Edilex-palvelut

Kirjaudu sisään

Uutinen kuuluu aihealueisiin Yritystoiminta

25.3.2020 11.50 Professori (ma.) Janne Ruohonen: Osingonjako jäihin koronapandemian vuoksi? – OYL:n maksukykytesti rajoittaa osakeyhtiöiden varojenjakoa

Professori (ma.) Janne Ruohonen: Osingonjako jäihin koronapandemian vuoksi? – OYL:n maksukykytesti rajoittaa osakeyhtiöiden varojenjakoa

Taloudellisesti epävarmoina aikoina osakeyhtiön taloudelliseen asemaan on kiinnitettävä erityistä huomiota varojenjaon yhteydessä. Osakeyhtiön varojenjakoa rajoittavat OYL 13:5:n tasetesti ja OYL 13:2:n maksukykytesti. Maksukykytestistä on säädetty erityisesti yhtiön velkojien suojaamiseksi. Maksukykytestin mukaan osakeyhtiön varoja ei saa jakaa, jos jaosta päätettäessä tiedetään tai pitäisi tietää yhtiön olevan maksukyvytön tai jaon aiheuttavan maksukyvyttömyyden. Maksukykytesti koskee kaikki varojenjakotilanteita.
Maksukykytesti on otettava huomioon kaikissa varojenjakotilanteissa, ja maksukykytestin vastainen varojenjako on laitonta varojenjakoa.  Maksukykytestissä on otettava huomioon muun muassa yhtiön suhdanneherkkyys sekä yhteiskunnassa vallitseva taloudellinen tilanne. Maksukykytestissä arviointi suuntautuu tulevaisuuteen.
Koronapandemialla on huomattavia vaikutuksia osakeyhtiöiden taloudelliseen asemaan. Maksukyky on arvioitava varojenjakoprosessin eri vaiheissa. Osakeyhtiön hallituksen on otettava muuttunut tilanne huomioon voitonjakoesitystä tehdessään. Monissa yhtiöissä jo tehtyihin voitonjakoesityksiin voi olla tiedossa muutoksia muuttuneiden taloudellisten näkymien vuoksi. Maksukykyarviointi on tehtävä myös päätettäessä varojenjaosta yhtiökokouksessa.

Dokumentin lukeminen vaatii sisäänkirjautumisen

 
 
 
 
 
 
 
 

Tilaaminen

Edilex on Suomen johtava ammattilaisten lakitietopalvelu. Edilex sisältää Suomen laajimman ajantasaisen säädöstietokannan erinomaisin linkityksin oikeustapauksiin, esitöihin ja muihin oikeudellisiin aineistoihin sekä juridisen uutispalvelun. Lakikanava-seurantapalvelussa voit valita aihealueet ja aineistot, joita haluat seurata päivittäin.

Lisää muistilistalle

Muuta kansioita

Dokumentti ei ole muistilistallasi. Lisää se valittuun tai uuteen kansioon.

Lisää dokumentti kansioihin tai poista se jo liitetyistä kansioista.

Lisää uusi kansio.

Lisää uusi väliotsikko.