Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä uutista voi jakaa vapaasti. Muistathan mainita lähteen edilex.fi.
Uutinen kuuluu aihealueisiin Verotus

6.4.2020 7.39 (päivitetty 21.4.2020 12.13) Komissio päätti vapauttaa EU:n ulkopuolelta tuodut terveydenhuollon laitteet ja tarvikkeet tulleista ja ALV:sta

Komissio päätti perjantaina (3.4.) luopua väliaikaisesti tulleista ja arvonlisäverosta EU:n ulkopuolisista maista tuotavien lääkinnällisten laitteiden ja suojavarusteiden osalta koronaviruksen torjumiseksi. Päätös tulee voimaan takautuvasti 30. tammikuuta 2020 alkaen. Vapautusta sovelletaan kuuden kuukauden ajan, ja sitä voidaan tarvittaessa jatkaa.

Komissio päätti hyväksyä jäsenmaiden ja Yhdistyneen kuningaskunnan pyynnöt luopua väliaikaisesti tulleista ja arvonlisäverosta EU:n ulkopuolisista maista tuotavien lääkinnällisten laitteiden ja suojavarusteiden osalta koronaviruksen torjumiseksi. Tämä helpottaa taloudellisesti lääkäreiden, sairaanhoitajien ja potilaiden kipeästi tarvitsemien lääkinnällisten laitteiden ja varusteiden hankintaa.

Komissio on hyväksynyt pikaisesti kaikilta jäsenmailta saadut pyynnöt.

Toimenpide kattaa hengityssuojaimet ja suojavarusteet sekä testaussarjat, hengityslaitteet ja muut lääkinnälliset laitteet ja varusteet. Vapautusta sovelletaan kuuden kuukauden ajan, ja sitä voidaan tarvittaessa jatkaa.

Komissio kehotti 20. maaliskuuta 2020 kaikkia jäsenmaita sekä Yhdistynyttä kuningaskuntaa esittämään pyynnön luopua tulleista ja arvonlisäverosta EU:n ulkopuolisista maista tuotavien suojavarusteiden ja muiden lääkinnällisten laitteiden ja varusteiden osalta. Kaikki jäsenmaat ja Yhdistynyt kuningaskunta esittivät pyynnön. Päätös tulee voimaan takautuvasti 30. tammikuuta 2020 alkaen.

Tausta

Voimassa olevaan EU:n lainsäädäntöön sisältyy poikkeuksellisia välineitä katastrofien uhrien auttamiseksi. Niitä voidaan käyttää koronaviruksen aiheuttaman ennennäkemättömän terveyskriisin hoitamiseen.

EU:n tullilainsäädännössä (neuvoston asetus (EY) N:o 1186/2009) säädetään mahdollisuudesta myöntää vapautus tulleista ”katastrofien uhrien hyväksi”. Sitä voidaan soveltaa valtion elinten tai hyväksyttyjen hyväntekeväisyys- tai avustusorganisaatioiden tuomiin tavaroihin. Vapautuksen myöntäminen edellyttää jäsenmaiden pyynnöstä tehtävää komission päätöstä.

EU:n arvonlisäverolainsäädännössä (neuvoston direktiivi 2009/132/EY) on vastaavia säännöksiä, jotka koskevat tiettyjen tavaroiden lopullisen maahantuonnin vapauttamista arvonlisäverosta.

Lisätietoja

Toimittaja: Jani Surakka, Edilex-toimitus (jani.surakka@edita.fi)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.