Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä uutista voi jakaa vapaasti. Muistathan mainita lähteen edilex.fi.
Uutinen kuuluu aihealueisiin Yritystoiminta, Julkisoikeus

4.5.2020 8.20 Maailman lehdistönvapauden päivää vietettiin 3. toukokuuta – EU:n ja Suomen toimia lehdistönvapauden suojelemiseksi koronaviruspandemian aikana 

Maailman lehdistönvapauden päivää vietettiin 3. toukokuuta – EU:n ja Suomen toimia lehdistönvapauden suojelemiseksi koronaviruspandemian aikana 

Sananvapaus sekä tiedotusvälineiden vapaus ja moniarvoisuus ovat EU:n perusoikeuskirjaan ja Euroopan ihmisoikeussopimukseen kirjattuja arvoja. Koronavirusta koskeva disinformaatio on merkittävä uhka kansaterveydelle, mepit sanoivat 17. huhtikuuta hyväksymässään päätöslauselmassa. He totesivat myös, että kaikilla kansalaisilla pitäisi olla saatavilla luotettavaa ja varmistettua tietoa ja että riippumaton, riittävästi rahoitettu mediasektori on demokratian edellytys.

Koronaviruskriisi on iskenyt media-alaan pahasti aikana, jolloin on erityisen tärkeää tarjota luotettavaa tietoa ja estää disinformaation leviäminen.

Media-alalla on vastassa merkittävä pudotus mainostuloissa. Parlamentti pelkää heikkenevän taloustilanteen tarkoittavan, että monet uutislähteet eivät pysty enää tarjoamaan selkää ja faktapohjaista tietoa sekä estämään disinformaation leviämistä koronaviruspandemiasta.

Hätätilarahasto mediaa tukemaan

Tukeakseen kriisin ravistelemaa media-alaa parlamentin kulttuurivaliokunnan jäsenet pyysivät komissiota selvittämään mahdollisuutta perustaa hätätilarahasto tukemaan media-alaa ja lehdistöä.

Joihinkin toimiin tiedotusvälineiden vapauden ja toimittajien suojelemiseksi on jo ryhdytty. Maaliskuussa 2020 EU päätti rahoittaa 5,1 miljoonalla eurolla hankkeita, jotka pyrkivät löytämään ja estämään lehdistönvapauden rikkomuksia, havaitsemaan uhkia moniarvoisuudelle ja tukemaan rajat ylittäviä tutkimuksia.

Maailman lehdistönvapauden päivä

Toukokuun 3. päivänä vietettiin maailman lehdistönvapauden päivää. Toimittajat ilman rajoja julkaisi hiljattain maailman lehdistönvapausindeksin, jossa otetaan huomioon myös koronaviruksen aiheuttama uhka vapaalle ja oikeudenmukaiselle journalismille.

Lue myös

Editan verkkokoulutusta

Euroopan sosiaaliset ihmisoikeudet

Toimittaja: Jukka Savolainen, Edilex-toimitus (jukka.savolainen@edita.fi)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.