00.00 alkaen toistaiseksi. Turvavälejä ja hygieniaohjeita on noudatettava edelleen.

Schengenin sisärajat ylittävässä liikenteessä sallitaan työsuhteeseen ja toimeksiantoon perustuva työmatkaliikenne sekä muu välttämätön liikenne. Ulkomailta Suomeen työskentelemään saapuvien henkilöiden on valmistauduttava todistamaan maahan saapumisen työhön liittyvät perusteet rajatarkastuksen yhteydessä. Nämä ja ulkorajaliikenteessä jo aiemmin päätetyt rajoitukset ovat voimassa 14. kesäkuuta saakka.

Jokaisella Suomen kansalaisella on aina oikeus palata Suomeen, ja kaikilla on oikeus lähteä maasta. Vapaa-ajan matkustamista ulkomaille ei toistaiseksi suositella.

Maahan saapuville jaetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) kirjalliset ohjeet maahan saapumiseen liittyvistä suosituksista ja määräyksistä. Ohjeistuksista kerrotaan edelleen kuulutuksin sekä ilmoitustauluilla ja opastein maahantulopisteillä.

Suosituksena on, että maahan saapuvat henkilöt noudattavat 14 vuorokauden ajan omaehtoista karanteenia. Tällöin tarpeettomia fyysisiä kontakteja on syytä välttää ja kodin ulkopuolella liikkuminen tulisi rajoittaa vain välttämättömään työliikenteeseen tai esimerkiksi kaupassa käyntiin. Hengitystieoireiden ilmentyessä henkilön tulee ottaa välittömästi yhteys terveydenhuoltoon. Tarkempi ohjeistus omaehtoisesta 14 vuorokauden karanteenista jaetaan maahan saavuttaessa.

Kansainvälinen matkustajalentoliikenne saapuu jatkossakin vain Helsinki-Vantaan, Turun ja Maarianhaminan lentokentille.

Kaikessa liikenteessä on edelleen muistettava välttää fyysisiä kontakteja ja säilytettävä turvaväli muihin ihmisiin sekä noudatettava hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. Poistuttaessa lentokentältä tai satamasta suositellaan oman auton tai taksin käyttöä.

Laivaliikenteen lipunmyynti avataan. Lippuja on sallittua myydä kaikille, joilla on oikeus maahantuloon. Maahantulon edellytykset tarkistetaan satamassa.

Ohjeet Suomeen saapuville matkustajille ja työntekijöille THL 13.5.

Toimittaja: Jani Surakka, Edilex-toimitus (jani.surakka@edita.fi)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.