Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Avoin
Tätä uutista voi jakaa vapaasti. Muistathan mainita lähteen edilex.fi.
Uutinen kuuluu aihealueisiin Työ- ja sosiaalioikeus, Julkisoikeus

2.4.2020 11.33 STM: Liikkumisvapautta sosiaalihuollon toimintayksiköissä voidaan rajoittaa tarvittaessa

STM: Liikkumisvapautta sosiaalihuollon toimintayksiköissä voidaan rajoittaa tarvittaessa

Sosiaalihuollon toimintayksiköitä ovat esimerkiksi ikääntyneiden palvelukodit, vammaisten henkilöiden asumisyksiköt ja lastensuojelun sijaishuoltopaikat.

Sosiaali- ja terveysministeriö on antanut sosiaalihuollon toimintayksiköille ohjeen siitä, miten tartuntatautilaki ja valmiuslaki vaikuttavat liikkumisvapauteen.

Tartuntatautilain mukaan toimintayksikön on huolehdittava potilaiden, asiakkaiden ja henkilökunnan tarkoituksenmukaisesta suojauksesta ja sijoittamisesta. Toimintayksikön johtaja voi antaa vierailukiellon tartunnan torjumiseksi.

Kunnan sosiaali- ja terveyslautakunta tai aluehallintovirasto voi myös tarvittaessa sulkea toimintayksikön.

Yksittäisten ihmisten liikkumista toimintayksikössä voidaan rajoittaa tartuntatautilain mukaisen karanteenin tai eristämisen ajaksi. Karanteeni- tai eristyshuoneen ovea voidaan pitää ulkopuolelta lukittuna ja siten rajoittaa liikkumista myös sosiaalihuollon yksikössä.

Päätöksen karanteenista tai eristämisestä tekee tartuntatautilääkäri tai kiireellisessä tapauksessa muu virkalääkäri enintään kolmeksi päiväksi.

Lääkäri voi määrätä oireettoman henkilön karanteeniin sosiaalihuollon yksikköön, jos se on henkilön koti. Myös tautiin sairastunut henkilö voidaan määrätä eristykseen sosiaalihuollon yksikköön. Tällöin kotisairaalapalvelu huolehtii hänen hoidostaan.

Tartuntatautilain lisäksi liikkumista voidaan rajoittaa myös valmiuslain perusteella. Tätä varten valtioneuvostolla on mahdollisuus antaa asetus, jonka nojalla liikkumista voidaan rajoittaa tarkemmin.

Iäkkäiden henkilöiden ja vammaisten henkilöiden liikkumisoikeutta tartuntataudin leviämisen estämiseksi voidaan rajoittaa vain tartuntatautilain tai valmiuslain perusteella.

Lastensuojelun sijaishuollossa noudatetaan lisäksi lastensuojelulakia, joka sisältää säännökset ja edellytykset sijaishuollossa oleviin lapsiin kohdistettavista rajoituksista.

Sosiaali- ja terveysministeriön ohje: tartuntatautilain ja valmiuslain vaikutus liikkumisvapauteen sosiaalihuollon yksiköissä

Korona

 

Toimittaja: Jani Surakka, Edilex-toimitus (jani.surakka@edita.fi)

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.